Problém s DS18B20, simuláciou v Proteus 8.6 a ATMEGA88PA-PU

Můžu vřele doporučit analyzátor, na který posílal odkaz pechyx. Mám ho také, také z Číny, akorát ne přes Ebay. Co se háčků týká, je to šikovná věc. Třeba tyhle : ebay.com/itm/New-Test-Hook-C … 67-oocFhUA

Tenhle logický analyzátor mám (i ty háčky jsem si k němu pořídil) a jsem s ním maximálně spokojený.

Včera večer jsem ještě koukal na ten program, cos posílal. Schema se mi nepodařilo otevřít (mám trošku starší verzi toho Protea), tak jsem si zapojení musel udělat podle programu. Máš pravdu v tom, že Proteus s tím zatím žádný rychlostní problém nemá. V messages by to byly žluté trojúhelníky s vykřičníkem. Na displej mi to vypisuje “-1 -1 0.0”. Knihovna mi připadá psaná poněkud divoce. Obzvlášť některé ty výpočty v returnech. To, že se dá napsat kontrola pinu i rozhodováním do jedné řádky ještě neznamená, že je to nejlepší způsob pro optimalizaci kódu. Tady přichází na řadu právě znalosti assembleru, aby člověk pomohl překladači napsat program co nejefektivnější a nejkratší (tím i nejrychlejší). Na téma optimalizace překladu už jsme tady debatovali jinde. Uváděl jsem i příklady překladu jedné věci zapsané různým způsobem. Ale to jsem trochu odbočil. Zkusím zjistit, kde by mohl být problém a uvidíme. Jinak virtuální logický analyzátor si v Proteu můžeš přihodit do schématu a uvidíš, co se tam děje. Nemá sice analýzu průběhů, ale uvidíš, co tam leze za obdélníky. Podobně můžeš použít i virtuální osciloskop.

Jinak použití timeru pro takhle krátké časy (jednotky až desítky us) nemá smysl. 1us při 1 MHz je 1 jednotaktová instrukce - a jsme zase u toho mít alespoň představu, jaké instrukce mcu používá a jak dlouho trvají = assembler, resp. instrukční sada.