Jak nejefektivně srazit 12V na 5V (cca 1,5 A na 5V)

Ahoj,
potřebuji co možná nejefektivněji (aby ztráty byly co nejmenší) srazit 12V na 5V. Na vstupu (těch 12V) je spínaný zdroj. Chápu, že např. 7805 ne (upeklo by se to, ztráty šílené), ideální by byl asi měnič, ale co jsem se díval do DS, tak ty parametry s efektivitou dost lítaj.

Poradíte někdo něco fakt odzkoušeného, co je max efektivní? Děkujji

V cine plno hotovtch menicou. S lm2960 ci ako sa im nadava.

I když bude mít ten step-down jen 85% učinnost, tak je to 1.3W ztráty oproti 10W ztrátám na lineáru. Často bývají i okolo 90-95%.

Ahoj. Mám odzkoušené měniče s LM2596 (dříve tuším LM2576 - nižší spínací kmitočet), cca do 3A. Nebo zkus něco od číňana, jak radil Atlan či tady: hezkyden.cz/kategorie-produk … snizujici/
Zatím jsem s většinou modulů docela spokojen. Záleží i na velikosti a nezapomeň přidat na výstup tlumivku s nízkoESR kondenzátorem. Pokud potřebuješ 1,2A, vzal bych něco do 2 A, ale zase co “jede” na krev , má větší účinnost.
PS. Za ty prachy to nemá ani cenu stavět. Součástky jsou dražší než celý modul.

Ještě info na web www://hezkyden.cz. Pokud je to skladem, dodání obratem. Cena dražší než číňan, který má poštovné většinou zdarma. Ale zase je k tomu komentář co, jak, kde, účinnost, praktické zkušenosti … A to je vcelku k nezaplacení.

Používám s velkou oblibou A8498. Spínací frekvence okolo 300kHz. Používám to na napájenení z 21V na 5V cca 0,6A a je to studený.

Používam co psal Mikop a max. spokojenost. Za tu cenu do 60,-. a nastavíš co potřebuješ je to super.

díky všem

Přemýšlím, zda na to nakonec nepůjdu naopak, tj. step-up měničem. Na 5 V mi stačí cca 1,5 A, na 12 V potřebuji cca 2,5 (současně). Ale 12 V potřebuji jen nárazově (spínání LED osvětlení), 5 V je řídící logika.

Úplně původně jsem chtěl spínat samostatně 12 V zdroj, ale kvůli špičkovým startovacím proudům to není ideální. Řešení existuje - speciální rele apod., ale v ceně okolo 2000,- se mi vyplatí mít oba zdroje zaplé:) ).
Druhá myšlenka byla právě 12 V trvale a z něj to srážet na 5 V (taky trvale).

No a třetí je právě 5 V trvale a step-up měničem zvedat dle potřeby na 12 V (u step-up měničů předpokládám není problém se špičkou při zapnutí - nebo se pletu?).

Omlouvám se za trochu komplikovaný dotaz, prostě hledám řešení, které bude nejefektivnější a vcelku bezpečné. Ještě mne vlastně napadá jedna varianta a to použít hybridní zdroj na 5 i 12 V (např. gme.cz/spinany-zdroj-mean-well-rd-50a).

Díky za každou radu.

No ani jeeno ani druhe nieje problem, 2000 ako zaco? To tie 2 relatka maju byt cele pozlatene cico?
Inak uvedomujes si ze z 5 na 12V 2,5A budes mat odber z 5V cez 5A?
Navyse nieje iste ze tie tvoje led nebudu na 5V svietit, potom budes mat dalsiu komplikaciu s odpajanim step up menica.

Specialni rele resici proudovou spicku stoji id par stovek do cca dvou tisic (kdyz resi spinani v nule, avy byla spicka nejnizsi). Kdyz budu spicky ignorovat, tak je to pul sta. Ale ja je ignorovat nechci.

A8498 používam roky k veľkej spokojnosti. Samozrejme má softšrat nastaviteľný rezistorom.
Naviac pracuje od vstupnéhonapätia 50V nižšie. Meral som mu účinnosť a na rozdiel od tvrdenia výrobcu som nameral hodnoty presahujúce 90%

Ivyst 0,27A, Uvyst=5V, ucinnost 97%-90% pri Uvst od 9V do 29V
Ivyst 0,54A, Uvyst=5V, ucinnost 97%-93% pri Uvst od 9V do 29V
Ivys = 1A, Uvyst=5V, účinnosť 88% - 91% pri Uvst od 9V do 29V

Potom sú ešte moduly ako napríklad AMSR2-7805-NZ, ale cenou sú oproti tým z hezkeho dne mimo misu. Ak vieš kúpiť niečo hotové za cca 2,5EUR ani by som neváhal. Lebo aj keď A8498 stojí okolo 1EURa, treba tam ešte ďalšie súčiastky, navrhovať plošak, atď, atď. Podľa mňa sa to neoplatí.

Inak soft start s temer ľubovolným priebehom (od [ms] do [s]) si ľahko spravíš pomoocu jedného FET alebo PNP, jedného odporu a jedného kondenzátoru pred samotným stabilizátorom. Ale ako už bolo spomenuté, je to "drobná " komplikácia.

já asi nakonec půjdu do toho zdroje s dvěma napěťovými úrovněmi. Přijde mi to asi nejjednodušší a holt spotřeba bude asi o něco větší. Ale díky všem, člověk se pořád učí:(

Měl bych jeden doplňující dotaz - mohu step-down měnič (např. gme.cz/napajeci-modul-3-40v-3a-step-down) připojit přímo na výstup spínaného zdroje? Díky.

Ano, můžeš. Pokud si nepojedeš modul DC-DC do GME koupit přímo, objednej si ho tady: hezkyden.cz/shop/dc-dc-menic-lm2596/
Už jsem tady psal, že je tam kupuju. A možná si vybereš i něco dalšího…

Dík. O hezkém dni vím a budu tam kupovat.