Vyber tlmivky 10uH pre odrusenie AD prevodnika

AD převodník u procesorů AVR má odběr minimální, takže není nutné dávat nějaké tlumivky na relativně velký proud. Je tedy možné použít i tlumivky v pouzdru SMD 1206 (odzkoušeno). Jinak používám i tlumivky o velikosti klasického odporu. Pokud měříš napětí na Li-Ion baterii a procesor napájíš 5V, pak tipuju, že v zapojení máš step-up měnič. Řekl bych, že tady bude asi největší problém. Záleží samozřejmě na tom, jestli těch nutně 5V potřebuješ nebo ne. Procesoru umí běžet už od 1,8V (když se omezíš s kmitočtem do 4 MHz). Pokud potřebuješ víc, pak Ti do 10 MHz stačí napětí 2,7V. Na Aref si můžeš přivést externí referenční napětí nebo přepneš referenci na interní 1,1V. Pak Ti na Aref stačí 100n kondenzátor. Měřené napětí na vstup pak přivedeš přes dělič třeba 3:1 (použil bych 4 shodné odpory mezi + baterky a GND). Měření je pak nezávislé na napájecím napětí a máš k dispozici plný rozsah převodníku :

1023 = 1,1V => 4,4V na baterce.

Rozlišení je 1,1/1024*4 = 0,004296875V / bit => 4,296875mV / bit.

To je samozřejmě teorie. V reálu si po zapojení nastavíš na vstupu napětí tak, abys dostal na AD převodníku třeba 1000, a pak máš do přepočtu hodnoty následující :

PřivedenéNapětí/1000 = NapětíPro1Bit

Napětí pak získáš tak, že

HodnotaAD * NapětíPro1Bit = NapětíBaterie.

Řešil jsem zrovna nedávno podobný problém - deska napájena 12V, na procesor použitý DC-DC převodník na 5V. Při zkoušení programu v kontaktním poli skákala měřená hodnota z AD převodníku v rámci 1 bitu - napájené to bylo laboratorním zdrojem +5V (bez DC-DC). Vyrobili jsme DPS, osadili a pustili se do zkoušení. Deska byla napájena z téhož zdroje, ale 12V, protože na desce jsou i relátka na 12V. Jenže ouha, hodnota AD převodníku lítala o 6 bitů. Na vině byl právě onen DC-DC převodník. Použili jsme místo něj 7805-ku a rozptyl se vrátil do úrovně 1 bitu.

Pokud tedy jsi schopný celé zařízení napájet z té baterky, kterou by externí zdroj udržoval nabitou pomocí nějakého lineárního stabilizátoru, měl bys být schopný dostat z AD převodníku dostatečně stabilní hodnoty, aby bylo možné přesné měření.