Spínání 12V TTL logikou

Ted už jsem z toho jelen. Když to proměřím, tak tranzistor spíná a je tam 12V (tedy to, co má spínat). Ale led pásek pořád svítí minimálně. Zapojení je dobře, led pásek je mezi kolektorem a +12V, na emitor je připojená zem. Není možné, že do báze neteče dostatečný proud? Že by to výstup z pir čidla nezvládl utáhnout? Bohužel je to takový činský pazmek, takže nevím, kolik zvládne. Už nějak nevím kudy kam.

Co zkusit optočlen? Nebo jak jsem psal výše ULN2803A. Ještě máš možnost použít další tranzistor na posílení buzení toho původního.

Přeji hezký den.
Chtěl bych poprosit o radu.
Potřeboval bych uC spínat motorek od autíčka (pohyb dopředu/dozadu)
Vstupní napětí je 6V (4x1,5V AA baterie).
Přemýšlel jsem použít L293 můstek, ale mám obavy aby se motorek vůbec točil, protože jsem se dočetl v datasheetu že napětí poklesne až o 2 volty.
Použití běžného tranzistoru asi není možné, neboť jsem naměříl odpor na cívce cca 6ohm, což dává asi 1A přes motorek a nedokázal jsem vybrat tranzistor tak, aby byl saturovaný při max 20mA na Gate. HFE je příliš malé. Použití Darlingtonova páru asi taky nepůjde, protože dle datasheetu poklesne napětí mezi colectorem a bází o 1,4V - opět motorek se bude točit asi moc pomalu, pokud vůbec.
Je moje úvaha správná? Jaké navrhujete řešení?

Předpokládám, že jsi myslel 20mA do báze, ale k věci :

Co zkusit třeba MCP1404 nebo něco podobnýho ? Napájecí napětí od 4,5V (to může být trochu problém při slabších baterkách), maximální proud až 4,5A. Výstup to spíná MOSFETama.

Omlouvám se, samozřejmě do báze.
Takže bych se měl v tomto případě zaměřit spíš na Mosfety? Hledám něco dostupného, co lze běžně koupit. Alespoň vím, kam se zaměřit.

Prosim tedy o overeni.
Vybral jsem si pro H-mustek 4 IRFD110.
Proud do gate z procesoru musim omezit na max. 20mA. Napr. pro 5mA 1kOhm? I presto se tranzistor sepne/rozepne i kdyz se napeti do source bude pohybovat mezi 4-6 volty? Tranzistory muzu sepnout/rozepnout primo z pinu Megy?
Mezi Gate a minus mam davat odpory 20k jak je obvykle u bipolarnich tranzistoru?

IRFD110 je N-MOSFET - s tím H-můstek neuděláš. Potřebuješ 2x N-MOSFET (na GND místo NPN) a 2x P-MOSFET (na VCC místo PNP).

U FETů není nutné dávat odpor do GATE - chová se jako kondenzátor. FET tranzistor se neotevírá proudem, ale napětím. Na druhý straně už jsem se setkal s tím, že když jsem odpor do GATE nedal, dělalo to hlouposti. Odpor tam klidně dej, ale stačí tak 10-100 Ohmů.

Jak jsem psal, tranzistor otevírá pomocí napětí Vgs. Tranzistory můžeš otevírat přímo pinem ATmegy. Při jakém napětí se tranzistor začne otevírat udává hodnota Vth. Pokud budeš procesorem řídit všechny 4 tranzistory, dej si pozor, abys neotevřel oba tranzistory (N i P) na jedné straně současně. To by nemusely ustát.

Mezi G a GND (u N-FET) nebo G a VCC (u P-FET) uzavírací odpor dávat sice nemusíš, ale rozhodně tím nic nezkazíš. Osobně dávám 10k nebo víc, abych zajistil definovaný stav před inicializací pinů procesoru. Ostatně pokud se podíváš do datasheetu od té MCP1404-ky, tak ty dva tranzistory na výstupu je vlastně jedna strana toho, co máš v plánu postavit. Když na výstupy tý MCP1404 připojíš ten motůrek přímo, mělo by to šlapat. Při šikovném výběru tranzistorů ale můžeš dosahnout podstatě menšího odporu v sepnutém stavu (MCP1404 má cca 3 Ohmy, IRFD110 má 0,54 Ohmu). S FET tranzistorama a bipolárníma se pracuje ve spínacím režimu hodně podobně.

Moc dekuji za odpoved, zase jsem trochu chytrejsi.
Zadal jsem totiz do strejdy googla h bridge with unipolar tranzistor a podle nekterych obrazku to vypada ze pouzivaji pouze N-Mosfety.
H-Mustek s bipolarnimi tranzistory je mi jasny. Tam musi byt take 2xNPN a 2xPNP. H-Mustek s unipolarnimi tranzistory se asi tedy musi udelat stejne. Nevim proc mi to nedoslo.

