Ochranný obvod pre WS2812b komunikáciu

Jen tak na okraj - nejkratší odstup mezi hramami je 0,35us => 2,8MHz a ne 28MHz. To je taky nejdůležitější údaj, který potřebuješ. Co se osciloskopu týká, tak mám doma osciloskop cca 10 let (starý analog, 20Mhz) a i když je to dobrá věc, tak za celou dobu jsem ho použil pouze dvakrát. Ne, že by Martin neměl pravdu (kontrola tvaru signálu, zjišťování rušení v napájení apod.), ale řekl bych, že na domácí bastlení na to jdete až moc vědecky. Dej na výstupní pin odpor 300-1000 ohmů a bude to bez problémů.

A ještě k těm bodům :

ad 3) Předpokládán, že výrobce polovodičového relé nebude spoléhat na to, že uživatel předřadí před LED diodu odpor a vřadí ji tam sám. Při jmenovitém napětí 5V by mělo mít odběr 7mA. Aspoň takhle bych to pochopil já.

ad 5) Pokud máš na mysli 1-wire sběrnici pro DS18B20, tak tam by měl PIN fungovat jako open collector s externím pull-upem 4k7 (viz datasheet od čidla). Tam bych se sériovým odporem byl velmi opatrný. Pokud, tak max. 100 ohmů.

ad 6) PWM signál nikde ve schématu nevidím - tipuju na PA1. Popis signálů - PA0, PA1 atd je sice fajn a řekne mi, kam je na MCU připojený, ale z toho nepoznám, co ten který signál dělá. Pokud pojmenováváš signály, tak nějak smysluplně. Pokud je PWM signál pro jas na pinu PA1 na pin JAS na konektoru tlačítek 2-5, tak tam by se nějaký sériový odpor slušel, protože 470n není zase tak málo na to, abys do něj bušil pinem bez proudového omezení (ano - ptal ses mne na to v SZ, ale nějak jsem to přehlédl).

ad 8) Na vstupním pinu od čidla klidně těch 100 ohmů dej. Proud do pinu není tak velký, abys ze 3,3V klesl pod rozhodovací úroveň. V nejhorším převodník napěťových úrovní (2x10k, 1xBSS138).

ad 9) Jestli máš na mysli piny PA6 a PA7, tak tam bych 1k s klidem použil. Tam se z VCC může teoreticky objevit téměř cokoliv.

ad 10) Vstupní odpor AD vstupu je dost veliký na to, abys mu nějakými 100 ohmy neublížil.

1 Like