Vyber tlmivky 10uH pre odrusenie AD prevodnika

Dakujem velmi pekne za tak rozsiahlu odpoved. Kupim teda tie 8x10mm, aj ked teraz rozmyslam, ze do kontaktneho pola mi budu asi lepsie tie v tvare odporu (s.click.aliexpress.com/e/bXtRbmTI), kedze piny, ktore treba prepojit, nie su z rovnakej strany CPU.

Skusim teda rozpisat, co mam v plane robit:

Mam uz hotove ovládanie LED pasu s LED RGBW ovladane cez komunikaciu (WS2812b) zatial 1m so 60 LED. Urceny je na osvetlenie kuchynskej linky. Funguje asi takto:

  1. tlacidlo - zapina LED pas a rozsieti 60 LED v teplej bielej farbe. Po dalsom stlaceni rozsvieti 60 so vsetkymi RGBW farbami (najsilnejsi jas - sieti do biela). Po dalsom stlaceni sa LED pas vypne.
  2. tlacidlo - znizuje jas LED (20%, 40%, 60%, 80%, 100%)
  3. tlacidlo - zmensuje pocet LED (/2, /4, /8, /1)
  4. tlacidlo - vynuluje nastavenia tlacidiel 2. a 3.
  5. tlacidlo - aktikuje nocny rezim, t.j. zapina len 3 LED (8., 30., 51.) vo farbe zltej (G + R) s reakciou na pohybovy senzor. T.j. pri aktivacii pohybového senzora zapne 3 LED, po jeho deaktivacii a odpocitani 7 sekund vypne 8. a 51. LED a po dalsich 7s vypne aj 30. LED.

Tlacidla: s.click.aliexpress.com/e/bHufnGKk
Pohybovy senzor: s.click.aliexpress.com/e/bFhghWcu

Pri rozsieteni vsetkych LED je este nastaveny usporny rezim, ktory reaguje na pohybovy senzor. T.j. pri neaktivnom senzore po 3 mnutach zacne postupne (kazde 3 minuty) vypinat LED a znizovat jas LED, az zhasnu vsetky LED (po 18 minutach).

1 metrovy LED pas mam aktualne napajany 5V, 3A zdrojom (adapter). LED pas je na 5V, takze preto som volil aj napajanie ATMEGA na 5V. Teraz vypiname adapter zo zasuvky, ked LED pas nepotrebujeme. Preto som zacal vymyslat s napajanim cez baterie 18650 Li-ion 3,7V. Nocny rezim a cely cas pri vypnutom LED pase by bol napajany cez baterie a pri zapnuti LED pasu sa najprv zapne zdroj a potom CPU rozsieti LED pas.

LED pas: s.click.aliexpress.com/e/cPlKTeIk
Zdroj 5V, 3A (adapter): s.click.aliexpress.com/e/blzhINMU

Riesenie mam zatial take neuplne. Pouzijem 4ks 18650 baterie (kupene menej kvalitne z aliexpressu, preto treba pouzit 4ks, dnes som ich testoval).

18650 bateie: s.click.aliexpress.com/e/b4NnZImM
Drziak na baterie: s.click.aliexpress.com/e/cP42n3le

Na nabijanie baterii chcem pouzit 5V 1A 18650 Lithium Battery Charging Board: s.click.aliexpress.com/e/rCA332g
Na zmenu napatia DC-DC USB Output charger step up Power Boost Module 0.9V ~ 5V to 5V 600mA: s.click.aliexpress.com/e/bxfpbS9K
Konektor pre menic napatia: s.click.aliexpress.com/e/sQhVkEM
Chcel som pouzit iny menic napatia - bez konektoru, ale ten mi nefungoval, tak som otvaral spor.

Moja predstava je asi takato:
Napajanie zdroja 230VAC bude CPU spinat cez rele KA1 s 5V cievkou. Vystup zdroja bude priamo napojeny na battery charging a cez spinaci kontakt rele KA2 na LED pas. Rozpinaci kontakt rele KA2 bude napojeny na vystup step up modulu, pre napajanie LED pasu, ked bude LED pas vypnuty, alebo zapnuty nocny rezim. Kvoli kratkemu vypadku napajania LED pasu (pri prepinani rele KA2) chcem pouzit kondenzator C1 2200uF (snad bude stacit). CPU bude prepinat rele pri vypnutych vsetkych LED - vtedy LED maju maly odber (uz nepamatam presne kolko). Nechcem, aby boli uplne bez napajania, lebo po privedeni napajania slabunko bliknu a ktovie, co by to s nimi robilo, ak by to bolo casto. Z + polu baterii bude do CPU na AD0 vstup privedene napatie baterii, ktore chcem, aby CPU sledoval. Pri poklese pod 3.2V na baterii by CPU bez ohladu na to, ci treba rozsietit LED pas, zapol zdroj na napajanie a zacal si nabijat baterie. Tu mi vznika dalsi “problem” ako bude vediet CPU, ze baterie su nabite. Po dnesnom testovani som zistit, ze pri nabijani je na baterii stale 4.1V (nabijacie napatie z battery charging) a znizuje sa nabijaci prud. Battery charging ma ochranny obvod, ktory ukonci nabijanie pri plnom nabiti, ale CPU o tom nevie. Preto asi by som mal sledovat v CPU aj nabijaci prud - to este musim nastudovat, ze ako - zatial netusim.
CPU sa po vypnuti LED pasu uspi do Power-down Mode a cez den dokonca vypina aj napajanie pre pohybovy senzor. Po stlaceni 1. tlacidla, popripade pri aktivovanom nocnom rezime, po aktivacii pohyboveho snimaca sa “zobudi”. Tento rezim budem musiet zmenit na Power-save Mode, aby fungoval casovac Timer2, ktory bude sluzit na kontrolu napatia v baterii (cca by mohlo stacit kazdych 30 min). Len neviem uplne ako sa sprava Timer2 v uspornom mode. Sice mu nastavim preddelicku na 1024 a TCNT2 vzdy na 16, ale na jednu sekundu aj tak treba 60 preruseni a na 30 minut ich treba 108000. Bude vobec spat? Neviem :confused:
A tu mi vznikla dalsia myslienka: Uz ked sa CPU zobudi a kontroluje cez AD prevodnim napatie na baterii, mohol by cez fototranzistor kontrolovat aj jas v miestnosti a pri slabom jase aktivovat nocny rezim sam :open_mouth: :slight_smile: a zase rano by ho vedel sam aj deaktivovat :slight_smile:
CPU bude mat este jednu novu ulohu, ak sa mi to podari. Mame v kuchyni pouzity aj bezdotykovy davkovac mydla, ktory funguje tak trosku divne - dlho davkuje mydlo. Preto by som ho chcel skusit prerobit cez tento isty CPU. Odpadne tak aj nabijanie baterii v mydle. Kedze ale IN0 a IN1 na zobudenie CPU su uz obsadene, budem musiet asi cez diody zlucit vstup od mydla a pohyboveho snimaca na IN1 a pouzit dalsi vstup, aby CPU vedel, co aktivovalo IN1 vstup.

Pre toto vsetko som riesil napajanie na 5V a aj riesenie cez step up modul.

Tak to je zatial asi vsetka moja predstava, snad som to napisal zrozumitelne. Prikladam aj v rychlosti rukou nacrtnutu schemu napajania. Budem Vam teda vdacny za Vase napady, popripade za nejake to usmernenie lepsim smerom, nakolko sa stale len a len ucim. Dakujem :slight_smile: