Ochranný obvod pre WS2812b komunikáciu

Rozdiel v cene cca 20EUR za skoro dvojnásobnú šírku pásma sa rozhodne oplatí.
Takže ak by som silou mocou potreboval stolový osciloskop s vlastnou obrazovkou a stačilo by mi iba 8b rozlíšenie, asi by som šiel do toho lepšieho. No v takom prípade by som si skôr vybral niečo s lepšou rozlišovačkou a nie iba 8b.

Pravda je, že ja som si tiž na začiatku kúpil “niečo” väčšie no časom som zistil že je veľmi nepraktocké “to” furt vyťahovať a schovávať, lebo na stole mi to zaberá príliš veľa miesta.

Používam 4 kanálový DSO QUAD na cesty, ak potrebujem napríklad pozrieť u klienta ako vyzerá signál na RS485. Funguje aj ako generátor a do PC sa dajú preniesť printscreeny nejakého obrázku.

pozri napríklad:
seeedstudio.com/MiniDSO-DS2 … -2891.html

je za polovičnú cenu ako DSO- 1102D avšak má horšie snímacie parametre. Zas je menší a tak podobne :slight_smile:

V práci používam na 99% ten

store.digilentinc.com/analog-di … er-supply/

tme.eu/sk/details/410-321-k … scovery-2/

Je to maličké, ľahko spratateľné. Zas to má horšiu šírku pásma ako ten DS1102D. Ale zas te DS1102D má len 8bit AD a Diligent 14 bitový AD, to znamená vie robiť so 64x lepším rozlíšením ako ten DS1102D.

Okrem toho, že je dvojkanálový osciloskop, obsahuje aj dvojkanálový 14bitový generátor. Oba generované kanály sa dajú navzájom zosynchronizovať s definovaným fázovým posunom.

Nevyvíjam veci pre dynamický analóg, ale aj na statickú kalibráciu analógových vstupov je vynikajúci. Samozrejme, na pinoch mám relatívne presný merák, ktorým kontrolujem výstupné napätie a to je z tých 14bit DA dostatočne stabilné. Generátormi vieš vnútiť zaraideniu nejaký definovaný priebeh signálov.

V zariadení máš aj logický analyzátor s analýzou protokolov UART, I2C, SPI. To používam veľmi často, keď sa chcem presvedčiť, či mi lezie z pinov procesora to čo má.

Obsahuje tiež frekvenčný analyzér a mnohé mnohé ďalšie výborné vlastnosti.
Okrem toho, že sw funguje spoľahlivo a úplne, naviac sa dajú naprogramovať ďalšie i zložité meracie sekvencie vlastným príkazovým jazykom.

Obsahuje dva zdroje do 5V.

Tento maličký prístroj je pre bežnú prácu na stole pri PC veľmi užitočný pomocník a ešte som sa nestretol s tým, že by mi na merania statického AC (povedzme od 0Hz až 1MHz) a dynamického merania logických priebehov
vrátane protokolových analýz nestačil.

Keďže sa môže v budúcnosti stať, že okrem osciloskopu budeš mať na USB zavesené aj samotné zariadenie, je dobré mať oddelené obe zeme. Preto s veľkým úspechom (úplne odpadli niektoré problémy s meraním) pre zapojenie tohto osciloskopu do PC používam tento galvanický USB oddeľovač.

tme.eu/sk/details/sep-03-us … ep-03-usb/

tých cca 40EUR sa veľmi oplatí. To zistíš hneď, keď Ti na prakticky ľubovolnom osciloskope pripojenom do PC začne iskriť merací hrot :slight_smile:

Osobne by som si nevybral ani DSO-1602D a ani DSO-1102D. Ale pre dobrý pomer výkon cena schopnosti a rozlíšenie by som si opúť vybral ten Diligent analog discovery.

K Tvojim otázkam.

Sériový odpor by som dal na všetky piny. Začal by som 470R. Úplne v pohode.
Aj na to SSR relé. Tak či tak tam musíš mať nejaký zrážací odpor na obmedzenie prúdu do toho relé. Či? Len zapoj jeden pól relé napíklad o plus a druhý pól ovládania relé spoj cez primeraný odpor (asi tiež 470 alebo 220R) s pinom procesora. Alebo relé spínaj cez tranzistor.

Bod 9) Vstup by som riešil buď cez optočlen, alebo cez tranzistor aby si dosahoval dostatočnú vstupnú napäťovú úroveň. Sériový odpor 1k Ti vstupné napätie moc nezníži. Keďže je vstupný prúd pinu iba 1uA, tak potom na odpore s hodnotou 1k sa vytvorí úbytok 1mV.

Výstup PWM bude závsilý na hodnote sériového odporu, parazitnej kapacity a základnej periódy PWM. Odporúčam zmerať novým osciloskopom :slight_smile:

Tvoju schému LED pásu v kuchyni fakt nemám priestor nejako študovať.

Držím palce, daj vedieť a pochváľ sa printscreenami z osciloskopu :slight_smile: