aTmega - 3 stavy pomocí jednoho pinu

Zdravím,

snažím se vyřešit problém, jak minimalizovat použití pinů mikrokontroléru a pomocí jednoho pinu řídit 3 stavy stejně jako to lze, pokud k pinu mcu připojíme 2 LED rozdílnými směry. Poté dosáhneme toho, že pokud je pin v log. 1, svítí jedna LED, pokud je v log. 0, svítí druhá led a pokud tento pin nastavíme jako vstupní, nesvítí žádná LED. Já to mám trošku složitější a tímto pinem chci spínat 2 tranzistory IRF540. Pokud bude pin v log. 1, sepne se první tranzistor, pokud v log. 0, sepne se druhý tranzistor a pokud bude pin nastaven jako vstupní, nebude sepnut žádný tranzistor. Má někdo nějaký nápad jak to zapojit?

Já zkoušel negovat hodnotu pomocí PNP tranzistoru 2N5401, kdy je kolektor připojen na +5V, do báze přivádím signál z mcu přes 1k odpor a emitor je připojen k IRF540 přes odpor 10k, ale toto zapojení jaksi nefunguje tak jak má. Předem díky.

Tak jednoduchý, abys to vyřídil dvěma tranzistory to nebude, ale jinak by to nemusel být velký problém. Na pin pověsíš zapojení typu logická sonda a máš to hotový. Já bych na to použil 1x 7400 s trochou bižuterie a bylo by.

Místo LEDek tam zapoj 2 optočleny, a optočlenem spínej MOSFETy. Případně bude potřeba dát do serie s diodou opťáku další diodu, aby se doladil stav, že přivysoké impedanci nebude svítí žádná dioda v optočlenu…

Pánové díky za Vaše rady. Vyzkouším.

Dovolím si navrhnúť trochu iné riešenia. Všetko je v priložených obrázkoch vrátane popisu a príkladu výpočtu.
mcu_pin_2xLED_lepsie.pdf (63.7 KB)
mcu_pin_2xLED_neisty_vysledok.pdf (56.7 KB)

Pak je tu ještě možnost použít třeba ATtiny102 (8-nožičkový IO - cena cca 18Kč) a sypat do něj data po UARTu -> na 1 výstupním pinu máš k dispozici 4 výstupy.

Pánové ještě jednou díky za rady. Vzal jsem schéma od Martina mcu_pin_2xLED_lepsie.pdf a funguje. Ozkoušeno! Díky.