PIC: monitorovanie stavu baterie

Ahojte vie niekto poradit akym sposobom aspon priblizne sledovat stav baterie ktorou je PIC napajany?
Ja som to skusal meranim napajacieho napatia podla AN1072

http://ww1.microchip.com/downloads/en/AppNotes/01072A.pdf

ale bolo mi to k nicomu nakolko obvod je napajany z dvoch 3,6V Ni-Mh baterii v serii cez step-down modul nastaveny na 5V.
Cize vysledkom merania bolo ze 90% casu bateria bola na urovni 100% a potom v priebehu velmi kratkeho casu klesla na nulu. Akurat neviem ci je to sposobene vybijacou charakteristikou baterie, alebo tym step down modulom.

V buducnosti planujem napajat to z LI-Pol powerbanky ktorej sucastou uz je aj samotny 5V step-down modul a ma teda 5V vystup USB.

PS: staci mi stav baterie s presnostou na 10% a nepotrebujem zobrazovat napatie. Staci mi to v %.

Vdaka

Podívej, A/D v téhle konfiguraci Ti změří v jakém poměru je napětí na vstupu A/D ku napájecímu napětí procesoru, případně ku referenčnímu.

Pro případ, že se Ti napájecí napětí mění, je uvnitř procesoru reference, kterou si změříš a dopočítáš referenční napětí A/D (napájecí napětí procesoru). Dál už je to stejný jako na začátku.

Pak. Napětí před step-down proženeš odporovým děličem, tak aby si se vešel do rozsahu vstupu A/D a máš hotovo.

Hmm aj mi to pripadalo ako jedine mozne riesenie vytiahnut a podelit napatie priamo z baterie pred step-down, len prave to je problem v pripade tej powerbanky s integrovanym step-down modulom do vodotesného puzdra. Nechcel som to rozoberat a narusat vodotesonst, tak som sa informoval ci nie je teoreticky nejaky sposob ako zistovat stav baterie bez nutnosti merat napatie (napr meranim prudu).
Dakujem za odpoved

Ještě to můžeš odhadovat ze známého výchozího stavu, ale musíš měřit a integrovat proud a taky započítat účinnost měniče. Nicméně si myslím, že pro malé odběry to bude dost nepřesné. To raději poruš vodotěsnost (tu zase snadno obnovíš) a vytáhni si na USB datovém drátu to vydělěné napětí baterky :wink: