VF vysilac/prijimac MX-RM-5V / FS1000A

Dobrý den,
nemáte prosím někdo zkušenost s uvedenou dvojicí vf vysílače/přijímače?

Chtěl jsem je použít pouze v režimu klíčování vysílače signálem z výstupu PIR čidla tak, že při přivedení úrovně H na vstup vysílače se mi tatáž úroveň H objeví na výstupu přijímače. Nechci tedy přenášet data v pravém slova smyslu, stačí mi, když mi to na výstupu přijímače vygeneruje jediný pulz.

Jak je zřejmé ze schématu vysílače, vstupní signál spíná napájení celého vysílače, takže když na jeho vstupu bude úroveň L, vysílač je bez napájení a nevysílá se tedy nosná vlna. Je mi jasné, že přijímač bude v tuto chvíli přijímat cokoliv na jeho anténu přilítne a na výstupu bude binec.
Ale předpokládal jsem, že v okamžiku, kdy zaktivuji nosnou vlnu vysílače, výstup přijímače se uklidní a objeví se na něm čistá úroveň H.

Bohužel se tak neděje. Při aktivaci vysílače sice výstup přijímače přejde do úrovně H, ale signál je šíleně rozkmitaný, kmity jsou naprosto náhodné, takže o nějaké logické úrovni se nedá vůbec mluvit.

Běžné postupy, jako blokování napájení a odstranění možných zdrojů rušení (mobilní telefon) z blízkosti přijímače nepomohly.

Přijímač mám napájen 5V z laboratorního zdroje, zkoušel jsem zvednout napětí na 9V, bez výsledku.

Vysílač je napájen cca 5V ze 4ks baterií AA.

Vysílač je od přijímače vzdálen cca 50 cm, ale to určitě na kmitání výstupu přijímače při vypnutém vysílači nemá vliv.

Když zabrousím na Youtube, najdu tam desítky videí, na kterých to lidem funguje, dokonce i v režimu datového přenosu.

Nevíte prosím někdo, čím by to mohlo být způsobeno?

Děkuji za ochotu.

V příloze jsou schémata a fotky použitých modulů.

Vlasťa Vlček



Tak tieto veci sa musia synchronizovat, res primac znizit citlivost aby mohol vyhodnotit co prijal. To sa deje tak ze vysielacom vysles postupnost 8 bitov.

Takze toto pekne odloz do krabicky. Objednaj z ciny vysielac s 4 vstupmi tj tlacidlami, a prijimac s 4+1 vystupmi, na jednom je informacia ze sa prijima platny signal.
Navyse si mozes zvolit kod prenosu, tak ze relativne odolne a bezpecne.

Ahoj,
odložit do krabičky? Nechtěl jsi říci - odlož do popelnice? :slight_smile:

Víš, ale fascinuje mne, že to spoustě lidem funguje, takže mne štve, že jim ano a mně ne …

OK, udělám, co radíš. Co se týká toho vys./přij. z Číny, zdá se, že mluvíš o určitém konkrétní zařízení. Nemáš na něj přímý link, prosím? Nebo alespoň typ? Já znám pouze Aliexpress a tam jsem si ničeho takového nevšimnul. Pokud by Ti to ale dalo práci s hledáním, nemusíš - třeba něco vhodného najdu sám.

Ještě poznámku k té synchronizaci. Jde o to, že přijímač má bez signálu na anténě nastavenou maximální citlivost a proto přiíjímá kdeco? A ve chvíli kdy mu tam pošlu sekvenci bitů, citlivost se sníží na takovou úroveň, že se tyto rušivé signály potlačí?

Díky!

Vl.

Asi jsem špatně hledal …
Mohlo by to být něco takového?

aliexpress.com/item/PT2262- … e09e949e-2

Ano to som myslel, ako bezpecnost nic moc rozjodovat to nieje problem ale na tvoj ucel ok. Ak by ti to niekto rusil zmenis kod a ides. Pozor ak ti bude rusit pasmo tak to ti nepomoze.
Pozeram zecdrahsiu verziu si nenasiel?

Zdá se Ti to příliš drahé?

Zkusím se podívat po něčem jiném, ale než bych koupil něco, co nebude dobré, raději dám na Tvoje doporučení.

Ale ještě na to mrknu.

Díky moc!!

Vl.

Len pozor na frekvenciu. Nie je u nás 315MHz zakázané pásmo? Teda nie voľné? Skôr by som hľadal niečo na 433MHz.

Máš pravdu. Dík. Vl.