Správný význam barev kontrolek LED diod, červená/zelená/bílá

a tie odpory by som dal dva polovicnej hodnoty pac su dost aj napetovo namahane…

Košér to možná bude, ale jak už jsem psal, výhoda mého zapojení je v tom, že LEDce ustřihnu nožičky a nahradím je součástkami (diodou a rezistorem). Již to mám vyzkoušené, celé zapojení je krásně miniaturní. Než zapojovat diodu paralelně, tak místo ní raději zapojím 1N4007 (1000V/1A), které jsem právě našel v šuplíku :wink:.

Mám tam klasická metalizovaný rezistor 0,6W z GM electronic. Proč tam dávat 2W rezistor? Vždyť ten 0,6W mrňous vůbec nehřeje.

O napěťovém namáhání rezistorů slyším poprvé. Nikdy by mě nenapadlo tam dát dva rezistory, když jeden samostatný vůbec nehřeje. Můžete mi, prosím, vysvětlit něco k tomu napěťovému namáhání?

Každá součístka má nejvyšší povolené napětí. To platí i u odporu. Nejde jen o výkonovou ztrátu (a tedy přehřívání), ale taky o izolační schopnosti součástky. I ten odpor se třeba při 1kV prorazí, stejně jako dioda. A jako u diody, tak ani u odporu nebude(nemusí být) ten průraz dusledkem přehřátí.
tme.eu/html/CZ/ulikove-rezis … pelny.html

Ale to seriove zapojenie nema absolutne ziadny zmysel. To tam tu diodu prakticky nemusis ani davat, lebo v zavernom smere sa vzhladom na prekrocenie napati na PN prechodoch zacnu obe diody otvarat. Nezomru len preto, ze ten odpor limituje prud a mozno ta 1N4148 vychyta toho zaverneho napatia trochu viac. Okrem toho 1N4148 v puzdre 1206 alebo 0805 sa Ti pekne zmesti antiparalelne naletovat na tie skratene nozicky.

Ak sa Ti to vsak takto esteticky viac paci, proti gustu ziadny disputat. :slight_smile:
ale nechcel by som byt tou LEDkou. Ak by si dal na moje rady a zapojil diody antiparalelne, stacili by ti diody so zavernym napatim niekolko voltov. Otazka potom je, preco nepouzijes LED s dvoma farbami ktore su zapojene antiparalelne uz v samotnom puzdre.

Ta sériová 1N4007 už by smysl měla. Navíc to s ní bude mít poloviční spotřebu. Dvoubarevná LED asi bude o něco dražší než obyčejná + 1N4007.

Mnohokrát děkuji za vysvětlení. Koukám, že metalizovaný rezistor má stejné napětí. Doufal jsem, že bude mít více :slight_smile:.

Pokud dám do série 1N4007, tak už tam není nutné dávat duoLEDku, mám pravdu?

Preco? :slight_smile:

Mas tri impedancie v serii 1N4007, LED a odpor.
Napatie sa na tychto troch prvkoch rozlozi presne v pomere ich impedancii.
Aby na 1N4007 bolo v zavernom plne napatie, musi mat dioda omnoho omnoho vacsi odpor, ako ta LED a ten odpor. No a aby na LED bola v zavernom smere relativne mala impedancia uz musi byt pootvorena. No a pokial viem, presne islo o to, aby otovorena/pootvorena nebola.

Vykon to bude odoberat presne taky ako s 1N4148. Ak ide o polovicny vykon oproti antiparalelnemu zapojeniu s LED, potom zapojenie kludne nechaj tak ako je len k tej LED pre zabezpecenie vhodnejsieho pracovneho prostredia daj tu antiparalelnu diodu :slight_smile:

Proč? Přeci protože to bude odebírat proud jen v 1 půlvlně. Když dáš k LEDce antiparalelně druhou diodu a k celku sériový odpor, bude to odebírat proud v obou půlvlnách. Prakticky celé napětí bude na odporu.
Ztrátový výkon 230^2/47k = 1.23W může být pro odpor smrtelný zatímco polovička(při odběru pouze v 1 půlvlně) ještě nemusí. Rozhodně bych ho ovšem ještě zvětšil. Tento odpor odpovídá necelým 5mA při odběru v obou půlvlnách (2.5mA při jedné).

Co se týká spotřeby s 1N4148, tak sice je ten možnej mW rozdíl zanedbatelnej, ale může tam být. To záleží jesli se ta 4148 při každý opačný půlvlně nedestruktivně prorážela a udržoval ji při životě sériový odpor, nebo jesli opravdu těch 320V ustála.

