Spínání 12V TTL logikou

IRFD110 je N-MOSFET - s tím H-můstek neuděláš. Potřebuješ 2x N-MOSFET (na GND místo NPN) a 2x P-MOSFET (na VCC místo PNP).

U FETů není nutné dávat odpor do GATE - chová se jako kondenzátor. FET tranzistor se neotevírá proudem, ale napětím. Na druhý straně už jsem se setkal s tím, že když jsem odpor do GATE nedal, dělalo to hlouposti. Odpor tam klidně dej, ale stačí tak 10-100 Ohmů.

Jak jsem psal, tranzistor otevírá pomocí napětí Vgs. Tranzistory můžeš otevírat přímo pinem ATmegy. Při jakém napětí se tranzistor začne otevírat udává hodnota Vth. Pokud budeš procesorem řídit všechny 4 tranzistory, dej si pozor, abys neotevřel oba tranzistory (N i P) na jedné straně současně. To by nemusely ustát.

Mezi G a GND (u N-FET) nebo G a VCC (u P-FET) uzavírací odpor dávat sice nemusíš, ale rozhodně tím nic nezkazíš. Osobně dávám 10k nebo víc, abych zajistil definovaný stav před inicializací pinů procesoru. Ostatně pokud se podíváš do datasheetu od té MCP1404-ky, tak ty dva tranzistory na výstupu je vlastně jedna strana toho, co máš v plánu postavit. Když na výstupy tý MCP1404 připojíš ten motůrek přímo, mělo by to šlapat. Při šikovném výběru tranzistorů ale můžeš dosahnout podstatě menšího odporu v sepnutém stavu (MCP1404 má cca 3 Ohmy, IRFD110 má 0,54 Ohmu). S FET tranzistorama a bipolárníma se pracuje ve spínacím režimu hodně podobně.