Omezování výkonu 3-fázoveho magn. alternátoru

Potřebuji regulovat (omnezovat) výkon 3-fázoveho alternátoru bez vlastního buzení (buzení magnety). Uvažuji tyristory, nebo triaky, ale nemám s tím moc zkušeností. Jde o dosti velký výkon - 400V/200A. Ta regulace by měla být pomocí digitálních signálů (PIC) - tu si vyřeším jakkoli. Jde mi o tu analogovou část.
Má s tím někdo tady zkušenosti? Abych neobjevoval ameriku… :frowning: :open_mouth: :question: :question:

400V/200A - nejsi zadnej troskar, co :smiley: Ja tvuj problem sice asi nevyresim, ale neskodilo by jeste trochu informaci, jako k cemu ma ta regulace slouzit - jesli je to rizeni 3f 80kW motoru či čeho, jak to ma bejt presny - nejakou hrubou regulaci zvladnou i triaky/tyristory, pro jemnejsi bys asi potreboval 3f PWM a baterii IGBT tranzistoru…

Dík. Je to na regulaci malé vodní elektrárny, použití i do větrné. Jde o to, že dyž je méně vody (větru) omezit výkon aby bylo využito i toho malého průtoku (větru). V podstatě jde o zvětšení odporu zátěže. Těma tyristory (triaky) bych usekl část půlvlny, tedy snížil celkový dodávaný výkon a elektrárna by se nezastavila. Jde o použití pro vytápění, kde nezáleží ani na fázi, ani na napětí a proudu, ale je důležité aby to jelo furt…
Pochopitelně ty proudy i napětí jsou už i s rezervou, maximální výkon bude kolem 11kW ale pro spolehlivost jsem to takhle vymyslel :wink:.
Vona ta větrovka už stojí na slovensku a momentálně ji majitel reguluje ve třech stupních přepínačem asi způsobem: víc fouká, běh do sklepa a přepnout na vyšší výkon a naopak… Takže testovat je na čem. :bulb:

11kW… to bude do 30A. Postavit to na 200A, tomu rikam zvyseni spolehlivosti :smiley: Na obrazku mas jak by asi mohl vypadat spinac pro 1 fazi. Kuli tem odporum (maji nastarosti zamezeni pretezovani nekolika malo triaku zatimco jine se flakaji) bych jednim triakem netahal o moc vic, nez 12A (na typ na obrazku nekoukej, je to prvni, kterej sem nasel v knihovne, dal bych tam nejaky 600V/16A). Pro 200A jich bude potreba 16 na 1 fazi! :wink: Tedy samozrejme pokud nesezenes triak z lokomotivy :laughing:
Ty nepopsany odpory jsou tam v podstate taky jen kuli vyrovnani rozdilu mezi triaky, staci tam neco malyho, napr. 100 ohm. Jakmile totiz sepne optotriak, sepnou i ty hlavni, zmensi se na nich napeti a optotriak se vypne, takze pres ne zadny dlouhodoby proudy nepolezou (optotriak zde musi byt spousten pouze kratkym impulzem).
spinac.gif

OK OK, přehnal jsem to.
Dík za připomenutí těch srovnávacích odporů. Tohle je ale standardní zapojení a neřeší to můj problém - ovládání PICem. Z toho Picu pošlu cokoliv: 232, I2C nebo i PWM, jen nevím, jak dál. Všechny ty řídící obvody pro triaky jsou řízeny potenciometrem, takže by to mohl vyřešit nějaký elektronický potenciometr, ale nerad bych používal pro D/A převod tři porty (na 3f).
TIPA dělá stavebnice, kde by mělo stačit zaměnit triak za BTA40-700 a místo potenciometru zapojit optron, ale problém D/A zůstává. Má někdo nějaký nápad?

To ale není zase takový problém udělat PWM v procesoru, ve kterém není. Zrovna teď tu řeším 4x PWM na řízení 4 ventilátorů. Ale neřeším to fázově.

V těch PIC, které u mně připadají do úvahy PWM je, ve 32 bitových jich tam je pět, ale problém je v nafázování při rozdílnem kmitočtu.
Délka periody je jiná při 5-10Hz jako při 60-70Hz a .
.
.
.
.
.
.
aha, to snad by šlo! Měřit čas od nuly k nule, v PWM při změně větší 5% znova nastavit periodu a procento vytížení si registr PWM udělá sám na danou délku cyklu. A z nástupní hrany PWM generovat zapalovací puls pro triak.
No jo! Ale jak se zjišťuje ta nula v střídavém napětí? Existujou součástky, spínající v nule, ale ty neposílají ven pulzy, které bych mohl PICem registrovat a měřit jim čas. A o analogovém zapojení něčeho podobného moc nevím :frowning: :blush: :cry: :question:

Musel by jsi měřit kmitočet sítě. Třeba výstup z trafa, ale nikdy jsem nic takového nedělal, a ani mě nenapadá, jak to řešit. Nevím ani jak na 3 fáze. Asi by stačilo měřit jednu a ty dvě podle toho posunout. Máš docela problém. :smiley:

Nejak jsem asi tedy nepochopil tvuj problem… Co ti znemoznuje ovladani toho spinace picem? je tam optoriak a jeho vstupni diodu muzes prave pripojit pres odpor primo k jakymukoli mcu. Starosti toho mcu uz pak jen bude ho obcas spustit. Pokud to chces spinat v nule bez optotriaku se spinanim v nule, muzes si tu nulu detekovat komparatorem (obcas byva v mcu) pripojenym jednim vstupem s patricnou ochranou k napajecimu trafu (pruchod nulou bude pri spravne nastavene urovni zmena vystupu).

Nasledujici zapojeni by melo byt schopne detekovat pruchod nulou za napajecim trafem pro mcu. Mozna bude jeste potreba pridat jednu diodu do serie s D6 ve stejnem smeru.
detekce nuly.gif

Tohle vyrobí pravoúhly průběh se střídou rovnou kmitočtu. Po derivaci by to (IMHO dost složitě) jehličkama dalo úsek od nuly k nule. Ten bych změřil a na jeho délku nastavil PWM. Pak bych mohl do PWM zadat jinde vypočítané procento otevření triaku. Tím výstupem z PWM by šlo uřídit výkonový triak přes optotriak dle tvého prvního návrhu.
Není na to už někde hotová součástka? Nějakej sersám, kterej pořád vidím v těch obvodech pro řízení triaků v nule. Jenom to nikdy nemá nic vyvedeno ven pro moje použití.
Chtěl bych to co nejjednodušší pro minimalizaci poruch. Každej rezistor tomu zvyšuje šanci na pokažení.
Napadlo mi čistě analogové řešení: V podstatě potřebuji snižovat výkon generátoru s jeho poklesem otáček (kmitočtu). Například obvod BTS630 má nastavování kmitočtu a ten nastavím na frekv. pod kterou to má začít omezovat a jeho dutty na max. Po poklesu frekv. by to jednoduše to, co je navíc (časový průběh) ořízlo. Otázkou je jen, jak triak uzavřít, ten není na to stavěnej - jde jen otevřít a zavírá se při nejbližším průchodu nulou. Vlastně bych chtěl funkci výkonového triaku obrátit a a to asi nejde, navíc u těchto výkonů. ACH JO!!
Du laborovat, díky za pomoc.