forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
XL6009 DC-DC step-up prevodník

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů
 
evTOM
Profesionál
Profesionál


Založen: 2.7.2013
Příspěvky: 45

PříspěvekZaslal: 02 květen 2019, 22:20    Předmět: XL6009 DC-DC step-up prevodník Citovat

Ahojte. Prosim Vas o radu. Kupil som step-up prevodnik XL6009. Ale sprava sa nejako divne.

Parametre prevodnika:
    Input Range: 3V ~ 32V
    Output Range: 5V ~ 35V
    Input Current: 4A (max)


Bez zatazi pri vstupnom napati v rozsahu 2,8 až 3,5V je vystupne napatie uplne mimo. Pri 3,26V az 50V. A to je nastaveny vystup 9V.
Video: [url]https://1drv.ms/v/s!AtXhMMVRF1iKm5Bd2E9nxhFQsrGyBQ[/url]

Ked som dal zataz LED diodu bielu (3.5V, 20mA, pri odpore cca 218Ohm a vstupnom napati 7.8V) vystupne napatie uz nelietalo az do 50V, ale max.bolo okolo 21V.
Video: [url]https://1drv.ms/v/s!AtXhMMVRF1iKm5BaDwi5rZfAS4Py6Q[/url]

Viete prosim poradit co s tym? Nechapem, preco sa to takto sprava. Myslel som si, ze ked bude vstupne napatie mensie, tak sa bud prevodnik vypne, alebo bude zmensovat vystupne napatie. Ale tento niekolko nasobne vystupne napatie zvacsi. Normalne sa to bojim pouzit, ked ho chcem napajat z baterii 18650 (3,7V) a vystup by mal byt 9V motor.

Mohlo mu vadit, ze je to napajane z lab. zdroja a nie z baterii? Aj ked pochybujem.

Neviem, ci ako riesenie by bolo na vystup dat zenerovu 9V diodu. Prosim, skuste poradit. Dakujem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Billy Bob Bean
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.9.2009
Příspěvky: 323
Bydliště: OLOMOUC - BRNO

PříspěvekZaslal: 03 květen 2019, 12:06    Předmět: Citovat

Ahoj,
tyto ářky jsem už na ten boost slyšel. Osobně bych zkusil, když je na výstupu takové velké napětí, mu zvětšit napětí na FB, aby to přelezlo přes napětí reference, jestli vypne nebo to stáhne. Pak bych mu tam udělal přepěťovku se zenerkou a optočlenem tahal vstup FB nahoru mimo dělič.

_________________
Stavím UPSky
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1520

PříspěvekZaslal: 03 květen 2019, 12:40    Předmět: Citovat

Odkiaľ berieš, že vstupný rozsah je od 3V?
Prvý datasheet,ktorý som na tú tému našiel hovorí o inom

https://www.google.com/search?safe=active&client=firefox-b-d&ei=GRjMXO2XOcTSwQK_sJvgDA&q=xl6009+pdf&oq=xl6009+pdf&gs_l=psy-ab.3..0i203j0i22i30.12580.14184..14383...0.0..0.61.239.4......0....1..gws-wiz.......0j0i30j0i10i203.QZiRD3RHPiU

a to, že Uin je od 5V do 32V

Takže by malo úplne stačiť dať medzi Uin a EN zenerku 3V3 a medzi EN a GND nejaký odpor (napríklad 2k2 alebo 10k). ON je garantovaný ak U na EN je väčší ako 1,4V (môže mať i hodnotu Uin) a OFF je garantovaný aj U na EN je menšie ako 0,8V.

Takže ak bude Uin 4,7V zdroj bude určite zapnutý a ak bude Uin 4,1V zdroj bude určite vypnutý. Z Tvojho videa vyplýva, že zdroj sa správa korektne ak je Uin > 3,5V. Takže hodnota 4,1V je viac ako v bezpečnom pásme.

Vyskúšaj a daj vedieť. Som zvedavý.

P.S. inak navrhnúť IC ktorý pri nábehu vstupného napätia od 0V môže krátkodobo (v závislosti od rýchlosti nábehu vstupného napätia) poničiť vyšším napätím (50V je aj na prípadný ten 35V elit, alebo CMOS obvod, či nf zosilňovač - ak očakávam Umax 9V - viac ako dosť) všetko čo je za ním a to bez nejakého varovania v datasheete, považujem za dobrú "prasárnu" Smile
Veď tú 3V3 zenerku si kľudne mohli zaimplementovať do púzdra a bolo by.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Mikop
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2009
Příspěvky: 287

PříspěvekZaslal: 03 květen 2019, 15:09    Předmět: Citovat

Přečti si odkaz níže. Je to slušná stránka a moduly tam mají odzkoušené, takže předem víš, co od toho čekat.
http://www.hezkyden.cz/shop/dc-dc-menic-xl6019/
A jak Ti psal Martin, minimální vstupní napětí je 5V dle datasheetu. Zkus ty Lion baterky dvě v sérii, tj. 7,2V a více dle nabití nebo třeba na externí 12V zdroj. Ještě mě napadá minimální odběr naprázdno na výstupu nebo, zda není špatný ten trimr.
PS. Stíhá Ti to proudově krmit ta baterka?

A ještě drobná poznámka. Vzhledem k tomu, že výstupní elektrolytické kondenzátory časem odcházejí, dávám na výstup transil s trochu vyšším napětím než má být. Už se mi to v praxi osvědčilo. A samozřejmě také pojistku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
evTOM
Profesionál
Profesionál


Založen: 2.7.2013
Příspěvky: 45

PříspěvekZaslal: 03 květen 2019, 22:17    Předmět: Citovat

Dakujem Vam vsetkym za odpovede. Kupoval som to na ali a predajca mal v popise vstupne napatie od 3V. Ja som uz tiez hladal datasheet, a videl som v tom rozpor. No nevadi, otvoril som spor, hadam to ali odsuhlasi. Kupil som 2ks za 1,85€ a ziadam vratit 1,7€, uvidime Smile

Co sa tyka môjho riesenia. Idealne je pre mna, aby baterky boli zapojene paralelne. Z tohto napatia chcem napajat CPU a potom prevodníkom toto napatie zdvihnut na 9V a napajat motorcek.

Malo by to byt pre Lego vlak. Uz davnejsie som sa snazil urobit regulaciu otacok vlaku pomocou Atmega88PA-PU. Skusal som PID regulaciu, ale tu som akosi nerozchodil a stratil som uz na nu nervy. Ak som mal dobry prepocet, tak mozno jej vadilo, ze impulzy otacok boli nerovnomerne - jedna otacka 4 impulzy a to som riesil pomocou alobalu a nan centrofixkou 4 ciary Smile Otacky snimam pomocou CNY 70 z prednej "napravy" kde nie je motor, aby som vedel, ci vlak naozaj ide a nepresmykuje motorcek. Tak som si urobil vlastny "algoritmus" kde otacky pridavam a umeram kazdym cyklom podla toho, ci treba pridat, alebo ubrat. Ako tak to funguje, uz som s tym davno nerobil, kedze som riesil LED pas. Motor ovladam cez PWM - tu by som sa raz chcel dopatrat, aka PWM je vhodna pre motor. Ale to som zasiel trosku inam.

Kedze ma nebavi zakazdym vyberat a nabijat baterky AAA, tak som (po uspesnej skusenosti s LED pasom na baterky), chcel skusit prerobit vlacik na baterky 18650 s tym, ze by som pouzil nagneticky konektor pre pripojenie vlaku k nabijacke. Uvidime, ako sa podari ho dostat do lega. A ci to vsetko v tesnam do vlacika Very Happy Ale za pokus nic nedam. No a preto potrebujem, aby som ostal na napati od 3,3V do 4,2V z ktorého bude naspajany CPU. A z tohto napatia by mal vediet step-up prevodnik urobit napatie 9V pre motor. CPU by pri poklese napatia napr pod 3,5V (mozno uz 3,6V) signalizoval, ze su baterky pomaly vybite a aby som vlacikom este stihol zajist do "nabijacej stanice". Taka je nejaka moja predstava.

