Programování uC Microchip v C

Tak samozřejmě že jsem si dělal hlavně legraci, nesmíš to hned brát tak vážně. Navíc tu nikdo nepopírá ani nijak nezpochybňuje že to byli machři, kteří dokázali za pomocí (na dnešní poměry dost omezeného) hardware i software a i jinak za dost omezených možností (například pohony, nosiče atd atd) předvádět neskutečné kousky (někdy i improvizační) a vytřískat z toho všeho doslova co se dalo.

Jinak pár zajímavostí, když už to tedy pitváme: Sondy sice mají malou RAM, ale mají magnetopáskovou jednotku, takže data si pro následné zpracování kam odkládat mají. Nikde jsem se nedočetl***** rozlišení kamer, ale je třeba si uvědomit, že v té době to tak jako tak nebylo a ani nemohlo být “kdovíco” (samozřejmě také ve srovnání s dnešními poměry, tehdy to samozřejmě bylo to nejlepší co měli a tudíž velký pokrok, vždyť předtím se fotilo i ve vesmíru na filmy, s jejichž zpětnými návraty a vyzvedáváním byly samozřejmě neskutečné potíže).

Další věc je, že sondy toho dneska už moc nedělají, protože jednak za hranicemi sluneční soustavy v mezihvězdném prostoru víceméně nemají co (jen měření záření, některých částic a magnetického pole, kamery už k focení nepoužívají), a jednak s energií už na tom taky nejsou tak dobře jako byly na počátku misí, takže ani nemají dost energie pro všechny doposud provozuschopné přístroje. Další věcí je že komunikační prodleva je obrovská, například v roce 2011 byla u Voyageru 1 16,5 hodiny - na příjem dat to tolik nevadí, ale na zadávání nějakých povelů (nebo přímo přeprogramování) je to prodleva doslova šílená (x2, nejdřív tam a pak ještě zpátky) - nechtěl bych, děkuju pěkně.

voyager.jpl.nasa.gov/mission/status/

A navíc - Microchip C a MCU na tom stejně nepoužívají a nemají, takže jsme tak jako tak offtopic :wink:


  • Už jsem se ho dočetl - 800x800, tj. teoretických 0,64 Mpix max., ovšem nejsou to kamery ve smyslu, v jakém je známe dnes, jsou tvořeny fotodiodami, pohyblivými zrcadly a příslušnou optikou.

physics.stackexchange.com/quest … ger-probes
theskylive.com/voyager1-tracker
en.wikipedia.org/wiki/Voyager_1