Ochranný obvod pre WS2812b komunikáciu

No ako som si myslel :slight_smile:

V prvom rade, daj co najblizsie na napäjanie procesora (pin sedem a osem) a zapoj paralelne:kondenzátor 100nF, kondenzátor 10uF, ten transil čo si si vybral a zenerovu diódu 5,1V. Transil chráni proti krátkodobému statickému prepätiu a prepätiu z impulzov šíracch sa po sieti avšak pre časy cca 100us. Na takú krátku dobu procesor napäťové preťaženie 7V vydrží. Samotná zenerka nie je tak rýchla ako transil, ale má lepšiu stabilizačnú charakteristiku. Potrebuje však ešte sériový odpor, na ktorom sa vytvorí prebytočný úbytok napätia. Alebo ešte lepšie, miesto tej zenerky tam daj LDO stabilizátor na 5V.

Procesor sa Ti odmení spoľahlivou prácou.

Na napájanie MCU nepouži napájanie väčšie, ako 5.5V. Un 6V je podľa katalógu maximálne maximum. Aj v katalógovom liste pre ATmega328 sú mnohé parametre definované len do 5,5V. Napríklad frekvencie a podobne.
Web stránku, na základe ktorej si napojil na MCU 6V by mali zavrieť na základe paragrafu všeobecného ohrozenia. A si si istý, že Ti neodišlo niečo aj v programátore?

Takže ak to potrebuješ napájať z bateriek, použi akumulátory s max. napätím 1,2V. Potom budes MCU napájať napätím 4,8V, čo je úplne v poriadku.

Dať odpor (napr. 470R) medzi pin MCU 14 a DIN tej hviezdy považujem za základnú slušnosť a to hlavne voči tomu MCU. Ak budeš mať LED na dlhšom páse, pin procesora vôbec nie je chránený napríklad proti statickému výboju dotykom. Inak možno, že odišiel ten pin procesora a nie LED. I tak by to mohlo byť.
V každom prípade, užitočnosť sériového odporu nepodceňuj.

A najlepšie je napájať všetko z jedného zdroja 5V a nie že MCU 6V a zvyšok 5V. To bez prispôsobovacích členov nie je zdravé.

Na tretej strane katalógového listu WS2812

cdn-shop.adafruit.com/datasheets/WS2812.pdf

sa píše, že vstupné napätie na DIN nesmie byť vyššie ako Vdd +0,5V. Keďže LED napájaš 5V, tak už tých 6V je zverstvo.
A tobôž, keď je U pre LED 0V a Ty si tam priviedol 6V. Ak by tam bol ten sériový odpor 470R, ten by obmedzil “zabíjací” prúd na maximálne c 12mA ato by ten čip v LED už mhol prežiť.
Napríklad . Inak proti takýmto chybám by Ťa ochránila aj shotkyho dióda medzi DIN LED a Un LED. Ak by si totižto zabudol zapojiť napájanie na LED, LED by bola napájaná priamo z DIN. Samozrejme, že by to prúdovo nesedelo a zapojila by sa (možno) nadprúdová ochrana pinu MCU a výstupné napätie na pine by pokleslo, ale zabránil by si tomu, aby Unap pre LED bolo o viac ako 0,5V menšie, ako napätie na DIN LED.

Daj vedieť, ako si dopadol