Zesílení zvukového signálu z mp3/PC

Ahoj mám malou otázku. Potřeboval bych zesílit signál z mp3 nebo z počítače, abych s ním mohl dále pracovat. Můžu použít třeba IZ, ale vždycky když se to snažím zapojit dobře, dělá to něco jiného. Chci tím rozsvítit led pásek, ale když to zapojím, svítí to naplno. Když do toho pustím hudbu, začne se to podle té hudby trošku ztmavovat, spíše to jemně bliká. Potřebuju přesně opačný efekt a to takový, aby to bylo zhaslé a ta hudba to rozsvítila a blikala s tím. Můžu to udělat přes tranzistor, jenomže na něho nemám dostatečné napětí, abych ho otevřel. Existuje nějaký takový tranzistor, který se dá otevřít naříklad 50mV?

Ještě jedna věc. Zkouším LM358P a když ho připojím na napájení 12V, to je 8. nožička a za něho dám na výstup a, což je 1. nožička led pásek a ten zapojím na mínus do zdroje, svítí to samo jenom asi na půl výkonu. Je ten IZ špatný nebo to tak funguje? Díky moc. Začínám s tím a nějak se v těch IZ ještě pořádně nevyznám :slight_smile:

Nejlepší by bylo to zesílit přes IZ a tím otevřít silnější tranzistor, jenomže s tím IZ už si nevím rady…

  1. Ještě se nenaučil řídit a už chceš jezdit s formulí … Jinými slovy, na první pokusy je to trochu náročný projekt, ale to je úplně klasický začátečnický problém. Něco se Ti líbí, tak si to chceš postavit, ale nemáš tušení, co to vlastně obnáší.
  2. Nevím, co je IZ, ale předpokládám, žes měl na mysli OZ = Operační Zesilovač.

Co se operačních zesilovačů týká, tak návodů, zapojení a výpočtů je plný Internet - je třeba jenom hledat.
Žádný bipolární tranzitor nebude otevírat při napětím nižším, než 0,7V. Na Internetu si zjisti proč. FET tranzistor jistou šanci má, ale když už tam máš zapojení s operačním zesilovačem, pak už není problém provést to, co potřebuješ.

Připojit LED pásek přímo na LM358 nemůžeš. Ne, že bys LED pásek nebo OZ odpálil, to v tomhle případě nehrozí, ale nebude to fungovat, protože … DATASHEET, DATASHEET, DATASHEET, DATASHEET, DATASHEET, DATASHEET …

A to je základ úplně všeho. ČÍST DATASHEETY !!!

Takže projdi na Internetu zapojení, návody a výpočty s operačníma zesliovačema, na výstup LM358 připoj 1 LED (samozřejmě s odporem - opět výpočty najdeš na Internetu a důvod v datasheetu) a můžeš zkoušet. No - a až to budeš mít rozběhaný, tak vyměň LM358 za nějaký výkonový zesilovač a místo LEDky s odporem připoj LED pásek a užij si svého výtvoru.

Balú má samozrejme pravdu, ale aby sme Ťa hneď nevyľakali a nezahnali do kúta, skús nasledovný postup.

Nezačni hneď s ovládaním LED pásika, ale iba s jednou LED.
Na napájanie LED pásika potrebuješ veľký prúd, ktorý Ti 358 nemá ako dať.

Takže Ti odporúčam toto zapojenie.
Pripoj medzi pin 4 a pin 8 (stále budem hovoriť o tej LM358) kondenzátor 100n a 10uF (tu pozor na polaritu). To je filtrácia napätia, aby sa Ti OZ napríklad pri dlhých kábloch od baterky (desiatky centimetrov) nerozkmital.
Kúp si potenciometer. jeden jeho koniec pripoj na pin 4 a druhý na pin 8. Stred pripoj na pin 2. Točením trimra si budeš nastavovať rozhodovaciu úroveň vstupného signálu privedeného na pin 3 , kedy bude na výstupe OZ (skoro) napájacie napätie.

Na pin 3 pripoj výstup z toho mp3 prehrávača. Samozrejme iba jeden kanál. Neskratuj oba kanály do jedného, nemusí to prežiť budič v tom mp3 prehrávači. Opletenie z káblika z mp3 pripoj na pin 4 toho OZ.
Na pin 1 pripoj jeden koniec rezistora s hodnotou niečo medzi 470R a 1k.

