MPlab - neskočí na GOTO INIT po resetu

Zdravím všechny. Mám menší problém s MPlabem.

V MPlabu mám nastaven jako simulátor MPLAB SIM. Po překladu z ASM do HEX mi ale neskočí na ORG 0x00 ale o dva řádky víš. Při krokování programu se drží pořád o dva řádky víš. Je to dosti nepřehledné.

Nesetkal se někdo s tímto problémem? Uvítám každou radu po 8 hodinách laborování a bez výsledku.




Na každým prázdným řádku má být na začátku středník a jinak nic - můžeš vyzkoušet.

To asi neee. Prázdný řádky mám všude jinde v programech a děla to jen tenhle jeden ASM. Přeinstalování taky nepomohlo. Je to divný. Přešla mě chuť i psát programy.

Nema skocit na org 0 ale na goto init,dej sem ten program odpoledne na to kouknu

Zdravím,
z Vašich screenov nie je jasné, na akej adrese Vám začíma samotný program. Totiž na adrese 0x0018 je vektor prerušenia, program by mal začínať niekde na adrese 0x0020. Uploadnite Váš program a potom budeme múdrejší. Je pravda, že po resete PIC-ko skočí na adresu 0x0000. Tam by mala byť inštrukcia GOTO niekde ( vo Vašom prípade je to na návestie Init). Pred návestím Init by Ste mali použiť direktívu org 0x0020 (tá hovorí, že nasledujúci blok Assembler umiestni od adresy 0x0020). A teda “preskočíte” vektory prerušenia.
Ak píšem, uploadnite svoj program, potom budeme múdrejší…
Prajem veľa úspechov pri programovaní PIC.

Tročku sem se upsal. Jasný že na GOTO INIT. Omlouvám se za špatný titulek, už jsem to opravil.

To jsem ještě nikde nikdy neviděl. Takhle napsaný to mám ve všech ASM pro 18F a nikdy s tím nebyl problém. Na 0x0020 bych se nikdy nedostal, když se začíná po resetu na 0x0000.

A teď k problému. MPLAB X to vše vyřešil za mě. Po neuspěchu s MPLAB IDE jsem si nainstaloval tu hrůzu MPLAB X (pro mě hrůza), tak dlouho sem se snažil do něj nacpat projekt a ASM, až jsme o ASM přišel. Nechápu jak mi může nějakej program vymazat cokoliv z disku.

Začal jsem psát znovu, zálohu jsem neměl. Tak až mi to zase udělá tak se ozvu. Díky za snahu.

To s tím středníkem není žádný výstřel od pasu, ale vyzkoušená věc. Ale když nechceš, neber, jen aby ses jednou nedivil. Uvádí to i Microchip v MPASM manuálu.

Se středníkem jsem nikdy problém neměl. Píšu je jen tam, kde mám nějaký komentář.

s prazdnou radkou bez stredniku sem nemel problem…

divny ze ti to smazal, skousel si to hledat ? jako ze “vyhledavat podle nazvu” ?

kdyby jsi sem hned s prvnim prispevkem hodil kod mohl si mit zalohu tady :laughing:

MPLAB X je proste tragedie, taky ho nepouzivam…

Jasně že jsem hledal. Ale nenašel. Já v MPLAB X jsem dal asm do špatné “headers” či co to tam bylo, tak jsem dal remove a on ho vymazal úplně.

A v kosi neni ? Nebo nakou starsi verzi ?
Ja kdyz neco pisu a pridavam rozsireni tak si to ukladam postupne ze zmenou pod jinim nazvem,neco_1/neco_2…,pak pokud neco domrsim se muzu vratit k predchozi verzi…

Noo tak hodne stesti pri psani odznova. :wink:

Starší verzi mám, ale ta to nedělá. Dopíšu to co tam chybí a uvidím výsledek.

Mas jiekde blby znak alebo medzeru. Prekopirovat zdojak znova vsetko znova prekompilovat.

Jj, už jsem mu radil že na každý prázdný řádek na začátek středník - nechtěl ani slyšet, tak ať nechá být. Někdy je problém i s návěštími, už se mi párkrát stalo že mi překladač nechtěl přeložit řádek, na kterém byla po návěští instrukce (přestože předtím to 10000x všude možně akceptoval). Jsou to nepříjemná překvápka, ale občas (“jednou za deset let”) se prostě stát může a i v kompilátorech prostě mohou být chyby (resp. asi v jeho parseru) - je to program jako každý jiný a psal ho taky jen člověk.