VF komunikační moduly firmy HOPERF: RFM01 / RFM02

Osobne +/- niečo viem o spôsobe komunikácie, ktorá je použitá v moduloch HOPERF a aj s RF modulmi od iných výrobcov.
A na základe toho, bez ohľadu na to, či niekto má s nimi praktické skúsenosti alebo nie, viem jednoznačne povedať:

Prakticky ŽIADNE dva rôzne moduly od rôznych výrobcov (snáď okrem tých najprimitívnejších, medzi ktoré však zmieňované HOPERF rozhodne nepatria) nebudú spolu komunikovať, bárs by aj boli na tej istej frekvencii.
A to platí aj pre väčšinu “serióznejších” rôznych modemov od toho istého výrobcu.
Preto sprav, čo som Ti už radil, postav dva rovnaké modemy s rovnakým nastavením oproti sebe.

Informácia o tom, že pásmo 433MHz je “plné”, je myslím v tomto prípade úplne irelevantná. Preto ju tu asi doteraz ani nikto nespomínal.
Lebo to, že je pásmo “plné”, ešte neznamená, že sa NIKDY a NIKDE nedomodemujem, obzvlášť nie na pracovnom stole. Takže táto skutočnosť by sa isto neprejavovala popisovaným spôsobom.

Inak buď rád, že Ti ten modem nereaguje na bárs aký šum v éteri. O to viac roboty by si mal pri filtrovaní zcestných správ na strane MCU. Keď sa Ti to podarí rozchodiť, isto aj také správy prijmeš, ale roboty s tým bude ďaleko menej.

Každá dvojice přijímač - vysílač má svoji adresu a CRC. Buďto se data dopraví správně a nebo vůbec.

Abys měl šanci zpracovat signál z tlačítka, muse bys použít něco jako je tento modul. Modul však přijímá vše, co se na této frekvenci děje. Musel bys signál nějakým způsobem analyzovat a zpracovávat. Nebylo by jednodušší vytahnout signál z přijímače ? Vždyť přijímač je s tlačítkem spárovaný, tak zjistit, co kde na přijímači signál aktivuje a to využít.

Opakuju svůj dotaz: Má někdo praktické zkušenosti se vzájemnou komunikací modulů RFM01 - přijímač a RFM02 vysílač ?

Za všechny ostatní odpovědi děkuju, ale jsou naprosto od věci a neřeší můj problém.

Nějaké bezdrátové zvonkové tlačítko už mě nezajímá, protože vysílá byť na 433.92 MHz ale s ASK modulací! To jsem hodlal použít pouze k prvotním pokusům, neboť jsem předpokládal že vysílá s modulací FSK a poslouží mi jako vysílač k prvním experimentům než rozchodím RFM02.
Pak bych přešel tak jako tak k vzájemné komunikaci RFM01/RFM02.
Doufám že jsem celou věc dostatečně vysvětlil!

  1. Nikoho takového nejspíš nenajdeš, VF modulů, receiverů, transmitterů, transceverů jsou mraky výrobců a kýble typů (je to dneska lukrativní oblast), ale ani ho nepotřebuješ, protože:

  2. ty odpovědi nejsou od věci - pořád se ti ostatní snaží vysvětlit, že u jiných modulů je princip fungování velmi podobný, ostatně té elmag. vlně je srdečně jedno, jakým modulem jaké značky byla vytvořena. Kompatibilitu jen se svými produkty ti výrobci sice po svém řeší, ale ne na úrovni VF vlny, tam tě zajímá jen ta modulace.

  3. RFM01/RFM02: Tak nemudruj a začni - stáhni si datasheety, pročti si je a ptej se na konkrétní věci. On to za tebe nikdo celý dělat nebude.

Doteď si nebyl schopen srozumitelně napsat jaký problém teda vlastně řešíš. NE S TĚMITO MODULY ZKUŠENOST NEMÁM. Na webu HOPERF jsou ke stažení zdrojové kódy v C k těmto modulům, třeba Ti to pomůže.

Nechodí mi bit dc v Configuration Setting Command a s ním souvisící bity d0 - d2 v Low Battery Detector and Microcontroller Clock Divider Command. Až bude chodit toto, bude chodit všechno a bude vše jasné. Mám podezření že to tam po SPI můžu ládovat nějak divně. Mám i fotku z displeje osciloskopu s kompletním Configuration Setting Command ale neumím ji sem dát.

