Volba PWM frekvecne

Ahoj,
existuje nějaké doporučení pro volbu frekvence PWM pro regulaci teploty např.topné patrony 200W / 230V.

U prodávaných PWM regulátorů pro DC motory se používá 10 - 20 kHz (a filtrace C=100 nF a antiparalelní dioda). Frekvence by neměla být tak nízká, aby to bylo na chodu zařízení nějak poznat. A neměla by být tak vysoká, aby vysílala vf rušení nebo aby zařízení kladlo indukční odpor (v případě, že se impulsy nevyhladí kondenzátorem). A také by raději neměla být ve slyšitelném zvukovém rozsahu, aby např. vinutí motoru nehvízdalo. U světla stačí stovky Hz a u topení by jistě nebyl problém i jednotky Hz. Ale raději se i u topení používá to stejné jako u motorů (tj. nad hranicí slyšitelného pásma, tj. typicky 16 kHz), protože se to snáz odrušuje než spínání s nízkou frekvencí.

díky, a jak by to bylo s AC odporovou zátěží? např. patrona v pájecí stanici, nebo topná spirála v bojleru?

jedná se mi o to, jaká je výstupní frekvence PID regulátoru teploty s SSR výstupem

Nevidim spojitost s frekvenciou a pidkou.
Je rozdiel zohrievat spicku spendlika 200W a lebo 0.5l vody.
A s akou oresnostou a v akom prostredi…

Opytaj sa inac?

Asi tuším proč se takto ptá, bydlel jsem nějaký čas v oblasti, kde hned za humny byla elektrárna a když energetici vysílali HDO signály, byly krásně akusticky slyšitelné např. z rozsvícených žárovek (ještě klasických s wolframovým vláknem - vlákno se rozkmitalo a žárovka “hrála”).

Nicméně Panda38 už mu odpověděl, udělej to podle něj. U odporové zátěže je to jedno, vadí ti tam pouze parazitní indukčnosti a ty obvykle bývají malé, takže pokud nejde o opravdu velké výkony (jakože 300W není kdovíco) tak je klidně zanedbej. Pokud to chceš mít opravdu “pinklich” do posledního detailu, můžeš měřit rezonanční frekvenci oné odporové spirály (máš-li čím), ale v praxi je to nesmysl. U frekvence tedy vol spíše podle spínacího prvku a způsobu kterým to chceš provádět, ale to jsi nám tu nenapsal co a jak hodláš použít, takže v tomto ohledu těžko radit.

Tak znovu a lépe. Chci např.regulovat teplotu topné patrony, topného tělesa atd. Teplota měřena např. termočlánkem, potom PID a jako akční člen výkonový tranzistor nebo třeba SSR relé. Výstup PID omezen na 0-100 jako střída pro PWM.

Jediné co nevím, podle čeho optimálně zvolit frekvenci toho PWM. Zkoušel jsem to prakticky na 200W patroně, a přijde mi jestli nastavím 1Hz, nebo 10Hz, tak je průběh regulace stejný (když upravím parametry).

Ale to nebylo lépe. Chceš regulovat teplotu topné patrony, ale neřekl jsi co/kolik a čeho ta patrona bude vytápět/ohřívat, na jakou teplotu a za jakou dobu i přesto, že se tě na to Atlan ptal. Volba spínacího prvku “tranzistor nebo SSR” je ten samý případ, nedostatečné informace - nebo ti snad máme z těch, co jsou na trhu, nějaký vylosovat? Dál nevíme skoro nic ani o té spirále, nevíme nic ani o zdroji jaký chceš použít, protože to že je zátěž na 230V dnes už nemusí automaticky znamenat, že to chceš z 230V i napájet, naopak jak zvolit frekvenci už víš, protože to už ti Panda38 napsal, ale z nějakého nám neznámého důvodu ti ta odpověď není dost dobrá (pochop už konečně, že na té frekvenci u odporové zátěže prostě nezáleží).

Je to jako bys přijel s autem do servisu a řekl “Mám tady auto, něco s ním je, za kolik mi to spravíte a za jak dlouho?”… Takhle se nijak nedomluvíš, protože takto to prostě nejde z principu. Konkrétní řešení se vždycky “šije” podle konkrétních podmínek, z abstraktních obecných pojmů ti nikdo žádné řešení ničeho nikdy a odnikud nevycucá - a pokud vycucá, tak to nebude funkční či dobré řešení.

Rozepiš se víc.

Podstatná je dynamika systému, který se snažíš řídit. Tomu musí být podřízeno vše. Od časování řídící smyčky PID, měření regulované veličiny až po akční členy.