Čítač inpulsu pro Pic 12F629

U PIC12F629/675 a podobných osminohých opravdu nemá význam používat cokoliv jiného, než interní oscilátor - těch nožiček je u těchto typů opravdu zoufale málo na to, aby se s nimi plýtvalo.

PK2 software a programátor konstantu nikdy samy nesmazaly - ani při programování HEXu, ani při mazání čipu ani při čemkoliv jiném. Jediný způsob jak ho k tomu donutit byl ručně přepsat přímo tu adresu (poslední adresa ve flash paměti, jak tu již někdo psal - není to vždy 3FFh, např. 12F683 má paměť větší, nové typy se čtyřmístným kódem - jako např. 12F1572 apod - zpravidla také). Co se týče zálohování, nejjistější je konstantu vyčíst a vyškrábnout ji na brouka zespod pouzdra nějakým hrotem (v nouzi stačí např. kružítko), tak jsem to tedy aspoň provozoval a zatím jsem o žádnou kalibrační konstantu nepřišel.

Změna frekvence pomocí toho OSCCAL registru je taková, že když ji máte na maximum, tak je frekvence oscilátoru okolo 5MHz. Jinak pro zajímavost - kdo má čítač, může to provést také tak, že nastaví brouka aby měl aktivní CLKOUT výstup (GP4 / OSC2 / CLKOUT) a programově pak mění OSCCAL tak dlouho, až bude mít na onom výstupu 1 MHz (platí fosc / 4, takže 1MHz výstupu je 4MHz frekvence oscilátoru).