elektronicky prepinač vstupov pre audio

Ahoj. Chcel by som si spravit prepinač vstupov pre 5.1 zostavu. Vystup by teda išiel do 5.1 zostavy. Vstupy potrebujem prepinať medzi 5.1 vystupom z PC, a stereo vystupom z ineho zariadenia (napr telefon, bluetooth, alebo iny zdroj s jackom).
Relátkam by som sa chcel vyhnúť, hlavne pre velkosť, hlučnosť atd.
Chcel by som vás poptosiť o radu, aký multiplexer je vhodné použiť (nieco novsie ako napr. 4052).

Jsem zvědavý, tak bych se Tě chtěl zeptat, co máš proti 4052 (74HC4052) ? Kdysi jsem používal IO MAB18, MAB24 (těma prvmína písmenama si už dneska nejsem úplně jistý, ale 18 = 1 výstup, 8 vstupů, 24 = 2 výstupy, 2x4 vstupy - takový to zlatý pouzdro, které vyráběla Tesla). Byly to nějaký analogový přepínače ovládaný binárníma vstupama tehdy z TTL logiky. Dneska bych asi něco z řady 74HC4052 použil. Proto se ptám, co máš proti ? Přeslechy ? Šum ?

Jinak pokud by šlo o přeslechy, pak by se asi daly použít komplementární MOS tranzistory v jednom pouzdře, které by se zapojily jako jednotlivé spínače, ale bylo by jich potřeba pro každý výstup tolik, kolik by měl přepínatelných vstupů - tzn. 6 výstupů (pro 5.1) a na každém výstupu by musely být 2 tyhle tranzistory (pro 2 zdroje signálu), 3 pro 3 zdroje atd. Tím bych řekl, že se výrazně zesložiťuje zapojení.

4052 bude pouzitelna pri napajani symetrickom +/- 8V

N x SB3157

Pri AMUXe v jedno cipe sa môžu prejaviť neželané presluchy.
Samozrejme, že ako pri akom koľvek AMUXe, analógový rozkmit musí byť v medziach napájacieho napätia.
Preto ak je analógový signál privedený cez kondíky filtrujúce jednosmerný ofset je potrebné záporné napájacie napätie, ak ten ofset nie je dotiahnutý na Ucc/2 iným spôsobom.

Inak 4051/52/53 je vo svete AMUXov niečo ako NE555.

S nimi vo väčšine bežných aplikácií nemáš čo pokaziť.

Asi by som moc nešpekuloval a ak Ti vadia klasické relátka, skús použť jazýčkové.

OK, budu relatka.
Teraz potrebujem spraviť napajanie pre relatka a pre MCU.
V prílohe je môj náčrtok. Idea je taká, že MCU bude v sleep mode napájané z batérie. Po pripojení zdroja (v tomto prípade som použil USB 5V) by sa mala batéria automaticky odpojiť, MCU by v tom okamihu malo byť napájané zo zdroja.
MCU bude cez FET spínať relé. Napájanie pre relé by malo ísť taktiež zo zdroja. Napájacia vetva je označená ako “RELAY”.
“MCU_STAV(PRIPOJENIE USB)” pripojím na vstup MCU, EXTINT.
A teraz k tranzistorom: Použité P-channel, logic level FDN340P
mouser.com/ds/2/149/FDN340P-103694.pdf
Q1, Q2, Q4 by mali plniť úlohu usmerňovacej diódy.
Q3 by mal po pripojení zdroja odpojiť batériu.
Čo si o tom myslíte ? Bude to fungovať ? Zapojenie som dal dokopy na základe rôznych “APPLICATION NOTES”, zapojení a diskusií.
Ďakujem za pomoc :slight_smile:

A naco je dobre drzat procesor z baterie v sleep mode? Keby si radsej povedal konkretne naco to ma slúžiť.
Ja mam v uP prednastavene hodnoty ktore si vies ulozit do eeprom a pri tvrdom starte nacitat. uP je stale pod napetim a v standby rezime vykresluje hodiny res zobrazuje cas. Baterku netreba ta je len pre rtc. Res 0,47F kondik.

V inom zapojeni mam menic lipilky na 5V ktory napaja procesor, zapina sa natvrdo vypinacom. Na lipolku je napojeny nabijaci obvod s odpajacom ktort zabezpecuje navijanie lipolky a jej ochranu. Pri napojeni na usb cez diodu sa napaja uP a zobrazuje uroven nabitia.

