Mikrokontroléry (MCU) - jak začít a s čím - rady, vaše zkuše

Zdravím :slight_smile:

Rád bych se zeptal zkušenějších ohledně mikrokontrolérů. Mám zkušenosti s řadou 8051 a s jejich programováním v Assembleru. Moc mě MCU zajímá a rád bych se mu co nejvíce věnoval. Jenže nevím, jak bych měl začít. S Arduinem jsem si řekl, že by pro mě bylo lepší spíše samotné MCU, abych se naučil, jak vše funguje samo o sobě. Kterou řadu, propřípadě typ, MCU byste mi poradili? Které mají budoucnost před sebou a vyplatí se s nimi učit? Jak bych mohl vůbec začít? Plánuji pořizovat potřebné věci z Ebaye. Doporučili byste mi nějaké živé a zvlášť založené fórum na mikrokontroléry? Také záleží na finančních možnostech a návodech.

Jak jste začínali vy? Jak jste se odrazili? Rád bych se co nejvíce sám vzdělával. Na čem rádi programujete vy? Živíte se programováním a vývojem s MCU? Na Arduinu mě konkrétně zaujal ESP32 v poměru výkon/cena. Studuji VŠ Elektrotechniku, tedy potřebnými znalostmi bych měl disponovat.

Za každou radu moc děkuji, jen vás prosím, odpusťte si urážky a napadání. Děkuji

PS: Vedu diskuzi na více fórech, aby se někteří nedivili, hledám odpovědi všude možně :wink:.

Jestli už zvládáš x51 v ASM, zkus se stejnými procesory přejít na C. Doporučuju zkusit prostředí od KEIL - možná seženeš omezenou testovací verzi uVision3/4. Nejlepší x51 vyrábí dnes asi Silicon Labs. To jen pro případ, že bys u 51 chtěl chvíli zůstat. Jinak asi nemá cenu setrvávat u 8bitů a doporučuju přejít na 32bit. Nejlépe ARM M0,M3,M4. Vyrábí je hodně firem v mnoha modifikacích. Já preferuji ty od ST. Programovací prostředí KEIL, IAR, ECLIPSE a další.

Taková typická entry level sestava:
Nějakej kit typu DISCOVERY. Ten obvykle obsahuje i ST-LINK (JTAG/SWD). A testovací uVision4/5.

S MCU jsou začal kolem roku 1995 - procesory PIC , pak 8051 a nakonec ARM. Mezitím HC11, ADSP21xx, SPARC :wink:

Dajme tomu ze budem mat st link. Ake prostredie doporucujes? Free pripadne nieco co sa da zohnat, alebo pouzivat do obmedzenej vekosti kodu.
Na ktore z vymenovanych sa zamerat?

Moc děkuji za vaše odpovědi. Rád bych se zaměřil na dělání vlastních projektů, avšak s tím, že bych to jednoznačně mohl využít v budoucím zaměstnání. Takže mi jde hlavně o to, abych svůj čas využil co nejefektivněji a právě výběr MCU je pro mě podstatný. Kdyby se našli zakázky atd. a zajímavá a dobře placená práce na zajímavých projektech. Co se většinou požaduje? Jak je to se Siemens společností?

Já používám trochu jinou kombinaci a to J-LINK V8 + ARM KEIL UV4/5 (ostra verze placená zaměstnavatelem). To chodí výborně.

Stejně tak chodí ST-LINK s UV4/5. Limitovaná verze KEIL tuším omezuje do 32KB CODE a to by postačovalo s většinou ARM M0 a poměrně dost by to stačilo na M3 a M4 řady za předpokladu, že si člověk píše ovladače sám a netahá si do projektu nějakej code balast.

keil.com/demo/limits.asp

Další vyzkoušená varianta je J-LINK + ECLIPSE + GNU ARM. Je to sice trochu moloch, ale jde to vytunit. Jestli se dá propojit stejně dobře i s ST-LINK, to nevím.

Možná tady:
community.particle.io/t/tutoria … ebug/10042

A Keil pouziva optimalizacie ked sa vyuzuje ako demo do 32kB?

Tento kit s MCU mě zaujal. Co si o tom myslíte? os.mbed.com/platforms/KL25Z/

Pokud disponuješ němčinou, pak najdeš fórum třeba tady.

Atlane, výčet limitací evolution version je na tom odkazu a o omezení optimalizace se tam nic nepíše (–g parametr). Prubni a uvidíš, za zkoušku nic nedáš :wink:

Ale jo, KL25Z je dobře vybavenej procesor i ten kit má na sobě nějakej hardware, proč ne. Osobní zkušenost však nemám. Mojí pochybnost vzbuzuje ten jejich openSDA debugger přímo na desce, s jakými vývojovými prostředími bude spolupracovat, nikdy jsem o něm neslyšel.

Dokonce jsem našel nějaké tutorialy právě na KL25Z: youtube.com/watch?v=BAzKg3v … FHgvbzODyc. Což rozhodně usnadní studium.