No a teraz som po tejto skusenosti so step-up prevodnokom hladal nieco pre baterky a nassiel som toto: https://s.click.aliexpress.com/e/HV2dmFI
Toto uz dufam vypada lepsie a mohlo by to fungovat, co si myslite? A aspon to budem mat vsetko na jednej doske, aj nabijanie aj step-up prevodnik Smile
Este Vas skusenejsich poprosim, ci to nejak neosetrit a nepridat tam nieco. Priznam sa, v elektronike az tak skuseny nie som, preto je kazda presna rada aj s nejakym tym typom suciastky velmi cenna. Dakujem.

A aby Vase rady neboli zvytocne, skusim vyskusat, co pisal Martin, len musim kupit tu zenerku, tak snad niekedy buduci tyzden, ako bude cas.

Este raz, dakujem Vam za ochotu Smile

EIDT: Este som zabudol. Na baterii som to neskusal, len na lab. zdroji. A ked som nastavil na vystupe 12V s pripojenym 12cm ventilátorom, tak zo zdroja bralo prud 0,68A pri vstupnom napati 3,7V. Ked som dal ventilator priamo na zdroj 12V, tak mal odber 0,19A. Aby ste mali pre porovnanie. Myslim si, ze batera by mohla utiahnut motorcek vlaku, uz si nepamatam prudy, ale ak dam dve paralelne, tak by to malo byt v pohode. No uvidim,kolko ich tam dostanem Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Mikop
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2009
Příspěvky: 287

PříspěvekZaslal: 04 květen 2019, 16:08    Předmět: Citovat

A tento?
http://www.hezkyden.cz/shop/dc-dc-menic-mt3608/
Ale potřebuje být pod zátěží. Kolik Ti bere ten motor?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
evTOM
Profesionál
Profesionál


Založen: 2.7.2013
Příspěvky: 45

PříspěvekZaslal: 04 květen 2019, 17:25    Předmět: Citovat

Motor berie pri volnobehu 92mA a ked som ho brzdil, tak aj okolo 600mA, ale to sa uz dost trapil. No obcas sa stane, ze sa vlak nevladze pohnut a ani motor nepresmykuje, tak vtedy musi mat vacsi odber. Ale to riesim programovo, ze ak do nejakého casu nepride signal o otacke, tak vypne motor.

A pod zatazou by stale nebol, kedze bude z neho napajany len motor.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Mikop
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2009
Příspěvky: 287

PříspěvekZaslal: 05 květen 2019, 20:01    Předmět: Citovat

Tak ještě jeden odkaz, který by Ti mohl vyhovovat. Za 35,- Kč je to skvělé.
http://www.hezkyden.cz/shop/dc-dc-menic-sx1308/

Vstupní napětí: 2–24 V
Výstupní napětí: 3–28 V
Výstupní proud: max. 2 A
Příkon: max. 10 W
Účinnost přeměny: max 95 %
Spínací frekvence: 1,2 MHz
Klidová spotřeba: cca 1,5 mA (změřeno)
Provozní teplota: –10..+85 ℃
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
evTOM
Profesionál
Profesionál


Založen: 2.7.2013
Příspěvky: 45

PříspěvekZaslal: 05 květen 2019, 21:41    Předmět: Citovat

Dakujem za tip. Ano, za 35Kč je to skvele, kebyze postovne nie je 8€. Cize sa mi to vobec neoplati, bolo by to neskutocne drahe. Skusim teda ten druhy z ali, co som nasiel. Budem mat tak spolu nabijanie aj step-up prevodnik a menej miesta mi to zaberie. U iného predajcu som nasiel aj napevne nastavených 9V na vystupe. Tak najprv zoberiem nastavitelny a ak bude vsetko fungovat, zoberiem pre vlaciky ten 9V.

Inak spor som vyhral, vratia mi mojich ziadanych 1,7€ takze ma obidva stali 15 centov Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1520

PříspěvekZaslal: 05 květen 2019, 21:57    Předmět: Citovat

Spor bol v čom?
Že moduly nie sú od 3V ale až od 5V?
Ak tomu rozumiem, tak Ty im teda zašleš naspäť moduly, ktoré nespĺňajú Tvoje potreby. Tak by to malo byť správne a spravodlivé. Či?

