Sestavení čítače a zkrácení jeho modulu...

Zdravím. Prosím vás, nevěděl by někdo? 1. úkol mám splněný, ale nevím si s 2. rady.

  1. Z klopných obvodů D 7474 a JK 7476 jsem sestavil 4 bitové čítače vpřed (nahoru) a vzad (dolů), na výstupy připojil sedmisegmentový displej s dekodérem D345D a měl jsem zjistit vliv vstupních hodnot na činnost a určit, při které části hodinového impulsu CLK dojde ke změně výstupních hodnot.

  2. Nyní mám pomocí hradel NAND 7400 a NOT 7404 a pomocných vstupů klopných obvodů R(eset) a S(et) provést zkrácení modulu na hodnoty 2h až 14h.

Nevěděl by někdo co s tím? (2.) Děkuji

Nevím, ale není 14h náhodou už 5-bitová hodnota ? Nemělo by to být 2-14 (0010b - 1110b) ?

Jinak je to celkem jednoduché. Na vstupy IO 7400 a 7404 přivedeš výstupy z KO 7474 a 7476. Oba obvody mají i negované výstupy, takže 7404 v podstatě nepotřebuješ (pokud ho nemáš použít povinně). Kromě toho invertor se dá udělat i ze 7400. Výstup bude aktivní (záměrně nepíšu v log. 0 nebo v log. 1 - logickou úroveň aktivního výstupu si urči podle pořeby sám) právě při hodnotě max+1 (v tomhle případě 15). Tím vygeneruješ signál, který přivedeš na S nebo R vstupy klopných obvodů tak, aby se překlopily na hodnotu 2. S a R vstupy KO jsou asynchronní, ale to bys měl vědět sám.

Úplné jsem zapomněl na to čítání dolů. Jakmile se na výstupech KO objeví min-1 (v tomto případě 1), vygeneruje se signál pro nastavení KO na 14. Samozřejmě je ještě pomocí těch 7400 a 7404 poskládat tak, aby se R a S signály generovaly tak, jak mají pro nastavení KO na 2 nebo na 14 podle situace.

To je klasika, nedostatečné zadání. Píše že postavil čtyřbitové čítače, ale už nepíše kolik a jak je případně navzájem zapojil. Schéma taky nikde. Hodnota “14h” je osmibitová (pokud se bavíme o čtyřbitových čítačích, tak jsou potřeba dva), ale při troše fantazie a předpokladu že to blbě napsal (aneb leštíme křišťálové koule) se zrovna tohle dá chápat i jako dva nezávislé nibble (a nebo nevím jak si vysvětlit to “čítače nahoru a dolů”). Asi by to celý měl ještě upřesnit.

Děkuji vám za rady! Již vyřešeno :slight_smile: (mimochodem, jednalo se o dva samostatné typy čítačů - 1. nahoru, 2. dolů).

A kdyby se admin někdy ptal proč mu sem přestali chodit lidi, tak je to proto že jsou tu samí anonymní a neregistrovaní uživatelé a z toho důvodu se tu hromadně se*e na pravidla fóra a slušný vychování.