Vyber tlmivky 10uH pre odrusenie AD prevodnika

Konečne mi dorazili tlmivky a podarilo sa mi poskúšať AD prevodník. Tak ako ste písal, pri zapojení CPU cez step up DC-DC neviem dosiahnuť presné napätie. Lieta mi to daleko viac ako len pár bitov. Keď som dal napájanie pre CPU zvlášť zo stabilizovaného zdroja, dostal som sa na reálnejšie napätie a kolísalo to cca 1-2 bit - musím ešte presne určiť úroveň jedného bitu (xxxV / 1000 ADC). Takže musím zvlášť napájať CPU a zvlášť LED pás. A tu by som sa chcel s Vami poradiť, ak budete mať ešte čas.

LED pás bude napájaný z batérií cez step up DC-DC poprípade zo zdroja 5V.

Napájanie CPU:
Varianta 1. - Napájať ho priamo z batérií, čo neviem, či je úplne dobrý nápad, nakoľko napätie nebude stabilné cca v rozpätí 3,3 ÷ 4V. Pri 3,3V by som chcel začať batérie dobíjať. Ďalší problém by bola frekvencia, nakoľko mám kryštál 14,7456MHz a ak som to dobre prepočítal, minimálne napätie pre túto frekvenciu by malo byť 3,5V. Ďalší problém je, že LED pás podľa datasheet očakáva minimálne napätie log 1 na úrovni 0,7 násobku napájacieho napätie, t.j. 3,5V, čo asi nedosiahnem, keď bude napätie batérii pod 3,5V.

Varianta 2. - Pridať jeden malý CPU, ktorý bude mať na starosti len AD prevody napätia batérii a jasu v miestnosti. Napájaný by mohol byť na 1,8V cez napäťový regulátor priamo z batérii (vedeli by ste mi prosím poradiť nejaký vhodný aj do kontaktného poľa?). Tento CPU by riešil:

  • každú pol hodinu sa zobudí
  • vykoná prevod oboch vstupov
  • vyhodnotí, či treba nabíjať batérie. Ak áno, dá do log 1 výstup č. 1 ak nie, dá ho do log 0
  • vyhodnotí, či treba zapnúť nočný režim. Ak áno, dá do log 1 výstup č. 2 ak nie, dá ho do log 0
  • ak sa zmenila hodnota výstupu č. 1 alebo výstupu č. 2, nastaví výstup č. 3 na log 1 po dobu cca 1 sekundu?
  • nastaví výstup č. 3 na log 0
  • uspí sa

Výstupy č. 1 až 3 by boli pripojené na vstupy č. 1 až 3 hlavného CPU. Výstupom č. 3 by sa hlavný CPU zobudil, skontroloval by vstup č. 1 a 2 a na základe ich hodnôt by zapol/vypol adaptér, alebo zapol/vypol nočný režim.

Len teraz som si uvedomil, že zase bude problém s napájaním 1,8V malého CPU, kvôli vyhodnoteniu úrovni log 1 na hlavnom CPU. Ak by som malý CPU mohol napájať priamo z batérii, tak by bolo napätie minimálne 3,3V a to by hlavný CPU mal správne vyhodnotiť log 1.

Čo som pozeral CPU, tak stačil by mi ATtiny13A. Dúfam, že z programovacieho hľadiska je rovnaký ako ATtiny13, ktorý by mi mal podporovať programátor, aby som do neho nahral program.

Ďakujem za Vaše rady.