elektronicky prepinač vstupov pre audio

No podľa mňa je tá schéma s FETmi silne prekysličená. Okrem toho sa mi zdá, že ten FET pri baterke je naopak. Emitor PFET-u musí ísť ku zdroju. Naviac Ti situáciu komplikujú antiparalelné diódy FEtov a ich kombinácia.

Navrhujem Ti použiť jednoduché dve diódy a máš vystarané. Že je na nich nejaký ten úbytok? A čo. Na schottkycho dióde pri malých prúdoch prakticky zanedbateľný. Relátkam úbytok tiež nebude vadiť, lebo sa nijako neprejaví.

V čom však vidím najväčší prúser, tak to je chýbajúca filtrácia napájania.
Fakt si si istý, že nechseš použiť SB3157 alebo 4051/2/3 ? :slight_smile:

Si nevieš predstaviť, aká to bola (pred mnohými rokmi) haluz sledovať mikroprocesorový systém spínajúci 5V relátka bez antiparalelnýžch diód a filtrácie napájania pre procesor. Ako pri každom zopnutí šiel procesor do resetu a IO (nie len pre relé) poskakovali ako na sabate :slight_smile:

Rozhodne k všetkým cievkam relé treba dať antiparalelné diódy. Cievka hádže záporné impulzy len taká rozkoš. Preto tie filtre a diódy. Ja som do schémy dal antiparalelnú diódu na USB vstup, aby si si hneď neodpálil zdroj.

Ale rozhodne daj antiparalelnú diódu a nejaký (napríklad 10nF) kondík paralelne ku každej cievke relé. Ochrániš tak hlavne spínací prvok.

Je jedno, že relé je signálové. To iba hovorí o tom, že aké signály môžu ísť cez kontakty. To samozrejme nič nehovorí o vlastnostiach spínacej cievky. A je jedno, že je relé bistabilné.

Samozrejme 100n a transil daj čo najbližšie k procesoru.

Takže pre začiatok tak asi.

Držím palce :slight_smile:

P.S. A ešte k tomu “prebúdzajúcemu” tlačítku.
Tak či tak nemá zmysel prebúdzať systém, ak nemáš pripojené napájanie pre relé.
No tak si sprav tlačítko paralelne k P-FET tranzistoru pre napájanie MCU. Stlačením tlačítka si sám procesor zapne P-FET a napájanie bude mať aj po pustení tlačítka. A procesor sa takto vie sám od seba/na pokyn aj vypnúť.
Aj keď stále nechápem, aký zmysel má napájať MCU ak sa zároveň nemajú potencionálne napájať aj cievky relé.
napajanie_un_bat.pdf (28.3 KB)