Řízení PLL pro FM vysílač pomocí PIC16F84

Musím tě trochu zklamat - použitý obvod PLL frekvenční syntézy SAA1057 pracuje dle datasheetu od 70 MHz do 120 MHz. Nemám s ním osobní zkušenost takže nejsem schopen říci, jestli si nechá líbit jít mimo zaručené parametry a nebo jestli vysadí, ovšem předpokládám že výrobce ty údaje nepíše do datasheetu jen proto aby “byla nějaká legrace” - takže je třeba počítat s tím že to pod 70 MHz opravdu fungovat nemusí.

Je tedy na tobě rozhodnout, jestli to vadí či nikoliv a jestli ti případně stačí mít dostupnou jen část bývalého OIRT pásma, u kterého jsem ovšem nucen tě upozornit, že je dnes přerozděleno pro jiné (neveřejné) použití a případným vysíláním v něm se může stát, že narušíš nějaké cizí systémy. Nikdo neví, kde a blízko čeho bydlíš a jakým výkonem při těch opravách hodláš vysílat, obecně to ovšem povoleno není a případné takové vysílání je bez uděleného oprávnění nelegální - vše děláš pouze na vlastní zodpovědnost.

Ještě tě musím upozornit, že tím co navrhuješ, tj. rozšířením ladění přes obě pásma včetně oblastí mezi nimi a hlavně vysíláním v té oblasti (byť třeba jen náhodným a omylem) bys eventuálně mohl nadělat obrovskou paseku a případně opravdu nehorázný průšvih, protože v tomto pásmu vysílají krom jiného také letecké majáky ILS (přistávací systém). Velmi ti doporučuji na takové úpravy rovnou zapomenout a naopak program případně upravovat tak, aby k vysílání v tomto rozsahu nemohlo dojít ani omylem.

spektrum.ctu.cz/kmitocty?filter[frequencyFrom]=74&filter[frequencyFromUnit]=MHz&filter[frequencyTo]=88%2C5&filter[frequencyToUnit]=MHz

Co se týče programu a otázky č. 1 čistě teoreticky a pouze pro vzdělávací účely - jen jsem to velmi zběžně prolétl očima, nemám aktuálně příliš času, ale zdá se že úprava co píšeš by skutečně mohla stačit (případně od těch 70 MHz) - ale mohu se mýlit. Kdyby někdo z programu získal přesnější informace, nechť mě neváhá opravit. Víc toho pro tebe momentálně nemohu udělat, ale možná že někdo další třeba může.