Pickit 4

Beru ho:

  • hned
  • až to odladí
  • neberu

0 voters

Microchip má nový programátor v kategorii „for enthusiasts”. Již je možno předobjednávat, udávaný termín dodání na Microchip Direct je na konci března, v TME v půlce dubna. Kompatibilita s MPLAB X 4.15 a výše.

Stránka produktu
Microchip Direct
TME

Cau,neberu, sice cena neni spatna (ale neni ani prizniva ) ale podpora “jen” v MPLAB X ? ne diky , to Xko je neco strasnyho …

Že by se microchip zase nepředvedl ? :wink: No… pro případ nejvyšší nouze mám PK2 (kopie) , ale jinak se PICům a jejich IDE vyhýbám jak jen to jde, takže PK4 neé.

Mplab X je paskvil jako prase. Bohužel řada dsPIC33EP mě donutila přejít.
Jestli ale nevyřešili to věčný přehrávání firmwaru kvůli různým broukům, tak mě to bude furt lézt na nervy.
Koupil jsem si ICD3, čekal jsem že se z toho posadím na prdel jak jsem uvnitř viděl Spartan 3, ale je to míň univerzální jak PK3…
Takže jsem k nástrojům od Microchipu dost skeptickej. Asi bzo vytáhnu ze šuplíku Presto od Asixu :slight_smile: Debugging valím stejně po UARTu v kombinaci s blikáním ledky(ledek) a Saleae analyzátorem.

BBB: Tak to jsi mě moc nepotěšil s tím ICD3, taky jsem po něm tak nějak pošilhával, ale zase na druhou stranu jsi mi asi ušetřil nějaké ty tisíce. Dotaz k tomu přehrávání firmware po každé změně rodiny - je to u ICD3 taky taková zoufalost jako u PK3, nebo to plánují až do nové verze?

Ten MPLABX by se dal přežít kdyby to alespoň nebylo tak zabugovaný a fungovalo všechno co má… ovšem takto bohužel působí dojmem že to tam dělají jeden dva lidé a funkce implementují sami pro sebe podle toho, co se jim samotným zrovna hodí, nebo nevím co si o tom jinak myslet. Když k tomu přičtu errata sheety u nových brouků delší jak Rudé právo a v osmibitech zcela nepochopitelné rozvíjení 16F řady místo povedenější 18F, tak je to zkrátka čím dál víc důvodů k tomu se pomalu ale jistě začít smiřovat s tím, že bude zřejmě potřeba se poohlédnout i někde jinde. Sám používám hlavně PK2 a převážně starší typy brouků které tento ještě podporuje, protože jednak byly prostě povedenější, a jednak v Microchipu uřízli ještě před PK3 i podporu linuxové konzole a mě se prostě nechce na kdejakou blbost pouštět mamutí těžkopádné klikátko s nejistým výsledkem, když mám k dispozici skvělý a hbitý Kate (editor). Debug jedu stejně jako BBB snad odjakživa, protože ani na tomto poli se MCHP bohužel kdovíjak nepochlapil. Je to bída, a to konstatuju jako “hodně veliká konzerva” (takže o to hůř). Navíc na MCU v diskusi brečí směrem k MCHP a novým typům i “bývalí Atmeláci”, to taky o něčem vypovídá.

Doporučí někdo schopný ARMy co něco vydrží, s dobrou dokumentací a podporou výrobce (free IDE apod)? STM se mi od pohledu celkem zamlouvají, jsem mimo nebo “se dá”?

Jak to myslíš že vydrží? STM jsou asi nejpoužívanější, já mám ještě pár starších kusů od TI z řady LM3S (Stellaris), ale ty už teď nedělaj, ale maj jiný. IDE používám jedině free. Stačí ARM toolchain a k tomu mám codeblocks. Používám ho i na AVR i na win a linux console aplikace. K těm ARMům mám z číny STlink V2 (jede jak s STM tak s těma Stellarisama) a debug přes openocd přímo v codeblocku.

Co neodejdou jen se na ně křivě podíváš. Nebudeme to tu moc pitvat, přeci jen by to mělo být hlavně o PK4 a Microchipu (to jsem se zas jen neuhlídal ve své grafomanii s těmi ARMy :smiley: ), ale potvrdil jsi mi to, co jsem si tak nějak myslel… děkuji za příspěvek. Je mi jasné že nic není dokonalé, nebuďme idealisti, ale za zkoušku to asi stojí.

To Mahoney: Uteč od nich, fakt nečekej. Za sebe ARM od STM32F03x , STM32F05x , STM32F04x jako náhrada levnych osmibitů. STM32F1xx , STM32F4xx jako kladivo. J-LINK + KEIL a ECLIPSE. STLink taky běží dobře (použili jsme ve firmě)

Se omlouvám, teď jsem delší dobu nesledoval toto posvátné Fórum.
Mahoney: ICD3 je o něco míň zoufalé jak PK3 s přehráváním FW, trvá to asi polovinu času. Nicméně na to že je v tom FPGA Xilinx Spartan a dsPIC33FJ256GP510, 2x 512kB SRAM pro FPGA.
Cena je oprávněná, protože je to složitý asi jako 12ks PK3, SMD hodně nahusto z obou stran DPS.

Bohužel to nevyvažuje funkčnost. Neskutečně mě sere ještě přehazování USB driveru ve Win pro funkci v MPLAB 8.92 a MPLAB X.

