forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Snímač BME280, zobrazení hodnot.

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Microchip
 
Saf
Účastník
Účastník


Založen: 28.1.2015
Příspěvky: 13

PříspěvekZaslal: 10 říjen 2016, 16:37    Předmět: Snímač BME280, zobrazení hodnot. Citovat

Zdravím,
nehrál jste si někdo se snímačem tlaku, vlhkosti a teploty BME280? Jde mi o to, jak v ASM převézt vyčtené hodnoty na hodnotu kterou bych mohl zobrazit na display.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
MiloPS3
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.12.2008
Příspěvky: 887
Bydliště: LAZNE KYNZVART

PříspěvekZaslal: 11 říjen 2016, 16:30    Předmět: Citovat

cau, nehral, takze netusim jestly se to nejak jeste neprevadi ci neco jeste nedela , ale klasicky se to da delat treba takhle http://forum.mcontrollers.com/viewtopic.php?t=923&highlight=bcd
_________________
PIC,ASM / C , Mplab + CCS C Compiler
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Mahoney
Profesionál
Profesionál


Založen: 26.12.2013
Příspěvky: 111

PříspěvekZaslal: 11 říjen 2016, 18:40    Předmět: Citovat

Doprčic práce, to je takovej problém stáhnout si datasheet?? Omílá se to tu pořád dokola že tohle je prostě základ, kterým se vždy začíná!. Kdybys to udělal tak bys zjistil že ten snímač podoruje SPI i I2C, příkladů jak rozchodit na PICu tyhle dvě sběrnice najdeš na netu spoustu, i Microchip k tomu má nějaké examples a appnotes. Navíc ses ani nenamáhal uvést typ PICu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
MiloPS3
Profesionál
Profesionál


Založen: 24.12.2008
Příspěvky: 887
Bydliště: LAZNE KYNZVART

PříspěvekZaslal: 11 říjen 2016, 18:48    Předmět: Citovat

treba tim "vyčtené hodnoty" chtel rict ze komunikace funguje jen potrebuje tu hodnotu zobrazit na LCD, ale na druhou stranu pokud zvladl komunikaci po SPI/I2C tak by asi nemel bejt problem to dostat na lcd ze ? no , nechame se prekvapit ..
_________________
PIC,ASM / C , Mplab + CCS C Compiler
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
 

 
Mahoney
Profesionál
Profesionál


Založen: 26.12.2013
Příspěvky: 111

PříspěvekZaslal: 11 říjen 2016, 18:54    Předmět: Citovat

převést z BIN na BCD a přičíst 30h aby to měl v ASCII by mohl zvládnout, pokud se tedy jedná o znakový (to se taky nenamáhal uvést). Google je kamarád, najde toho moře.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Balů
Profesionál
Profesionál


Založen: 29.10.2012
Příspěvky: 728

PříspěvekZaslal: 11 říjen 2016, 20:06    Předmět: Citovat

A mohl bych se Safa zeptat, jestli jakou by měl představu, že by se ty hodnoty na display vozily ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Saf
Účastník
Účastník


Založen: 28.1.2015
Příspěvky: 13

PříspěvekZaslal: 11 říjen 2016, 21:04    Předmět: Citovat

Takže, co se týče googla a datasheetu, ten jsem použil. Jinak bych nerozjel I2C a nenastartoval chip. Jedná se o 16F876A a znakový LCD dispaly 2x16.
Pravděpodobně potřebuji převod z unsigned na signed (nejsem si jist) abych mohl teplotu zobrazit pomocí stejné rutiny jako zobrazuji teplotu z čdla DS18B20.
Vyčtu teplotu MSB- 81h, LSB-D2h to odpovídá asi 22.40 stupňů.
Když vynuluji 7bit z MSB a přičtu k MSB sedmičku tak to zobrazí dobře 22.58 ale takhle to udělat nejde.
Převážet display už nepotřebuji už je doma Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Mahoney
Profesionál
Profesionál


Založen: 26.12.2013
Příspěvky: 111

PříspěvekZaslal: 12 říjen 2016, 10:47    Předmět: Citovat

Není to tak dlouho, co se tu převody řešily. Musíš se jen trochu víc snažit a hledat, když sis dokázal rozjet to čidlo tak tohle už je malina...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Saf
Účastník
Účastník


Založen: 28.1.2015
Příspěvky: 13

PříspěvekZaslal: 12 říjen 2016, 14:00    Předmět: Citovat

Malina... Very Happy Pro mě spíše meloun!!
Už v tom ležím čtyři dny a nic, nedopočítám to ani na papíře, takže ani nevím co mám hledat. Doposud nevím kolik přesně je 81FBh stupňů při rozlišení 0.01 a jak to spočítat. Matematika a bitové operace mě moc nejdou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Saf
Účastník
Účastník


Založen: 28.1.2015
Příspěvky: 13

PříspěvekZaslal: 12 říjen 2016, 16:31    Předmět: Citovat

Saf napsal:
Malina... Very Happy Pro mě spíše meloun!!
Už v tom ležím čtyři dny a nic, nedopočítám to ani na papíře, takže ani nevím co mám hledat. Doposud nevím kolik přesně je 81FBh stupňů při rozlišení 0.01 a jak to spočítat. Matematika a bitové operace mě moc nejdou.


Tak jsem se podíval do datasheetu k BMP180 (podobné) je tam rozepsán výpočet naměřených hodnot (pro mě pochopitelně). Asi to nedám v ASM to bude složité.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Mahoney
Profesionál
Profesionál


Založen: 26.12.2013
Příspěvky: 111

PříspěvekZaslal: 12 říjen 2016, 20:21    Předmět: Citovat

No, on je to taky typicky inženýrskej produkt jak tak koukám, např. pod pojmem "vyčtení" myslí i docela složitý přepočet korekcí. To jsem prve přehlídnul, mají to tam uvedený jenom v tom C kódu a jinde ne.

Na osmibitu to pořádně nedáš, resp. asi ten výpočet bude trvat "věčnost". Pokud by ti to ale nevadilo, tak buď přímo využij ten jejich C kód co tam mají, nebo jako další možnost si ho můžeš přeložit a použít a upravit si ten překlad (C překládá nejdřív do ASM a až z něj do strojovýho kódu), a nebo máš ještě možnost si předpočítat tabulky a uložit si je do paměti už hotový a jenom číst registry čidla a v tabulkách k tomu vyhledávat odpovídající hodnotu. Jsou to ale vícebajtový hodnoty, tak ani ty tabulky nebudou úplně trivka, v ASM.

Asi sis mě koupit pro začátek spíš SHT11 / DHT22, pokud jde tedy o vlhkost a teplotu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Saf
Účastník
Účastník


Založen: 28.1.2015
Příspěvky: 13

PříspěvekZaslal: 12 říjen 2016, 20:33    Předmět: Citovat

Trochu jsem přestřelil. No nic, kašlu na to. DHT22 už mám. Tady u toho mě zaujal ten tlak ale měl jsem se nejdříve podívat do datasheetu. Nenapadlo mě jak to bude složité na výpočty.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Mahoney
Profesionál
Profesionál


Založen: 26.12.2013
Příspěvky: 111

PříspěvekZaslal: 12 říjen 2016, 20:51    Předmět: Citovat

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Microchip Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
 
Strana 1 z 1
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)