Jen mi není jasné, jakto že se mu žádná součástka nezahřívá. 0.6W (dle obrázku na předešlé straně) je na obyčejný odpor už skoro dost.

Moja otazka bola preco ma zmysel pouzit tu 1N4007 oproti 1N4148 :slight_smile:
Nemal som na mysli druhu cast citacie o spotrebe.
Pri antiparalelnom zapojeni budu vsetky suciastky uplne v ramci svojich pracovnych parametrov. Na LED nebude v zavernom smere viac ako 0.7V a na 1N4148 nebude v zavernom smere viac ako bude napatie na tej LED, takze nieco okolo 2-3V (podla farby).

S tym vykonom s Tebou absolutne suhlasim. Preto som pisal o pouziti 2W odporu. Tiez zalezi na tom, ako dlho to bude zapnute, ale 0.6W je uz dost.

Aha :slight_smile: To já zas myslel náhradu 1N4148 v obrázku na předchozí straně - vše sériově, jedním směrem propustně, opačným závěrně :wink:. Tam by byla 1N4007 vhodná, protože 1N4148 a LEdka závěrně nedají těch 320V + rezervu.

Přesně tak, prostě místo 1N4148 dát 1N4007. Neříkám že nápad s anti-paralelní 1N4148 je špatný nápad, pro mě je ale sériové zapojení vážně jednodušší. Tento obrázek jsem našel na netu, mají to tak stejně:
230v-led-68k-1n4007.jpg

Ještě pozor na bezpečnost. Protože v síti může být napětí 4kV vůči zemi a u LEDky nikdo neudává elektrickou pevnost. Za druhé povrchová vzdálenost, aby nedošlo k přeskoku napětí mezi nožičkou a prstem po povrchu. Vhodné je ledku 5mm trochu utopit, aby dostupná prstem byla jen špička. V každém případě bych nepoužil menší LED než 5mm.

Hmm, tak to by mě taky vůbec nenapadlo, takové jednoduché zapojení a tolik problémů :smiley:. Děkuji za info.
LEDku chci utopit v chromované objímce EBF A5 pro 5mm LED.
ebf-a5.jpg

Tak tady už téměř jistě nevyhoví ten kovový kryt vedle LEDky. Průrazná napětí a povrchové cesty budou určitě překročeny.

Ahoj,
můžete mi prosím poradit? Jak byste barevně rozdělily stavy “pod proudem” (může být zapnuto) a “je zapnuto”?

Mám zařízení, které by se dalo nazvat napájecím rozvaděčem. Je to krabička se spínačema pomocí níž mohu zapnout dalších několik přístrojů, které jsou za krabičkou. U každého výstupního konektoru z krabičky bude dvoubarevná LED, která může svítit červeně a zeleně (z technických důvodů není možné svítit dvěma barvami najednou). Pomocí této LEDky je nutné signalizovat tři provozní stavy:

  1. Krabička není připojena k napájení - to je jasné, LED nebude svítit vůbec.
  2. Krabička je připojena k napájení, ale spínač je v poloze OFF (vypnuto), tzn. přístroj za spínačem je možné zapnout - zde dát červené nebo zelené světélko?
  3. Krabička je připojena k napájení a spínač je v poloze ON (zapnuto), tzn. přístroj za spínačem je zapnut - zde dát červené nebo zelené světélko?

Díky
Marek

Osobně bych místo červené použil žlutou, protože červená je chybový stav.

Udělal bych to jako žlutá - připraven k zapnutí. Zelená - zapnuto.

Na druhou stranu zapnutý stav je v podstatě i varovný stav “dej pozor, jsem v povozu”, takže teoreticky by to šlo dát i naopak.
Boris

Tak mě napadá, že je to jako semafor - žlutá (oranžová) - přípravit, zelená - jede se :wink:.

To zapojenie je vyslovene zlé!
1N4007 nerobí nič iné ako tá samotná LED, čiže z hľadiska elektrického je to ako dat dve 1N4007 do série.
V závernom smere nie je LED NIČÍM chránená a pri prvej zápornej polvlne bezpečne odíde, lebo jej prierazné napätie bude s njavacsou pravdepodobnostou okolo 5-6V. Preto musi byt paralelne k LED pripojený odpor. Až potom bude zapojenie funkčné. Ak sa chceš spoľahnúť na obmedzenie prierazného prúdu tým odporom, potom je tam tá 1N4007 úplne zbytočná.

