Správný význam barev kontrolek LED diod, červená/zelená/bílá

Zjevně jsi vůbec nic nepochopil. Takže po milioné první- 1N4007 propouští pouze jednu půlvlnu, druhou blokuje (je na ní pouze závěrné napětí této diody, což je cca 0,6V). Toto je tedy napětí, které se objeví na LED v závěrném směru (tedy řádově méně než těch 5-6V jak správně píšeš). V této půlvně LED nesvítí, ale obvodem ani neteče žádný proud (přesněji pouze proud odpovídající ztrátě na odporu při závěrném napětí 1N4007). V propustném směru (druhá půlvlna) pak obvodem prochází proud, daný úbytkem napětí na odporu, tedy těch spočítaných 20mA (zjednodušeně řečeno).

Pokud vynecháš 1N4007, pak bys měl dát antiparalerně diodu s LED, nebo odpor jak navrhuješ ty. Tím vytvoříš odporový dělič, který zajistí, že na LED nebude v žádném případě vyšší napětí, ale na druhou stranu bude obvodem procházet proud při obou půlvlnách a tím stoupne spotřeba na dvojnásobek (ztráta na odporu bude také dvojnásobná). Pominu teorii, kdy by měla LED vydržet i bez toho odporu nebo antiparalerní diody (protože např. barierová kapacita PN přechodu LED v závěrném směru), ale na to se nedá spoléhat.

Takže jediný důvod pro tu diodu 1N4007 je to, že bude mít obvod poloviční spotřebu a poloviční ztrátu na odporu. Dále bude na tomto odporu také poloviční napětí (protože chybí jedna půlvlna) a nebudeš riskovat napěťový průraz odporu.

Pro hnidopichy- vím že jsem to hrubě zjednodušil a že odpor je správně rezistor (odpor je vlastnost rezistoru), ale starého psa novým kouskům nenaučíš;)