Spínaný zdroj 230/12V 2-3A

Máte, prosím, někdo zkušenost s vlatní stavbou co nejjednodušího spínaného zdroje 230V/10-12V/ 2-3A?. Případně link na podrobný návod na stavbu - především trafa.

Co tady? danyk.cz/

Díky za “polopatický” link. Ještě tak kdybys měl v kapse podobný link na praktický návrh impulzních traf hlavně s ohledem na vlastnosti mg.materiálů. Teoretických vzorců jsem našel dost a nic neříkajících parametrů ferit. materiálů taky, bohužel, jsem z toho troch jelen.

Já to nemyslel zle. Spíš jako inspiraci. Když mi 2 x po sobě odešel zdroj pro HDD 12V a 5V, včetně těch připojených HDD, tak jsem to pořešil doporučeným zapojením a trafem odsud: soselectronic.cz/articles/m … or-ne-1006
Záleží, co od toho požaduješ. Možná je lepší koupit něco hotového, pokud to nevyrábíš a neprodáváš na vagóny … :AD
Ještě poznámka. Můj nejstarší a stále funkční zdroj 12V/0,5A je od Panasonicu s trafem, uvnitř s diodovým můstkem a kondenzátorem asi 1000uF/25V. Ze záznamníku telefonních hovorů s kazetami KX-T1455. Nesmrtelná záležitost. Sice není stabilizovaný, ale zase stále žije , již asi 20 let …

Mikope, nemáš za co se omlouvat. Já jsem ten dík myslel upřímně, protože DANYK byl pro mne opravdu přínosem. Potřeboval bych se ale ještě trochu zorientovat v návrhu těch traf. Je mi jasné, že princip návrhu je stejný jako u klasických síťových traf, ale ty ferity…
Potřeboval bych upatlat atypický zdoj 230/12V/3A pro LED osvětlení - co nejjednoduší a nejmenší. Hotového, rozměrově přijatelného jsem nic nenašel a s úpravou nějakého staršího zdroje jsem také nepochodil. Z Danykových schemat by se určitě dalo vybrat, ale to trafo.

toto je priamo pre napájanie LED za cca 10E

tme.eu/sk/details/apv-35-12 … mean-well/

je to moc veľké?

alebo keď pevný zdroj napätia, tak napríklad

tme.eu/sk/details/mdr-40-12 … mean-well/

V každom prípade by som sa v domácich podmienkach nezahrával s výrobou vlastného spínaného zdroja s ručne vynutým trafáčikom.

Obzvlášť, ak Ti ide o miesto, budeš mať tendenciu spraviť niečo stiesnené, zle vetrané a tým pádom chladené a možno s takou izoláciou, ktorej sa prehrievanie nebude moc páčiť.

Veľmi by som zvážil lásku k blížnemu svojmu pred výrobou niečoho možno bežne používaného, takého čo má mať výkon, ale musí to byť miniatúrne.

Daj vedieť, ako si dopadol

Souhlasím s Martinem. Taky bych spíše sáhnul po něčem hotovém, než to bastlit doma. Ono je něco jiného postavit zdroj s trafem a kvalitním vyhlazením proti tomu stavět doma spínaný zdroj. Klasický trafo zdroj zvládneš v pohodě a je v podstatě nesmrtelný, což se o pulzních zdrojích díky stárnoucím kondenzátorům říci nedá.

a keď trafák na spínaný zdroj, ešte som narazil na niečo takéto

sos.sk/products/myrra/74030-48853

P.S. Ešte mám v živej pamäti ručné navíjanie trafákov tak pred vyše tridsiatimi rokmi na 100W zosilňovače s KD501/KD503

datasheetcatalog.com/datashe … D503.shtml

Pánové, jako téměř vždy, máte pravdu.
Ani já nejsem příznivcem domácí výroby jakýchkoliv transformátorů a i před spínanými zdroji mám dostatečný respekt. Jenomže hotový zdroj, který by splňoval mé představy co do výkonu, velikosti a možnost nastavení výst.napětí v rozsahu 10-12V prostě na trhu není. Ten 1.kousek z TME by mně rozměrově vyhovoval, ale nehce se mi do nového výrobku zasahovat.
Zatím jsem napájení LEDek vyřešil klasickým trafem+usměrňovač a výst.napětí jsem doladil předřadným kondíkem. Nějakou chvíli to snad vydrží.

A co zkusit něco ve smyslu přiloženého schématu ? Použít koupený pulzní zdroj s trošku vyšším napětím a regulovat výstupní napětí. Tohle zapojení sice jenom přepíná 2 napětí na výstupu, ale je to jenom otázka toho, z kolika různých děličů ve zpětné vazbě budeš vybírat. V tomhle případě je to součást většího zařízení a MCU zapání/vypíná výstup a přepíná 2 hodnoty napětí. Pokud potřebuješ spojité nastavení, pak jenom dělič ve zpětné vazbe upravíš a dáš do něj potenciometr a máš co potřebuješ. Spojitou regulaci v prakticky libovolném rozsahu a díky tomu, že je to pulzní stabilizátor, tak i s minimálníma ztrátama.

Přiložené schéma je vyzkoušené a pro tento obvod 3A nejsou žádný problém.

Jinak ještě LM2587, LM2678, LM2679 - 5A - zapojení shodné, jen přizpůsobit hodnoty součástek pro požadovaný IO a proud podle datasheetu.

Chce nabrhnut navrhuj. Materialov je dost A radio modre 5/2001 a 1/2002 pripadne 3/2000

epes: Kup si meanwell. Stojí to pár korun, jsou jednoduchý, funkční a nemají problémy s EMC, který prostě doma nevyřešíš u vlastní konstrukce ani kdyby ses posral, je to černá magie.
Ty meanwelly jsou krásně jednoduchý a dá se v nich krásně bastlit :smiley: . Pár jsem jich upravoval na jiný rozsahy výstupního napětí a dodělával omezení proudu, aby to tlačilo konstantní proud pro nabíjení. :stuck_out_tongue:

Pánům

  1. Balů - přídavný měnič to bylo první co mne napadlo a dokonce jsem měl v šuplíku jedn vhodný kousek. Těsně před montáží jsem si uvědomil, že trafo s usměrnovačem je mimo ovládací skříňku a musel bych protahovat další dva kablíky, a to se mi rozhodně nechtělo. A tak přišel nápad s se spín.zdrojem a tato diskuze.

  2. Atlanovi - díky za tipy vyčerpávajících článků - teď už mám jasno - nadále budu držet ruce pryč od vf traf.

  3. BBB - též díky za tip, ale potřeboval bych nejdřív vysvětlit co to je ten MEANWEL - třeba nějaký tip.

BBB -už mi nemusíš nic vysvětlovat, myslím, že to je to pravé ořechové a ještě levné.
Díky.