Na moj vkus tam mas vela tranzistorov. A rele pouzi signalove. Ked uz nechces 2x multiplex IO

Tlacitkom chcem prebudit ten uspaty MCU, a MCU by mal nasledne zopnut rele pre zapnutie zdroja a pre zapnutie reprakov (fazu).
Nechcem to neustale napajať zo zdroja, nakoľko repraky nezapinam tak často. Preto by bol zdroj zapinany len ked treba zopnut rele pre repraky + prepinať vstupy. + na jeden vstup som chcel dať bluetooth, pre ktory bude potreba tiež zdroj.
S tym tlacitkom by som potom rad prepinal aj vstupy, a dlhym podržanim zase odpojil zdroj (tj. vypol repraky a prešiel s MCU do spanku). Preto to chcem riešiť s procesorom.
Pripadne možem načrtnuť malu blokovku pre lepsiu predstavu.

Relatka mam signalne, bistabilne.

No podľa mňa je tá schéma s FETmi silne prekysličená. Okrem toho sa mi zdá, že ten FET pri baterke je naopak. Emitor PFET-u musí ísť ku zdroju. Naviac Ti situáciu komplikujú antiparalelné diódy FEtov a ich kombinácia.

Navrhujem Ti použiť jednoduché dve diódy a máš vystarané. Že je na nich nejaký ten úbytok? A čo. Na schottkycho dióde pri malých prúdoch prakticky zanedbateľný. Relátkam úbytok tiež nebude vadiť, lebo sa nijako neprejaví.

V čom však vidím najväčší prúser, tak to je chýbajúca filtrácia napájania.
Fakt si si istý, že nechseš použiť SB3157 alebo 4051/2/3 ? :slight_smile:

Si nevieš predstaviť, aká to bola (pred mnohými rokmi) haluz sledovať mikroprocesorový systém spínajúci 5V relátka bez antiparalelnýžch diód a filtrácie napájania pre procesor. Ako pri každom zopnutí šiel procesor do resetu a IO (nie len pre relé) poskakovali ako na sabate :slight_smile:

Rozhodne k všetkým cievkam relé treba dať antiparalelné diódy. Cievka hádže záporné impulzy len taká rozkoš. Preto tie filtre a diódy. Ja som do schémy dal antiparalelnú diódu na USB vstup, aby si si hneď neodpálil zdroj.

Ale rozhodne daj antiparalelnú diódu a nejaký (napríklad 10nF) kondík paralelne ku každej cievke relé. Ochrániš tak hlavne spínací prvok.

Je jedno, že relé je signálové. To iba hovorí o tom, že aké signály môžu ísť cez kontakty. To samozrejme nič nehovorí o vlastnostiach spínacej cievky. A je jedno, že je relé bistabilné.

Samozrejme 100n a transil daj čo najbližšie k procesoru.

Takže pre začiatok tak asi.

Držím palce :slight_smile:

P.S. A ešte k tomu “prebúdzajúcemu” tlačítku.
Tak či tak nemá zmysel prebúdzať systém, ak nemáš pripojené napájanie pre relé.
No tak si sprav tlačítko paralelne k P-FET tranzistoru pre napájanie MCU. Stlačením tlačítka si sám procesor zapne P-FET a napájanie bude mať aj po pustení tlačítka. A procesor sa takto vie sám od seba/na pokyn aj vypnúť.
Aj keď stále nechápem, aký zmysel má napájať MCU ak sa zároveň nemajú potencionálne napájať aj cievky relé.
napajanie_un_bat.pdf (28.3 KB)

Ďakujem za schemu.
Filtraciu som nekreslil, nakolko som si chcel najskor ujasnit princim. Ale počital som s ňou.

Samozrejme. To som len reagoval na Atlanov návrh použiť signálne relé.

Odradil si ma v predchádzajúcom príspevku, kde si písal o presluchoch, kondíkoch filtrujúce jednosmerný ofset a pod :smiley:

Prepínač vstupov chcem mať pri bedni, ku ktorej nieje dobry pristup. Potrebujem ešte ovladač s displayom (alebo ledkami) aby bolo jasne ktory vstup je zvoleny. Takže aj ovladač bude mať procesor. Prepinač s ovladačom chcem prepojiť micro-USB mablom. Komunikaciu I2C, multi-master.
Bez nepretržiteho napajania oboch procesorov to neviem spraviť. Už som nad tym dlho premyšlal.
Zdroj som zamenil za 12V.
Pripajam schemu, zatial bez ovladača. Vmestilo sa len ovladanie cievok jedneho relatka.
rev0.pdf (48.9 KB)