Ahoj. To, že některé H-můstky mají identické N-mosfet tranzistory má malý zádhel. Napěťové úrovně vůči GND (source). Ty horní jsou napěťově výše než ty dolní. Ale pokud bys je (gate) držel odporem na GND (source) a optočlenem spínal (gate) vůči +6V nebo drainu, tak je to v pohodě. Jen musíš dodržet, jak píšou kluci výše, ošetření situace souběžného otevření jedné větve. A jak má nějaký slovenský kolega napsáno v záhlaví: součástky fungují na základě dýmu. Ak dým unikne, už nefungují … :slight_smile:
Dají se samozřejmě použít také budiče mosfetů, ale zase aby to nebylo moc složitý. U H-můstků s tranzistory s P a N kanály, stačí méně vývodů na řízení. Dělají se i P a N mosfety v jednom pouzdru, ale nevím, jak jsou na tom s minimálním napětím, při kterém ještě korektně fungují. Zkus hledat dual mosfet. V rychlosti třebas tento IR4426SPBF, ale spodní napětí je na hraně.

Omlouvám se ale potřebuji názorný příklad z datasheetu.
Mějme nahodny tranzistor MMFTN170.
Maximalni napeti mezi Drain a Source muze byt 60V. Je to tak?
Minimalni napeti mezi Drain a Sourc muze byt 60V. ???
Tranzistor rozepnu napetim mezi 0.8-3V do Gate Muzu tam klidne dat 5-60 Voltu, sepnu napetim mensim nez 0V. . Je to tak?
Fungoval by pro moje ucely napr. budic TC4427COA? Dle meho ma parametry v pořádku, Když tam pošlu více než 2,4V budu mít na výstupu 6-0,025V a když shodím vstup na 0 přes output na GND může být obrácený směr?

Vds = 60V => do 60V mezi D a S zůstane tranzistor rozepnutý. Při překročení tohoto napětí může dojít k jeho samovolnému otevření.
Vgs = ±20V => Napětí mezi G a S nesmí překročit ±20V, jinak dojde k průrazu a zničení tranzistoru, jako když překročíš napětí u kondenzátoru a on se prorazí.

Tranzistor je to NMOS, takže při napětí Vgs < Vth je tranzistor uzavřený. Jakmile dosahne Vgs úrovně Vth, tranzistor se otevře. Bohužel jsem v datasheetu nenašel hodnotu Vth.

Vgs (a vůbec všechna napětí) u PMOS tranzistorů je vztažené k VCC, takže bývá uvedené jako mínus něco.

Pro Tebe je důležitý parametr Rds(on) a ten má tehnle tranzistor celkem nic moc (až 5 Ohmů). Ten tranzistor IRFD110, jak jsi se o něm zmiňoval, že jsi vybral, má mnohem lepší parametry.

Jak psal Mikop o IR4426SPBF, tak to není dual MOSFET, ale driver a navíc s minimálním napájecím napětím 6V, tak pro Tebe v podstatě na nic.

P/N mosfety jsou tady. Pro Tvoje použití by byl celkem optimální BSL215CH6327XTSA1. Má celkem slušné parametry :
Vds max. 20V - z baterky máš max. 6V
Vgs max. 12V - dtto
Rds(on) = 0.15 Ohmu pro P a 0.14 Ohmu pro N při Vgs = ±4,5V
Rds(on) = 0.28 Ohmu pro P a 0.25 Ohmu pro N při Vgs = ±2,5V
Proud max. 1,5A pro P i N tranzistor.

V H-můstku má tedy celkem Rds maximálně 0,53 Ohmu při velmi slabé baterce.
Budiče mají mnohem víc :
MCP1404, jak jsem psal já má 3 a 3,5 Ohmu (tedy celkem 6,5 Ohmu při napájení 18V)
TC4427COA, jak jsi psal Ty dokonce až 10 Ohmů (taky při napájení 18V)

Jinak budiče by samozřejmě fungovaly také. U MCP1404 dokonce v datasheetu píšou jako jedno z možných použití napájení motorů.

Dej si s tím tu práci a postav to buď z diskrétních tranzistorů nebo z těhle P/N mosfetů. Myslím si, že neprohloupíš.
A pokud se bojíš těch malých pouzder, tak použij třeba
AO4629 v pouzdru SO8. Má dokonce ještě lepší parametry :
Vds max. 30V - z baterky máš max. 6V
Vgs max. 20V - dtto
Rds(on) = 0.074 Ohmu pro P a 0.042 Ohmu pro N při Vgs = ±4,5V
Proud max. 4,5A pro P a 5A pro N tranzistor.