Zjevně jsi vůbec nic nepochopil. Takže po milioné první- 1N4007 propouští pouze jednu půlvlnu, druhou blokuje (je na ní pouze závěrné napětí této diody, což je cca 0,6V). Toto je tedy napětí, které se objeví na LED v závěrném směru (tedy řádově méně než těch 5-6V jak správně píšeš). V této půlvně LED nesvítí, ale obvodem ani neteče žádný proud (přesněji pouze proud odpovídající ztrátě na odporu při závěrném napětí 1N4007). V propustném směru (druhá půlvlna) pak obvodem prochází proud, daný úbytkem napětí na odporu, tedy těch spočítaných 20mA (zjednodušeně řečeno).

Pokud vynecháš 1N4007, pak bys měl dát antiparalerně diodu s LED, nebo odpor jak navrhuješ ty. Tím vytvoříš odporový dělič, který zajistí, že na LED nebude v žádném případě vyšší napětí, ale na druhou stranu bude obvodem procházet proud při obou půlvlnách a tím stoupne spotřeba na dvojnásobek (ztráta na odporu bude také dvojnásobná). Pominu teorii, kdy by měla LED vydržet i bez toho odporu nebo antiparalerní diody (protože např. barierová kapacita PN přechodu LED v závěrném směru), ale na to se nedá spoléhat.

Takže jediný důvod pro tu diodu 1N4007 je to, že bude mít obvod poloviční spotřebu a poloviční ztrátu na odporu. Dále bude na tomto odporu také poloviční napětí (protože chybí jedna půlvlna) a nebudeš riskovat napěťový průraz odporu.

Pro hnidopichy- vím že jsem to hrubě zjednodušil a že odpor je správně rezistor (odpor je vlastnost rezistoru), ale starého psa novým kouskům nenaučíš;)

“Zjevně jsi vůbec nic nepochopil. Takže po milioné první- 1N4007 propouští pouze jednu půlvlnu, druhou blokuje (je na ní pouze závěrné napětí této diody, což je cca 0,6V)”

Ak sa teda bavím o obrázku z 09 srpen 2010, 9:27

tak potom si zjavne niečo nepochopil Ty. Na základe čoho si prišiel na to, že na LED bude v závernom smere iba tých 0,6V?

Máš zapojené dve diódy v sérii. každá z nich má mnohonásobne vyšší odpor ako tých 68k, takže napätie zdroja sa rozloží hlavne na nich.
Neexistuje žiaden všeobecný dôvod, prečo by v závernom smere na jednej z tých dvoch diód malo byť napätie menšie ako 5V a na druhej ten zbytok. Na základe akého fyzikálneho princípu by sa malo napätie na diódach takto nerovnomerne podeliť?

1N4007 má záverný prúd až 5uA (50uA pri >100°C), na odpore 68k bude teda úbytok 0,33V. Zvyšok sa musí nejako podeliť medzi tie dve diódy. Presne toto Ti písal Gorila Chlupatá.

Ako chceš zabezpečiť, že na LED v závernom smere bude menej ako 5V napríklad bez pridania ďalšej antiparalelenej diódy k LED?

Ešte k tomu paralelnému odporu k dióde a ním pridaná výkonová strata.

Ak necháš zapojenie ako je na obrázku na ktorý odkazujem (aj s 1N4007) a k LED dáš paralelne odpor 68k (kľudne v púzdre 1206, nebude na nom úbytok nikdy väčší ako 3-4V) tak:

  1. tento odpor Ti ochráni LED aj pre spätný prúd 1N4007 50uA
  2. v otvorenom smere neprinesie naviac prúd väčší ako 3V(nech je to úbytok na LED)/68000 = 44uA. Celková výkonová strata teda nevzrastie o viac ako o 10mW čo je prd do Šumavy.

Alebo treba dať k LED antiparalelne diódu. Úplne stačí aj 1N4148.

A ešte k celkom vtipnej vete:
“. Dále bude na tomto odporu také poloviční napětí (protože chybí jedna půlvlna) a nebudeš riskovat napěťový průraz odporu.”

To, že merákom niekto nameria polovičnú hodnotu napätia ešte neznamená, že na odpore nebude v otvorenej polarite plné napätie, maximálne 230V*1,42 = 326,6V. Dióda toto napätie nijako neovplyvní. Teda ak nepočítam úbytok 0,7V na nej.