Lebo neviem si predstaviť, že kúpim nejakú vec, napríkald pračku, lebo v návode bolo, že pri žmýkaní má až 12000 otáčok/min.
No a keďže v skutočnosti bude mať len 1200 otáčok/min, tak by som si nechal poslať peniaze naspäť a pračku by som si ponechal.
Len pre chybu nejakého preklepu. Či? Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
evTOM
Profesionál
Profesionál


Založen: 2.7.2013
Příspěvky: 45

PříspěvekZaslal: 05 květen 2019, 22:14    Předmět: Citovat

Prepac, ale tvoj priklad je scetsny... Pri tvojom priklade, by som mal pradlo vyzmykane a myslim si ze dostatovne. Ale mne tieto prevodniky budu stat v supliku bez vyuzitia, nakolko ich nemozem pouzit na to, preco som ich kupoval...Tak neviem, co je spravodlive? Jeho informacia ma zaviedla kupit prevodnik, ktory mi nevyhovuje a je mi zbytocny. Tvoj priklad obsahuje chybu v popise, ktora je nerealna a skutocny produkt splna pozadovane parametre - pracka vyzmyka pradlo skvelo...
Ale myslim si, ze kvoli tomuto som temu nezakladal. No i tak ti velmi pekne dakujem za odbornu ochotu poradit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1520

PříspěvekZaslal: 05 květen 2019, 22:51    Předmět: Citovat

Ale vôbec nie. Myslím, že súdnemu čitateľovi je príklad zrejmý.

Odstredením 12000 otáčok za minútu mi šaty v bubne s najväčšou pravdepodobnosťou úplne doničí a vlákno doláme. Preto som asi chel 12000 otáčok/min z nejakých iných len mne známych dôvodov.

Vymyslím Ti kopec iných obdobných príkladov, no nechcem tým vyčerpávať ani seba a ani čitateľov.
Pointa je v tom, že dodané výrobky sú v zmysle katalógového listu obvodu DC/DC meniča funkčné.

Ale v každom prípade píšeš.

" Jeho informacia ma zaviedla kupit prevodnik, ktory mi nevyhovuje a je mi zbytocny."

No tak keď sú Ti zbytočné, tak mu ich vráť a on Ti vráti peniaze. Na vrátenie tovaru a následne peňazí má zákazník právo 14 dní od kúpy výrobku bez potreby udania dôvodu. To je presne na obdobné prípady, keď až doma zistím, že mi je konkrétny výrobok na mrňu.

Úplne iný prípad by bol, keby boli zdroje od prirodzenia vadné. Ale tieto podľa všetkého vadné nie sú a možno ich niekedy budeš môcť k spokojnosti využiť. V tom je ten obrovský rozdiel. Nechcem však už moralizovať, to už nechám na úsudok každého jedného. V každom prípade si mal šťastie, že bol výrobca tak seriózny, respektíve neoplatilo sa mu s Tebou naťahovať pre tak mrňavý obolus.

Koľko mám v šuflíku vecí, ktoré sa mi kvôli poštovnému vrátiť neoplatilo, no ani vo sne by ma nenapadlo si pýtať peniaze za niečo, čo je funkčné (aj keď trochu inak ako som si v čase kúpy myslel) a možno to v budúcnosti využijem.


Ale hlavne napíš, ako dopadol ten test so zenerkou Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
evTOM
Profesionál
Profesionál


Založen: 2.7.2013
Příspěvky: 45

PříspěvekZaslal: 05 květen 2019, 23:03    Předmět: Citovat

Funkcne je to tak, ze ak sa dostane vstupne napatie v rozsahu 2,8-3,5V, tak mi to moze poskodit vsetko na vystupe, kedze sa tam moze objavit 50V... Kebyze je toto osetrene, tak urcite neotvaram spor! Viac k tomu nemam co povedat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1520

PříspěvekZaslal: 05 květen 2019, 23:06    Předmět: Citovat

No tak teraz je to už zrozumiteľnejšie, s týmto argumentom plne súhlasím Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
tomas
Profesionál
Profesionál


Založen: 5.6.2010
Příspěvky: 74

PříspěvekZaslal: 05 květen 2019, 23:08    Předmět: Citovat

Za 1,7 éček bych se ani nenamáhal nějakej spor otevírat. Rolling Eyes
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
 
Strana 1 z 1
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2019 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)