Technické informace ohledně rozhraní disků SATA

Čau všichni, potřeboval bych poradit kde by se dali sehnat nějaký informace ohledně rozhraní disků sata a zdali by bylo možné to ovládat procesorem (PIC MAX 20MHz CCA 5MPS). Za odpověď děkuji.

:arrow_right: administrator: přejmenováno z "SATA"

No nevim, jestli by se dal 20Mhz mcu dala ovladat sbernice ktera jede prej “150Mhz”… řadiče na to jsou (asi), ale pro normalni smrtelniky rekl bych ze nedostupne… jdi do IDE, dobrej popis je zde elektronika.kvalitne.cz/ATMEL/ne … 6info.html (napr popis fat16)

Ja jsem pak taky pohledal a zjistil jsem že SATA je i nějak licencovaná nebo tak něco, takže SATu jsem zavrhnul. Jinak spíš bych potřeboval nějakej popis jak ovládat klasickej IDE HD, ale FAT a NTFS je mi nanic, potřebuje ten HD využít jako velkou paměť pro záznam naměřených dat.

Neviem, co rozumies pod pojmom “velke mnozstvo dat”, ale nestala by za uvahu 4GB MMC? Popisov a projektov s nimi na nete su mrte, staci par noziciek procesora, jedna sa o synchronny prenos, tak si mozes clockovat kolko stihas, ak 5MHz, tak 5MHz. Obsluha bude asi jednoduchsia ako pri IDE.

Ak by si sa uspokojil s 2MB, velmi dobre sa pracuje s AT45DB161 v SO8 puzdre. Je to 66MHz Flash pamat cez SPI. Mam s nou velmi dobre skusenosti na zber udajov. Pri archivacii 1x minutu ju 8 integermi zaplnim za 91 dni.

Martin

Asi máš pravdu, tim větší množstvím dat mam namysli tak desítky až stovky MB, osobně bych spíš preferoval nějaký paralérní řešení, ale na ty MMC se mrknu.

Urcite, na tom SPI je to parada. Kdyz mas i nejaky ARM tak tam mas predepsanej filesystem, s tim se pracuje dobre. Ale to ty nepotrebujes :slight_smile:

Bolo by dobre, keby si mal HW SPI, inak ak to bdes robit sw, moze to byt pre Teba nevyhodne. Ak mas HW SPI, potom to az ta necitis. Zapises bajt do registra a kymn sa sam vyclockuje, zberas udaje, takze prakticky k ziadnej casovej strate (minimalnej) nedochadza. Ja robim s ATmega32 a tm je to celkom v pohode.

Martin

Ja dělam s PICama nejčastěji 16F628 ale neni problém použít něo většiho 16F877 kde SPI je (16F628 ho má asi taky). Jinak rychlost je docela kritická, takže zatim to vidim tak že tam budu muset mít 2MB SRAM :frowning: