forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Ochranný obvod pre WS2812b komunikáciu
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika s mikrokontroléry, procesory
 
evTOM
Profesionál
Profesionál


Založen: 2.7.2013
Příspěvky: 46

PříspěvekZaslal: 11 listopad 2019, 9:27    Předmět: Citovat

Balů napsal:
ad 3) Předpokládán, že výrobce polovodičového relé nebude spoléhat na to, že uživatel předřadí před LED diodu odpor a vřadí ji tam sám. Při jmenovitém napětí 5V by mělo mít odběr 7mA. Aspoň takhle bych to pochopil já.


Tiež si to myslím, že už relé v sebe bude mať niečo, takže tu by som išiel priamo bez odporu, tak ako to mám teraz a funguje to. Pred prvým pripojením som si to zapojil mimo MCU a zmeral prúd a tuším to sedelo. To som meral pre istotu, aby som neprekročil max. prúd PINu MCU.

Balů napsal:
ad 5) Pokud máš na mysli 1-wire sběrnici pro DS18B20, tak tam by měl PIN fungovat jako open collector s externím pull-upem 4k7 (viz datasheet od čidla). Tam bych se sériovým odporem byl velmi opatrný. Pokud, tak max. 100 ohmů.


Áno, presne to som mal na mysli. Aj používam externý pull-up 4k7. Seriový odpor tam zatiaľ nemám.

Balů napsal:
ad 6) PWM signál nikde ve schématu nevidím - tipuju na PA1. Popis signálů - PA0, PA1 atd je sice fajn a řekne mi, kam je na MCU připojený, ale z toho nepoznám, co ten který signál dělá. Pokud pojmenováváš signály, tak nějak smysluplně. Pokud je PWM signál pro jas na pinu PA1 na pin JAS na konektoru tlačítek 2-5, tak tam by se nějaký sériový odpor slušel, protože 470n není zase tak málo na to, abys do něj bušil pinem bez proudového omezení (ano - ptal ses mne na to v SZ, ale nějak jsem to přehlédl).


Prepáč, ten PWM mám pri chladení zdroja, kde mám použité aj DS18B20 a aj ten 4-pin PWM ventilátor. Schému prikladám. Tie PA0 a PA1 sú pre AD prevodník, meranie napätia batérii a jasu v miestnosti.
Pri tej PWM asi by bolo fajn dať nejaký odpor, lebo som urobil chybu. Potreboval som odskúšať podobný PWM ventilátor a po odtestovaní som nevypol napájanie, ale odpojil ventilátor z konektora SV2 a odniesol si to MCU a jeden snímač teploty.

Balů napsal:
ad Cool Na vstupním pinu od čidla klidně těch 100 ohmů dej. Proud do pinu není tak velký, abys ze 3,3V klesl pod rozhodovací úroveň. V nejhorším převodník napěťových úrovní (2x10k, 1xBSS138).


Vyskúšam doplniť ten odpor, resp. tranzistor.

Balů napsal:
ad 9) Jestli máš na mysli piny PA6 a PA7, tak tam bych 1k s klidem použil. Tam se z VCC může teoreticky objevit téměř cokoliv.


Áno, myslel som presne tie, poprípade PA4, ale to je o tom istom. Doplním teda 1k odpory.

Balů napsal:
ad 10) Vstupní odpor AD vstupu je dost veliký na to, abys mu nějakými 100 ohmy neublížil.


A doplním teda aj tu tie 100R odpory.

Ďakujem veľmi pekne.



PWM.jpg
 Komentář:
Schéma s PWM a DS18B20

Stáhnout
 Soubor:  PWM.jpg
 Velikost:  106.83 kB
 Staženo:  13 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1524

PříspěvekZaslal: 11 listopad 2019, 18:08    Předmět: Citovat

Nesledoval som presne, aké Solid state relé je použité, ale napríklad toto

https://www.tme.eu/sk/details/g3vm-351a/jednofazove-rele-s-vystupom-ssr/omron/

ktoré hojne a úspešne používam, rozhodne žiadne vnútorné obmedzenie prúdu nemá. Tak preto som na to upozornil.

Držím palce Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
evTOM
Profesionál
Profesionál


Založen: 2.7.2013
Příspěvky: 46

PříspěvekZaslal: 12 listopad 2019, 10:14    Předmět: Citovat

Tak ja som použil SSR relé od Finderu. Vstupný obvod majú 5V. Zisťoval som a technik z Finderu mi potvrdil, že je určite na vstupe obmedzovaci odpor, aby bol prúd vstupného obvodu obmedzený na 7mA, poprípade 12mA pri 230V výstupnom obvode. Bez neho by si tá dióda zobrala viac.
Takže predpokladám, keď je SSR relé na tej istej DPS ako MCU, nemusím dávať ochranný odpor.

Ak by to niekomu pomohlo, tak presné typy použité mnou sú:
34.81.7.005.9024 - vstupný obvod 5V, 7mA a výstupný obvod menovitý 24VDC, 6A, spínané napätie 1,5÷33VDC
34.81.7.005.8240 - vstupný obvod 5V, 12mA a výstupný obvod menovitý 240VAC, 2A, spínané napätie 12÷275VAC, spínané pri prechode napätia nulou.