Na PK3 mi nikdy nejel rozumně debug mcu, tak jsem si sliboval, že s ICD pojede všechno, ale buď to prostě nejde napíše že “Target is not ready for debugging” ať dělám co dělám, takže jsem prostě asi lama.

Jako programátor mi to taky moc nešlape, jde mi stím programovat až dsPIC33EP, u starších věcí to blbě čte Device ID…

Abych jen nenadával, tak dsPIC33EP64GS504 to programuje výrazně rychleji než PK3

Jak jsem psal použávám hlavně LED a UART debugging. UART jsem poslední dobou vytáhl do podoby, že přes bluetooth HC-05 to tlačím do androidího telefonu a zpracovávám v aplikaci RoboRemo. Toto mi přijde zatím jako úplný TOP.
Kdyby tak byla nějaký podobně použitelný program na PC. Nějaké hotové řešení, nemám asi čas se teď ladit s psaním čehokoli na PC.

Pánové, i když to bude ohledně Pickitu 4 opět asi trochu (= více) OT, nedá mi to, abych se i já nepřipojil svým komentářem k přechodu od Microchipu k jiné platformě, či výrobci.
Už jsem o tom něco uvedl ve staším vlákně [forum.mcontrollers.com/t/gcc-pro-pic/3606/1), kde jsem se přiznal k transferu ke Kitetisům od NXP.
S postupem času musím zcela nekriticky uznat, že jsem tímto krokem provedl docela dobré rozhodnutí. Na druhou stranu chci zdůraznit, že nic není ideální - co běžně fungovalo u MCP, tak u Kinetisů třeba až po delším boji. Takto je to asi všude.
I přes ARMy jsem ale na MCP úplně nezanevřel, ba právě naopak, v poslední době jsem do několika konstrukcí hobby charakteru vrazil zástupce ze řady PIC24F a PIC32MM, hlavně kvůli pouzdru, perifériím typu CLC a podpoře fixed point čísel, a vše funguje k mé naprosté spokojenosti.
Když to vezmu kolem a dokola, tak řady PIC24, dsPIC a PIC32 jsou z mého úhlu pohledu plně srovnatelné s konkurenčními ARM Cortex-M0/M4. Bohužel to MCP zazdívá těžkopádným vývojovým prostředím, drahými a neefektivními debuggery a v neposlední řadě i drahými kity.

Dokud toto nezmění, tak bude útěkářů pouze přibývat, což je určitě škoda, když vlastní železo “umí” (nepočítám PIC16F a podobné fosilní záležitosti :smiley:)

Electrine, úplně přesně mi není jasná ta podpora “fixed point” čísel. To jako ARM fixed nepodporuje? Pokud vím, tak jen CORTEX s FPU umí HW float point od přírody, jinak všichni pokorně počítají v intech. CLC - chápu, to se leckde nevidí.

OK, těmi fixed point čísly jsem měl na mysli fractional desetinná čísla, pro které existuje podpora přímo v ALU procesoru, více v dokumentaci k jádru PIC24 či dsPIC. Dle nastavení můžeme počítat buď v celočíselné matematice, či s desetinnými čísly v pevné řadové čárce. K tomu je uzpůsobený překladač XC16, ve kterém existuje datový typ _Fract vycházející z GCC.
ARMy počítají nativně v celočíselné matematice, fractional vyjádření si žádá drobnou režii navíc. Naštěstí je k dispozici knihovna CMSIS DSP, která FX point formát řeší. Anebo sáhnout po floating point verzi :wink:
Osobně mi tedy přijde v tomto MCP jaksi elegantnější :slight_smile:

Jasně, formát frac znám z ADSP21xx. Pro práci z analogovým signálem je to dobrá vychytávka, uznávám. Bohužel tohle, ani jiné drobné +body, nevyváží ten zbývající MCP vopruz. Takže si klidně připlatím za lepší ARM křemík, který to vyváží, protože jako vývojář tu nejsem proto abych bojoval s vyvojovým prostředím a tooly, ale proto, abych kreativně řešil zadanou práci :wink:

Ahoj,

po delší době si dovolím opět otevřít tuto diskuzi, sice ne kvůli PicKitu 4, ale kvůli jeho menšímu bratříčkovi - Snap In-Circuit Debuggeru, který jsem pořídil ve slevě za nějakých 12 éček :smiley:

Zatím jsem ho použil pouze při vývoji jednoho zařízení s PIC24FJ64, tudíž nemohu zas tak objektivně referovat o jeho kladech/záporech, ale i tak musím uznat, že nešlo v žádném případě o špatnou koupi.

Co mě potěšilo, tak je znatelný nárůst rychlosti debuggingu oproti mému stávajícímu PK3, který teď chudák leží díky tomu odstavený na vedlejší koleji :laughing: Exaktní srovnání nemám, ale pocitově se jedná asi o čtyřnásobné zvýšení rychlosti. Kolik z toho činí nejnovější verze MPLABu (nutnost), netuším.

Další plus představuje flexibilita breakpointů, které mi teď jsou přidávat i za běhu aplikace.

Abych zase tolik nechválil, tak je nutné zmínit, že se zatím jedná o novinku v sortimentu výrobce, což se mimojiné odráží v užším seznamu podporovaných čipů. Kdo používá mikrokontroléry, u kterých se přivádí při programování na pin MCLR vyšší napětí (15 V), tak spláče nad výdělkem, toto umí až PK4.

Když to shrnu, tak doslova za pár šupů získáte nástroj, který přiblíží práci s MCP komfortu ladění s ARMy, i když do kvalit a erudice J-LINKu furt něco zbývá :laughing: