PLC z PIC

Nezkoušel někdo realizovat takové malé PLC z PICu?
Jde o to že program pro PLC je vlastně spousta (v mém případě cca 30) primitivních podmínek které je třeba neustále kontrolovat a dodržovat. Včetně timerů kterých tam bude asi 10 (rozlišení časovačů by mělo stačit na 0.1s a max. čas 30s)

Hlavní prolém vydím v tom že by to mělo běhat přes WDT (Watchdog Timer-raději asi externí přímo na MCLR) z toho důvodu že v okolí budou spínat stykače,relé a frekvenční měnič 4kW motoru. Takže očekávám hodně veliké elektromagnetické rušení a to už mě párkrát pěkně vyškolilo.

Moc díky za jakékoliv rady jakou cestou se vydat. Jen pro doplnění, je jasné že to bude všechno odstíněné v plechové krabičce, ale i tak EMC je pěkná svině. :unamused:

Ono taky občas pomáhá zavřít ten kontrolér + ostatní logiku do plechové krabičky, a z ní vyvést potřebné vodiče.
Někdo už to asi určitě zkoušel, udělat PLC z PICu. Protože kontroléry se dají používat na lecos, i řízení 4kW motorů… Nevidim v tom problém…

Uz sice s PICmi nerobim, ale z vlastnej skusenosti mozem povedat, ze omnoho vacsia svina ako elektromagneticke pole je rusenie cez pripojovacie kable, hlavne napajanie. Velmi velmi sa mi osvedcilo dat do serie s kazdou nozickou (nevadi ze je oddelena od okolia napriklad cez optoclen - ten ma vnutornu nezanedbatelnu kapacitu, cez ktoru sa to svinstvo dostane dalej) odpor, cim vacsi, tym je to lepsie. Pouzivam hodnoty 22R az 100R. Na rychlost to prakticky nema vplyv (mozno okrem PWM), ale vyrazne sa tak obmedzuju impulzne rusive prudy. A hlavne transil 5V8UNIDIR priamo na napajacie piny procesora + prislusne kapacity, ak sa zmesti tak aj mala cievocka do serie s napajanim.

Martin

Od toho jsou blokovací kapacity 100nF… který se dávaj všemožně na napájecí větve… (a i jinam)

Moc díky všem a hlavně díky za upozornění na rušení přicházející po přívodních vodičích. Já jsem se vždy spoléhal na optočleny a problémy (hlaně od stykačů) jsem přisuzoval “nekvalitnímu” odstínění ikdyž vše bylo v plechové krabičce. Tak snad se tím nějak prokoušu, ale stejně by mě zajímala teorie(architektura) toho jak fungují průmyslové počítače např.Omron,A&B,Siemens,atd.

Zdravím všetkých.
Zaujalo ma zapojenie uverejnené v PE05/09 z názvom “Programovatelná I/O jednotka”.
Autor však nezverejnil zdroják,a preto sa chcem opýtať či niekto nemáte zdroják na niečo podobné.
Vďaka Relatko.

Jeden můj kamarád pracuje pro firmu, která tyhle věcičky dodává a instaluje (koukni tady) Třeba jim zkus napsat. Dneska je velká nouze o techniky. :slight_smile: Obzvlášť průmyslová automatizace je teď terno. Když se v tom trochu někdo vyzná, tak si může vymýšlet podmínky, jaký chce.

Pokud ti nevadí že reaguješ na deset let staré vlákno, tak budiž. Programy tohoto typu skutečně nejsou kdovíjak složité, tedy pokud se bavíme pouze o řídící struktuře (jak přijdou na řadu displeje a různá menu a grafika pro ně, tak už je to poněkud jiná písnička). Jinak tedy IPC je něco jiného než PLC a slouží k trochu jiným účelům, takže s tím doporučením kamaráda ses do tématu netrefil.

Celkem pěkná konstrukce na téma PLC je zde, tedy pokud člověk ví co dělá a co je k takovému použití třeba (sice je také poněkud staršího data, ale někomu by se to i tak mohlo hodit): LDmicro

S těmi podmínkami nemáš tak úplně pravdu, platí to jen do jisté míry. Nepěkný příklad přímo zde z fóra - „řádí” tu nějaká headhunterka ze Siemensu (nick „Cabnikola”). Osloví, nabídne práci, člověk o tom začne přemýšlet (musí si u toho trošku uspořádat život, což samozřejmě chvíli trvá) a když už se člověk tedy konečně nějak podomlouvá s rodinou, rozhodne se a ozve se zpět - žádná odpověď, mrtvo (zprávu přitom přečetla, to zdejší systém indikuje). Velmi neslušné jednání, a když si k tomu vezmeme že navíc zastupuje velkou firmu s nějakým tím jménem… o to víc překvapivé jednání, ovšem doprošovat se nikoho nebudem. Někteří personalisté si evidentně pořád myslí že lidi jsou plebs, který musí skákat, jak oni pískají a jak si oni představují, aniž by je zajímaly okolnosti.

Takže tak, vybírat si člověk může, ale není ani trochu jisté, že ten výběr bude nakonec správný, a nezaručí to ani známé jméno velké firmy, jak vidno. Je to zkrátka vždy o lidech.

Pro x51 existuje LedderWork, podobné jako Ldmicro. Ostatně, pokud člověk zvolí výstup do C, jde to portnout na cokoliv.

Před mnoha lety jsem dělal emulátor 5TI-1032 protože se mi nechtělo přepisovat 1400 řádek originálního programu v žebříčkovém diagramu :wink:


Já jsem taky dělal “PLC”.
Pohání to PIC24. Má to na sobě hlídač 3f sítě, 80W 1f UPS. 3 vstupy, 9 výstupních relé, 24W nabíječku na 12V olovo, umí to měřit napětí 0 - 800VDC.

Programuje se to v C. Ke zkompilovanému FW se dohodí vstupní C s tím co to má dělat a dokompiluje a slinkuje dohromady.

Jde to rozšířit pomocí dalších modulů. Jeden typ modulu má 8x přepínací relé, 8 vstupů.
Další typ má jen 8 výstupních přepínacích relé na větší proudy (16A Finder relé).
Ještě k tomu mám zatím poslední modul, ten tranzistory spíná jen 8 signálek např. na dveřích, k tomu 4 vstupy od ovládacích přepínačů. Ten zatím nemám vyfocený.



To je moc pěkná práce!

To máš jen tak na něco na doma (vidím za tím nějaký regály), nebo to někde slouží? Ty moduly jsou přes RS485 (apod), nebo to jsou expandéry (tipuju)?

Slouží to primárně jako řídící jednotky do UPS systémů, pak to ještě používáme jako PLC pro ovládání rozvaděčů. Je toho prodaných několik stovek kusů. RS485 mezi modulama. Na rozšiřujících modulech jsou PIC18F, každý modul má adresu. Zatím je to SW omezeno na 15 mudulů, tj. v plném osazení to umí obsloužit 129 výstupů, 123 vstupů.
6ádnej přeborník v rychlosti to není, ale pod 0,5s reakci se při plném osazení dostanu, na to cvakání stykačema to stačí až až…