STM32F100 - zhroucený SW

Nepoznám konkrétne Tvoju magic sekvenciu, no onehdá som používal niečo velice obdobné na ATmege ale len pre zápis do EEPROM. A tiež sa mi za velice že záhadných okolností veľmi zriedka stávalo, že sa tá EEPROM v nejakom bloku prepísala hausnumerami. No a nakoniec sa ukázalo, že sa jednalo o veľmi špecifickú situáciu kombinujúcu aktuálne bežiaci kód, kód v prerušení a ešte niečo, čo som v pude zebazáchovy rýchlo z hlavy vytesnil. No nebola to nejaká banálna chyba medzi stoličkou a klávesnicou.

To, že máš testy na EMC, neznamená z tohto pohľadu vôbec nič.
Také testy Ti vôbec nezaručia, že sa pri nich prejaví (a ani sa neprejavila) napríklad takáto zá(v/h)ada.

Regulátor pre riadenie kompenzačného rozvádzača spoľahlivo fungoval. U klienta dlhé mesiace. Akurát, že asi po roku prišiel klient s tým, že regulátor sa zasekol a došlo sa na to až keď prišla penalizačná faktúra z rozvodných závodov.

Regulátor jaloviny nikto celé týždne nekúma a nekontroluje, obzvláš keď sa jednalo o deväťdesiate roky minulého storočia.

Hláška z displeja - Err4. To znamenalo, že regulátor nemá vstupné napätie pre stanovenie fázového posunu účinníka. Dlhodobo.

Kurňa, jak že nemá vstupné napätie?! Veď zo vstupného napätia je po jeho usmernení a vyfiltrovaní celý regulátor napájaný. Akurát bol signál z pred usmerňovacej diódy zobraný pre vyhodnotenie vzájomnej fázy napätia a prúdu.
Po zapnutí a vypnutí zariadenia všetko fungovalo ako malo. Na reguláciu bola použitá AT89C4051.

Nakoniec mnohými rôznymi drastiskými testami sme dokázali navodiť stav, že sa v procesore zmenilo nastavenie pinu zo vstupného na výstupný.

A to po troch hodinách rôznych hara-kiri generovaných a injektovaných impulzov. Tento stav sme vedeli zopakovať, ale asi tak na každý stý krát testu.

Toto Ti v skúšobni môžu, ale tiež nemusia odhaliť.

A aby som prezradil aj pointu riešenia. Nakoniec pomohlo dať do série s daným pinom procesora sériový odpor 220R. Ten obmedzil injektované prúdy a odvtedy sa už daná porucha za cca 20 rokov neprejavila.

To nevymyslíš, to je život (vývojára / konštruktéra) :slight_smile:

No ak je to v Tvojom prípade jeden prípad na 2000ks a zariadenia už nie je v záruke, asi by som to skúmal iba do určitej hranice snahy. Najskôr by som asi skúmal, čo malo tých pár prípadov v prevádzke spoločné a zároveň rozdielne od ostatných.

Veľa šťastia, daj vedieť na čo si prišiel :slight_smile: