forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Spínaný zdroj 230/12V 2-3A

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů
 
epes
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.4.2009
Příspěvky: 86
Bydliště: praha

PříspěvekZaslal: 21 únor 2018, 15:13    Předmět: Spínaný zdroj 230/12V 2-3A Citovat

Máte, prosím, někdo zkušenost s vlatní stavbou co nejjednodušího spínaného zdroje 230V/10-12V/ 2-3A?. Případně link na podrobný návod na stavbu - především trafa.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Mikop
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2009
Příspěvky: 280

PříspěvekZaslal: 22 únor 2018, 14:22    Předmět: Citovat

Co tady? http://danyk.cz/
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
epes
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.4.2009
Příspěvky: 86
Bydliště: praha

PříspěvekZaslal: 22 únor 2018, 20:31    Předmět: Citovat

Díky za "polopatický" link. Ještě tak kdybys měl v kapse podobný link na praktický návrh impulzních traf hlavně s ohledem na vlastnosti mg.materiálů. Teoretických vzorců jsem našel dost a nic neříkajících parametrů ferit. materiálů taky, bohužel, jsem z toho troch jelen.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Mikop
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2009
Příspěvky: 280

PříspěvekZaslal: 22 únor 2018, 22:22    Předmět: Citovat

Já to nemyslel zle. Spíš jako inspiraci. Když mi 2 x po sobě odešel zdroj pro HDD 12V a 5V, včetně těch připojených HDD, tak jsem to pořešil doporučeným zapojením a trafem odsud: https://www.soselectronic.cz/articles/myrra/myrra-navrhovat-vlastni-transformator-ne-1006
Záleží, co od toho požaduješ. Možná je lepší koupit něco hotového, pokud to nevyrábíš a neprodáváš na vagóny ... :AD
Ještě poznámka. Můj nejstarší a stále funkční zdroj 12V/0,5A je od Panasonicu s trafem, uvnitř s diodovým můstkem a kondenzátorem asi 1000uF/25V. Ze záznamníku telefonních hovorů s kazetami KX-T1455. Nesmrtelná záležitost. Sice není stabilizovaný, ale zase stále žije , již asi 20 let ...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
epes
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.4.2009
Příspěvky: 86
Bydliště: praha

PříspěvekZaslal: 23 únor 2018, 10:58    Předmět: Citovat

Mikope, nemáš za co se omlouvat. Já jsem ten dík myslel upřímně, protože DANYK byl pro mne opravdu přínosem. Potřeboval bych se ale ještě trochu zorientovat v návrhu těch traf. Je mi jasné, že princip návrhu je stejný jako u klasických síťových traf, ale ty ferity....
Potřeboval bych upatlat atypický zdoj 230/12V/3A pro LED osvětlení - co nejjednoduší a nejmenší. Hotového, rozměrově přijatelného jsem nic nenašel a s úpravou nějakého staršího zdroje jsem také nepochodil. Z Danykových schemat by se určitě dalo vybrat, ale to trafo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1494

PříspěvekZaslal: 23 únor 2018, 23:44    Předmět: Citovat

toto je priamo pre napájanie LED za cca 10E

https://www.tme.eu/sk/details/apv-35-12/zdroje-napajania-pre-led/mean-well/

je to moc veľké?

alebo keď pevný zdroj napätia, tak napríklad

https://www.tme.eu/sk/details/mdr-40-12/zdroje-na-listu-din/mean-well/


V každom prípade by som sa v domácich podmienkach nezahrával s výrobou vlastného spínaného zdroja s ručne vynutým trafáčikom.

Obzvlášť, ak Ti ide o miesto, budeš mať tendenciu spraviť niečo stiesnené, zle vetrané a tým pádom chladené a možno s takou izoláciou, ktorej sa prehrievanie nebude moc páčiť.

Veľmi by som zvážil lásku k blížnemu svojmu pred výrobou niečoho možno bežne používaného, takého čo má mať výkon, ale musí to byť miniatúrne.

