Koncepce napájení pro více komunikujících MCU

Jedná se o to, že mám doma několik zařízení např. jednotku na řízení akvária, jednotku na spínání oběhových čerpadel a ventilů v kotelně atd. Všechno jsem kdysi ubastlil narychlo bez nějakého většího přemýšlení a rozvahy. Něco je ještě na 8051, s napájením jsem si tehdy taky hlavu nelámal, takže když zapnu poblíž zářivku, tak mi to ruší, ale jinak to celkem funguje.

Letos budeme přidávat akumulační nádrže, takže to musím celé předělat a přitom bych to chtěl udělat trochu lépe a univerzálně,aby se zvýšila opakovatelnost použití pro různé zařízení.

Koncepce by vypadala asi následovně: Hlavní řídicí modul s pár I/O atd. , s možností připojení dalších I/O nebo speciálních modulů (např. modul měření pH v případě akvária) po RS485. Někdy zase potřebují mít displej trochu dál, takže bych to řešil např. jako rozšiřující modul po RS232. A na závěr bych to celé připojil o úroveň výše přes LAN nebo druhou RS485 k nějakému jednodeskovému počítači ala Raspberry pi, který by řešil centrální vizualizace, webový server atd. všech zařízení.

Samozřejmě nebudu s časových důvodu dělat vše hned, ale chci to mít připravené na budoucí rozšíření.
V podstatě teď řeším jak napájet a jak izolovat komunikace mezi hlavní řídícím modulem a případnými jednotkami nebo jestli je to zbytečné. Vzdálenost pár metrů.

Přemýšlel jsem na centrálním zdrojem 230V/24V. Dále pak neizolovaný DC/DC měnič TRACO.

soselectronic.cz/products/t … 2450-70570

a obyčejné převodníky MAX232, MAX485.