Ochranný obvod pre WS2812b komunikáciu

Prakticky na všetkých mojich plošákoch používam v sérii so všetkými pinmi procesora sériový odpor.

Buď napríklad:

tme.eu/sk/details/dr1206-22 … 3wgj0221t/

Pre rozteč pinov MCU 0,8mm sa dá plošák pekne napasovať

alebo pre rozteč pinov MCU 0,5mm

ti.com/lit/ds/symlink/tpd6f002.pdf

Ak viem, že nejaký signál má ísť od procesora ďalej ako 10cm, tak buď za pin MCU dávam samostantý budič, napríklad 74LV2G17 alebo podobný podľa potreby.

Minimálne tam dám klasický odpor 0,6W s maximálne použiteľnou hodnotou (>220R) podľa požadovanej frekvencie a požadovaného prúdového a napäťového zaťaženia.

A to isté aj pre vstup. Ak používam samostatné výstupné budiče, svorky sú ošetrené RC filtrom podľa predpokladanej prenášanej frekvencie a transilom s napäťovou hodnotu podľa použitých napäťových hladín.

To platí pre absolútne všetky piny procesora a pre všetky svorky. Áno, väčšina tých opatrení a ochrán sa nikdy nebudú musieť prejaviť. Ale náklady na ne sú zanedbateľné, ak mám niečo chodiť riešiť ku klientovi a cestovať pre to cez pol republiky. Nehovoriac o tom, že navrhované zariadenia musia prejsť aj cez skôšobňu EMC.

Čo sa týka upozornenia na sériové odpory, tými sa hemží väčšina mojich príspevkov k hw mcu, ktoré sem píšem. A keď to platí pre nejaké zapojenie, tak to platí aj pre iné :slight_smile: