Ochranný obvod pre WS2812b komunikáciu

Ahoj,

myslím že si vybral správne P6KE6.8A. Až na to, že táto ochrana by Ťa pred zabitím LED tak ako ju popisuješ nezachránila. Aj ked sa mi to medzi nami moc nevidí. Ale schválne, či som to správne pochopil.

Odpojil si napájanie 5V od LED. Procesor si začal programovať a obávaš sa, či pripojením napätia cez pin procesora do DATAIN LED si tú LED nezabil.

Bolo by to síce divné, ale vylúčiť sa to nedá. No voči tomuto Ťa transil neuchráni, lebo sa nejedná o “poruchu” prepätím, ale o poruchu nevhodného zapojenia.

Podľa môjho názoru tu pomôže sériový odpor medzi pinom MCU a DATAIN z prvej LED. Tým sa obmedzí “zabíjací” prúd na vhodnú úroveň. Dal by som tam niečo medzi 220R až 1k. Čím väčší R, tým bude ochrana väčšia ale zároveň bude musieť byť menšia prenosová frekvencia do DATAIN. Ale keďže sa jedná o viac menej statický zápis a nie MUX zobrazenie, rozhodne by som sa toho nebál. Zas nejedná sa o nejaké dramatické obmedzenie. Je to v závislosti od parazitnej kapacity toho vstupu DATAIN, ale podľa mňa ak nemáš extrémne dlhé káble k prvej LED prejde signál s frekvenciou 100kHz a viac.

Transil by som dal až do bodu medzi odporom a DATAIN a medzi GND. Transil však chráni napríklad proti antistatickému prepätiu, alebo proti prepätiu z napájania.