Diky, moc pomohlo. Male smeti se nebojim pouzivat. Diskretni soucastky taky ne. Akorat to postovne a zpusob dopravy z TME :frowning:.

TME má v nabídce kromě klasické GP Czech za 95,- Kč bez DPH, kdy můžeš mít zboží doma už druhý den, také nabídku GP Czech Economy za 40,- Kč bez DPH s doručením do 4 pracovních dnů. Takže pokud na zboží moc nespěcháš, tak máš dopravné za méně, než polovinu. Pokud vím, tak ceny dopravy u GME jsou na tom velice podobně, pokud nemáš to štěstí a nebydlíš v jednom z pěti měst, kde mají pobočky … A navíc, když občas porovnám ceny GME a TME, tak u TME mě to vyjde levněji i s tím poštovným.

Aktuálně například :
ATmega644 DIL - GME 235,-/TME 161,76
ATmega644 TQFP - GME 247,-/TME 160,17
ATmega328 DIL - GME 79,-/TME 60,63
ATmega328 TQFP - GME není/68,84 - v provedení PB dokonce jenom 49,51

THT součástky už prakticky nekupuju, takže když koupím 2 MCU ATmega644 v TQFP, tak mě to i s poštovným (za 95,- bez DPH) v TME vyjde na 435,29 Kč vč. DPH, kdežto v GME na 494,- s tím, že si pro to musím navíc ještě dojít, což vzhledem k faktu, že do nejbližší prodejny GME to mám přes 140 km, není moc reálné.

ATmega328P a ATmega328PB sú dosť iné, nie celkom pinovo kompatibilné MCU.

Nebude isto prekvapením, že ten lacnejší ATmega328PB je aj lepší. Má viac IO (menej napájacích a viac IO pinov)
To platí aj pre ATmega168P a ATmega168PB.

Odporúčam pozrieť si aj už dostupné ATtiny1614 (SO14), 1616 a 1617
ATtiny81x sú už k dispozícii dlhšiu dobu, no majú len 512B.
Čo je na nich okrem iného značne zaujímavé, majú cca 10x rýchlejší AD prevodník a ďalšie fičúry.

Diky za upozorneni.
Hraji si s jednoduchym policejnim autickem, kteremu se rozbila vysilacka. Protoze je to Cina, tak jsem ji nechtel opravovat, protoze buhvi, na jake frekvenci to vysila a chtel jsem zkusit zase neco ubastlit.
Zaklad je AtMega644 AU, ULN2003 na ovladani blinkru, svetel, majaku a 2 H mustky momentalne zalozene na IRLML2402PBF a IRFL9024. Ovladat se bude mobilem pres bluetooth, auticko bude obsahovat modul BTM-112. Krome toho mustku je to vyzkousene na nepajivem poli s DIL verzemi soucastek.
Zatim mi to vychazi na desku 10x5cm, nakresleno v Kicadu. Momentalne je cekacka na zakoupeni noveho toneru. Potom oprasim osvitku, namicham louh, protrepu chlorid a jdu na to.

ATmega644P AU (ATmega644 má iba jeden UART a nejaké trochu iné fičúry) je dobrá voľba.
Držím palce, daj vedieť ako sa to vyvíja :slight_smile:

Možná se pletu, ale ATmega644 má taky 2 UARTy, ne ? Je pravda, že datasheety tu mám jen od provedení …A nebo …PA.

Je mi ľúto, pletieš sa :slight_smile:

Atmega644 má jeden UART
ATmega644P má dva UARTY.

Dobrá anomália, na ktorej sa už popálilo nemálo ľudí. Veď 644 ako 644. Či? :slight_smile:

Ale je to tak trochu na šlak trafenie

Vyrábajú ATmega324P

a ATmega324PB s troma UARTami.
No načo sú mi tri UARTY, ak nemám dosť RAMky na bafrovanie.
A ATmega1284PB nevyrobia a nevyrobia :slight_smile:
Viem, že ATmega1280 a 2560 majú až štyri UARTy, ale zas to stojí na tom, že len 8kB RAM. Okrem toho sú relatívne pomalé.

Inak až tých 16kB RAM v 1284P umožňuje nad mnohými problémami uvažovať z iného uhlu pohľadu a dostatočne veľkoryso.

Tak sice potrebuji jenom 1 UART na komunaci s bluetooth modulem, ale je dobre to vedet.
Jinak jsem na TME nasel docela hezky H-mustek ZXMHC6A07T8, tak tech 8 tranzistoru nahradim 2 mustky. Prece jenom to zabere mene mista.