Na druhý koniec rezistora pripoj anódu nejakej LED diódy. Katódu tej LED pripoj na pin 4.
Čím menšia hodnota rezistora, tým vyšší prúd cez LED. Lenže v datasheetoch sa dočítaš:

  1. aký je maximálny povolený prúd LED diódou aby sa nezničila
  2. aký je maximálny prúd z tej LM258.

Keďže bežne byvajú max prúdy cez LED okolo 20mA a LM358 Ti dá tak +/- 35mA, 470R-1k je dobrá voľba pri napájaní okolo 5-12V.

Potom na pin 8 zapoj katódu diódy, napríklad 1N4007.
Nakoniec na pin 4 zapoj - zdroja a na anódu tej 1N4007 + zdroja. 1N4007 slúži ako jednoduchá a nesmerne účinná ochrana proti zlému pripojeniu zdroja. Odporúčam hlavne pri bastlení nevynechávať.

S takýmto zapojením sa už môžeš hrať. Zmenou natočenia potenciometra si vychytáš rozhodovaciu úroveň, pri ktorej bude LED v rytme hudby poblikávať.

Nech Ťa ani len nenapadne pripájať LED bez sériového odporu. V LED pásikoch už býva tento odpor integrovaný.

zatiaľ sa nič nezosiluje, zatiaľ iba komparuješ a na výstupe máš cca 0V alebo cca napájacie napätie. A komparovať môžeš už od milivoltov, či desiatok milivoltov prakticky až do napájacieho napätia - cca 2V. Na tento účel dostatočné.

S týmto skús začať a potom sa môžeš posunúť ďalej.

Neskôr si vyskúšaš nie iba komparovanie ale zosilnenie, oboznámiš sa s výkonovými OZ ako napríklad TDA2020/2030 a nim podobným, ktoré už vedia dodať dostatočný prúd. Zistíš,ako je to s chladením keď Ti pár týchto výkonových OZ odíde (ale aj nie, väčšinou majú ochranu proti prehriatiu a vypnú sa :slight_smile: )

Zistíš, že keď si spravíš tri také zosilovače - každý s iným vstupným filtrom (DP, PP a HP) a použiješ RGB pásik tak si môžeš ľahko spraviť farebnú hudbu, atď. atď.

Veľa šťastia.

No tak jsem si s tím mezitím pohrál a vyzkoušel co co dělá, ale teď mám otázku. Říkal jsi, že nemám spojovat ty dva kanály, že by s tím mohl mít problém budič v mp3. Dneska se ale podle mě ještě dají sehnat i mono sluchátka a tam jsou kanály taky spojené, tak nevím jak hodně velký problém to může být, ale teď jsem věci. Potřebuju je spojit a uvažuju jak. Kamarád co se v elektru hrabe už dlouho říkal, ať dám na každý kanál 1k odpor a za něma je spojím. Je to možné že to takhle bude lepší než na přímo, ale nevím. Druhá věc je, co kdybych je spojil přímo přes dvojitý operák s tím, že bych je zrovna asi i zesílil a na výstupu za zpětnou vazbou bych je dal dohromady. Nevím ale jak to bude fungovat vzhledem k té zpětné vazbě přes ten dělič, když bude jeden kanál mít slabší signál než druhý ať už kvůli špatnému kontaktu nebo kvůli právě stereu, kdy ne vždycky musí oba kanály hrát to samé. Tak prosím ještě o radu :slight_smile: musím ještě změřit jestli zesiluje propust 2. stupně nebo ne, ale podle toho co mi říkali prý ne. Tím pádem bych dal ten operák co udělá ze sterea mono před propusti, zesílil to na něm a za propustma už otevíral tranzistory na led pásky.

Spojit ich cez 1k odpor je spravna volba. A az takto slojeny signal zosilni nednym operakom.

Inak to zosilnenie je v celku zbytocne. Pocitam, ze zo sluchatok pojdu stovky mV. A ten komparator komparuje od cca 10mV. Ak sa bojis maleho ulhu vyuzitia potenciometra, tak daj mu do serie odpor. Ak das odpor 9x vacsi ako je hodnota potenciometra, na plny uhol budes regulovat napatie do cca 1/10 napajacieho/referencneho napatia.
Zosilovat to ma zmysel len ked by si mal maximalny signal v okoli jednotiek ci desiatok mV.