Mikrofon s malou citlivostí?

Ahoj mám malý dotaz. Mám doma desku od Atmelu a koupil jsem si pár periférií. Momentálně si hraju s mikrofonem, ale příjde mi, že má strašně malou citlivost… I když tlesknu, skoro nezmění hodnotu. Čtu z něho přes analogRead a hodnota se změní třeba o 20, 30…Potenciometr sice zvedá hodnotu samou o sobě, ale citlivost očividně ne. Používám tenhle mikrofon: arduino-shop.cz/arduino/1358-mo … 72055.html . Chci s tím potom dělat něco pomocí audia a s takovou citlivostí to asi moc nepůjde… Neví někdo jestli dělám něco já špatně nebo prostě ten mikrofon na tyhle potřeby dělaný není?

Kdyby někoho zajímalo co s tím audiem chci dělat, tak s tím chci potom rozsvicovat ledky jako analýzer spektra.
Díky moc :slight_smile:

Tady je celkem těžké radit. Datasheet k modulu je absolutně k ničemu - žádné údaje o citlivosti mikrofonu, žádné informace o tom, v jakém rozsahu napětí se pohybuje analogový výstup z mikrofonu - prostě vůbec nic. Stejnou informaci získám i z fotky modulu.

Druhá věc je uino. Je tam sice nějakej analogread, ale jak je nastavenej AD převodník ? Jaký používá referenční napětí, jaká je rychlost převodu …

Rada je asi jediná - stáhni si přímo datasheet použitýho mikrofonu a pokud ho nenajdeš, pak Ti asi nezbyde nic jinýho, než vzít do ruky měřák (ideálně osciloskop, ale tím asi disponovat nebudeš) a výstup mikrofonu si proměřit. Vezmi si datasheet od procesoru z uina a použij AtmelStudio k napsání programu. Podle změřených výsledků pak nastavíš AD převodník a mělo by to šlapat. AVR procesory mají na výběr několik referenčních napětí včetně externího a jsou k dispozici i AD převodníky se zesílením 10x nebo 200x (podle použitého procesoru - viz. datasheet).

Uino prostředí použij pouze k nasypání programu do procesoru (předpokládám, že nasypat HEX do procesoru se v tom dá).

Blbá otázka: Tím trimrem jsi zkoušel točit? „Přitahuje” se jím mikrofon k Vdd, jinými slovy mění citlivost. Schéma jsem našel třeba tady (ale asi tam nebude navěky)…

Kdyby sis koupil ten druhý modul, tak ten má před OZ ještě tranzistor, což je o trochu lepší.

Malá poznámečka na závěr: Tohle asi mělo být v sekci “Bez mikrořadičů”, na té desce žádný MCU/CPU není, je čistě analogová (argument, že to chceš k MCU připojit není pro tu věc podstatný).