Daj vedieť, ako si dopadol
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 759

PříspěvekZaslal: 24 únor 2018, 0:00    Předmět: Citovat

Souhlasím s Martinem. Taky bych spíše sáhnul po něčem hotovém, než to bastlit doma. Ono je něco jiného postavit zdroj s trafem a kvalitním vyhlazením proti tomu stavět doma spínaný zdroj. Klasický trafo zdroj zvládneš v pohodě a je v podstatě nesmrtelný, což se o pulzních zdrojích díky stárnoucím kondenzátorům říci nedá.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1494

PříspěvekZaslal: 24 únor 2018, 0:06    Předmět: Citovat

a keď trafák na spínaný zdroj, ešte som narazil na niečo takéto

https://www.sos.sk/products/myrra/74030-48853

P.S. Ešte mám v živej pamäti ručné navíjanie trafákov tak pred vyše tridsiatimi rokmi na 100W zosilňovače s KD501/KD503

http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/K/D/5/0/KD503.shtml
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
epes
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.4.2009
Příspěvky: 86
Bydliště: praha

PříspěvekZaslal: 24 únor 2018, 12:54    Předmět: Citovat

Pánové, jako téměř vždy, máte pravdu.
Ani já nejsem příznivcem domácí výroby jakýchkoliv transformátorů a i před spínanými zdroji mám dostatečný respekt. Jenomže hotový zdroj, který by splňoval mé představy co do výkonu, velikosti a možnost nastavení výst.napětí v rozsahu 10-12V prostě na trhu není. Ten 1.kousek z TME by mně rozměrově vyhovoval, ale nehce se mi do nového výrobku zasahovat.
Zatím jsem napájení LEDek vyřešil klasickým trafem+usměrňovač a výst.napětí jsem doladil předřadným kondíkem. Nějakou chvíli to snad vydrží.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 759

PříspěvekZaslal: 24 únor 2018, 14:20    Předmět: Citovat

A co zkusit něco ve smyslu přiloženého schématu ? Použít koupený pulzní zdroj s trošku vyšším napětím a regulovat výstupní napětí. Tohle zapojení sice jenom přepíná 2 napětí na výstupu, ale je to jenom otázka toho, z kolika různých děličů ve zpětné vazbě budeš vybírat. V tomhle případě je to součást většího zařízení a MCU zapání/vypíná výstup a přepíná 2 hodnoty napětí. Pokud potřebuješ spojité nastavení, pak jenom dělič ve zpětné vazbe upravíš a dáš do něj potenciometr a máš co potřebuješ. Spojitou regulaci v prakticky libovolném rozsahu a díky tomu, že je to pulzní stabilizátor, tak i s minimálníma ztrátama.

Přiložené schéma je vyzkoušené a pro tento obvod 3A nejsou žádný problém.

Jinak ještě LM2587, LM2678, LM2679 - 5A - zapojení shodné, jen přizpůsobit hodnoty součástek pro požadovaný IO a proud podle datasheetu.



PrepinaneNapeti.png
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  PrepinaneNapeti.png
 Velikost:  21.87 kB
 Staženo:  42 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Atlan
Profesionál
Profesionál


Založen: 4.2.2009
Příspěvky: 950

PříspěvekZaslal: 24 únor 2018, 20:06    Předmět: Citovat

Chce nabrhnut navrhuj. Materialov je dost A radio modre 5/2001 a 1/2002 pripadne 3/2000
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Billy Bob Bean
Profesionál
Profesionál


Založen: 21.9.2009
Příspěvky: 307
Bydliště: OLOMOUC - BRNO

PříspěvekZaslal: 26 únor 2018, 11:19    Předmět: Citovat

epes: Kup si meanwell. Stojí to pár korun, jsou jednoduchý, funkční a nemají problémy s EMC, který prostě doma nevyřešíš u vlastní konstrukce ani kdyby ses posral, je to černá magie.
Ty meanwelly jsou krásně jednoduchý a dá se v nich krásně bastlit Very Happy . Pár jsem jich upravoval na jiný rozsahy výstupního napětí a dodělával omezení proudu, aby to tlačilo konstantní proud pro nabíjení. Razz

_________________
Stavím UPSky
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
epes
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.4.2009
Příspěvky: 86
Bydliště: praha

PříspěvekZaslal: 27 únor 2018, 11:19    Předmět: Citovat

Pánům
1. Balů - přídavný měnič to bylo první co mne napadlo a dokonce jsem měl v šuplíku jedn vhodný kousek. Těsně před montáží jsem si uvědomil, že trafo s usměrnovačem je mimo ovládací skříňku a musel bych protahovat další dva kablíky, a to se mi rozhodně nechtělo. A tak přišel nápad s se spín.zdrojem a tato diskuze.

2. Atlanovi - díky za tipy vyčerpávajících článků - teď už mám jasno - nadále budu držet ruce pryč od vf traf.

3. BBB - též díky za tip, ale potřeboval bych nejdřív vysvětlit co to je ten MEANWEL - třeba nějaký tip.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
epes
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.4.2009
Příspěvky: 86
Bydliště: praha

PříspěvekZaslal: 27 únor 2018, 11:48    Předmět: Citovat

BBB -už mi nemusíš nic vysvětlovat, myslím, že to je to pravé ořechové a ještě levné.
Díky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
 
Strana 1 z 1
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2018 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)