Je k tomu aj pätica do DPS, typ 93.11

V prílohe výstrižky a celý katalógový list.



S34-SSR-údaje.png
 Komentář:
Údaje o SSR relé
 Velikost:  210.37 kB
 Zobrazeno:  806 krát

S34-SSR-údaje.png



S34-SSR-vstupný obvod.jpg
 Komentář:
Tabuľka vstupného obvodu SSR relé
 Velikost:  30.9 kB
 Zobrazeno:  806 krát

S34-SSR-vstupný obvod.jpg



S34-SSR-pätica do DPS.jpg
 Komentář:
Pätica do DPS pre relé a SSR rady 34
 Velikost:  41.15 kB
 Zobrazeno:  806 krát

S34-SSR-pätica do DPS.jpg



S34CS.pdf
 Komentář:
Katalógový list relé rady 34

Stáhnout
 Soubor:  S34CS.pdf
 Velikost:  2.19 MB
 Staženo:  7 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 789

PříspěvekZaslal: 12 listopad 2019, 15:49    Předmět: Citovat

Podle datasheetu ani ty Findery žádné proudové omezení na ovládacím vstupu nemají. Tady bych vřele doporučil buď odpor spočítaný na maximální napětí, které se v systému může vyskytnout. A protože napětí baterek může být dost odlišné od napájení zdrojem, pak bych doporiučil proudový zdroj (například s LM317) nastavený na cca 7mA - tedy LM317 a odpor cca 178 Ohmů. Myslím si, že když dáš 200R nebo 220R, dostaneš se na 6,25 resp. na 5,28 mA a bude to fungovat taky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
evTOM
Profesionál
Profesionál


Založen: 2.7.2013
Příspěvky: 46

PříspěvekZaslal: 12 listopad 2019, 18:15    Předmět: Citovat

Balů napsal:
Podle datasheetu ani ty Findery žádné proudové omezení na ovládacím vstupu nemají. Tady bych vřele doporučil buď odpor spočítaný na maximální napětí, které se v systému může vyskytnout. A protože napětí baterek může být dost odlišné od napájení zdrojem, pak bych doporiučil proudový zdroj (například s LM317) nastavený na cca 7mA - tedy LM317 a odpor cca 178 Ohmů. Myslím si, že když dáš 200R nebo 220R, dostaneš se na 6,25 resp. na 5,28 mA a bude to fungovat taky.


Nechcem Ti v žiadnom prípade protirečiť, ja len píšem vyjadrenie z technickej podpory. Ten obrázok je len ilustračný, aby bolo vidieť, na ktorých svorkách je dióda a na ktorých foto-tranzistor. Vnútorné zapojenia výrobkov Finder nezverejňuje, aspoň som si ho nikdy nikde nevšimol.

Každopádne, ak sa dá zmerať, či tam je alebo nie je obmedzovací odpor, tak mi nerobí problém také meranie urobiť. Podľa technickej podpory by tam mal byť (ak si dobre pamätám) cca 130R obmedzovací odpor? V práci som si to niekde na papier načmáral, neviem či si dobre pamätám (možno 300R).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 789

PříspěvekZaslal: 13 listopad 2019, 14:36    Předmět: Citovat

OK. Beru zpátky. Dokonce jsi i výše psal, že jsi zkoušel relé, jestli to omezení má nebo ne.

Martin: To relé, jak si posílal odkaz vypadá spíš jako optočlen - i když je zařazené mezi SSR. Každopádně jsem v TME prohlížel opročleny a stejné/podobné součástky s MOSFET výstupem jsou zařazené do optočlenů. Například https://www.tme.eu/sk/details/tlp227gf/optocleny-analogovy-vystup/toshiba/tlp227g-f/ - dokonce má v podstatě shodné parametry s Tebou zmíněným Omronem... Ty samozřejmě žádný ochranný prvek na vstupní LEDce nemají. Ale to je jenom tak na okraj.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
evTOM
Profesionál
Profesionál


Založen: 2.7.2013
Příspěvky: 46

PříspěvekZaslal: 15 listopad 2019, 23:20    Předmět: Citovat

Ešte by som sa rád poradil ohľadne toho transilu. Možno by už bolo vhodné dávať ho aj na napájanie 230VAC? Tu ale musím použiť Bi-directional. Len neviem akú hodnotu vybrať. Či P6KE250CA alebo radšej P6KE300CA. Aj keď zase na druhej strane, neviem či táto rada by bola dobrá, lebo P6KE250CA znesie max. prúd 1,8A a P6KE300CA 1,5A a ja by som mal poistku F2A. Čiže by nebol správne istený.


P6KE 230VAC.jpg
 Komentář:
 Velikost:  29.47 kB
 Zobrazeno:  600 krát

P6KE 230VAC.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika s mikrokontroléry, procesory Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Strana 2 z 2
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2019 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)