Dekódování znaků

Ahoj, málo ses rozepsal co přesně vlastně tvoříš, jak to má vypadat (coby návrh systému, vnější desgn nás samozřejmě nezajímá :smiley: ) a jak to přesně má fungovat.

Obecně: To, co tu zhruba popisuješ, se obvykle řeší tak, že mikrořadič (v nějaké čtečce, terminálu apod) tohle vůbec neřeší - jen získá číslo karty a odešle ho po nějaké sběrnici či datové lince nadřízenému systému, a až ten provádí vyhodnocení a případně zasílá zpět z vyhodnocení získaná data / povely (např. u dveří, jestli se mají odjistit / otevřít či ne, apod… naopak např. docházkový terminál typicky žádná data zpět nezajímají, ten jenom odesílá).

Nadřízený systém může být buď nějaká výkonnější komunikační jednotka (bývá v ní často ARM nebo něco podobného “vícebitového” a s větší pamětí), nebo přímo k tomu určené PC (např. nějaké IPC, server apod). Jde především o to, že počet uživatelů se může měnit, stejně tak jejich oprávnění, těch dat může být celkem hromada.

Pokud tvoříš nějaký “mikrosystém” např. doma pro jedny dveře do dílny a víš, že počet uživatelů a jejich akcí bude celkem malý a neměnný, můžeš to samozřejmě narvat do jednočipu všechno - tam mi pak ale neladí “jeho potřeba” s něčím komunikovat, tu v takovém případě mít nebude (samozřejmě kromě čtečky karet apod).

Jinak k tomu co ses ptal - samozřejmě tabulkou a jejím postupným procházením po znacích, ale to se dá vážně jen v případě malého počtu záznamů, jinak by vyhodnocení a následná navázaná akce mohly trvat neúměrně dlouho.