Povede se to? Myslím dát sem tu fotku…

Daj to na nejaky obrazkovy server a daj tu link na nu alebo to nahraj n uloz to alebo letecku postu…

Mám hodně zkušeností s RFM12BP.
Viz: https://forum.mcontrollers.com/t/radiovy-transceiver-rfm12bp/3460/1 doporučuji stáhnout a přečíst - hlavně instrukční sadu a vzory zdrojových kódů.

Pro začátek bych požádal o uploadování schématu. MCU je taktován z rádiového modulu ? A za druhé napiš sem, jak máš inicializované SPI a jak přesně odesíláš konfigurační slova do modulu (prostě sem zkopíruj tyto části kódu)

Jsem tady ale chvíli mi bude trvat než objevím přihlašovací heslo.

Používám zatím RFM02 - vysílač. Jako přijímač používám spektrální analyzátor. “Dostanu” RFM02 na chtěný kmitočet, transmitt rate mi ale připadá že nefunguje, (po zadání změny onu změnu sluchem nepozoruju, spektrální analyzátor má 8 druhů provozu). Vysílací výkon snad funguje, ale mám pocit že se vysílá jen nosná, že se nevysílají data (nevím) a to jak v režimu kdy posílám z uP data na pin FSK, tak při posílání dat na SPI - přez SDI. Potřeboval bych nějakého praktika pro zodpovězení několika dotazů. Při vysílání je spotřeba 24 mA v klidu 1.8 mA ( ne v režimu SLEEP. Tím se zatím nezabývám).

Program (zkušební) v assembleru je na: ulozto.cz/xE8VmKHG/pok-lcd2-asm
VJe tam i ovládání LCD displeje, ale ten není ve hře - nepoužívá se (zatím). Vše začíná návěštím KONFIG:

To vaše PDF RFM12BP mám už dávno přečtené. Já mám moduly, transceivry RFM12 ale začínám s těmi RFM01 a RFM02. Mezi RFM12BP a RFM01/RFM02 jsou ale některé odlišnosti i když základ bude asi hodně podobný. Proto bych vaše zkušenosti uvítal. Leckdo na fórech si totiž stěžuje že manuály k modulům jsou skoro nepoužitelné, s čímž bych docela souhlasil.

Psal jste o nějaké inicializaci SPI. Nic neinicializuju, akorát každá sekvence (Open TX - DATA TX - Close TX) musí být započatá Status Read Commandem. Protože je to v manuálu dost stroze popsáno, představuju si jej jako příkaz, který minulé nastavení modulu přepíše novým nastavením. Zároveň je možnost si momentální nastavení modulu přečíst po nIRQ. Nikde ale není popsáno co a jak nIRQ vrací !!! Víte to? Je ale možnost, že ještě něco dělám špatně, nebo cosi opomínám, protože mi obvod RFM02 - vysílač nechodí tak jak by měl.

Mohu vám nabídnout pořídit si spektrální analyzátor z USB DVBT televize, vím kam na něj, (za 250 kč.) Pracuje od 25 MHz do asi 1300 MHz a umí asi 8 druhů provozu. Jakýsi “nadšenec” k tomu napsal software, který je volně stažitelný a USB DVBT televize (bez jakékoliv úpravy) pak funguje i jako televize, i jako spektrální analyzátor, jen software je jiný.

Procesor AT89C2051 není taktován z děličky modulu RFM02 nýbrž ze svého krystalového oscilátoru 6 MHz. Zjistil jsem že některé RFM moduly mají softwerový reset např. RFM01 má sw. reset FF00h. Obávám se že moduly umí i jiné “tajné” příkazy víte o nějakých? Dále nevím k čemu jsou dobré PLL Command D240h - D280h. (Síla - proud zavěšení PLL?)

Můj problém je nyní ten, že pochybuju o tom že mi modul RF02 vysílá data! Veškeré datové přenosy sluchově poznám, například na komunikačním přijímači při úzkopásmové FM modulaci. Ten můj spektrální analyzátor (na počítači) ji má pochopitelně taky. Je to to samé jako skener avšak vidím křivku a střed nosné.

Ještě schéma sem dej - je potřeba to vidět vcelku.

Schéma zapojení zatím nemám. Nebojte nejsem žádný začátečník. Je mi 58 let a elektroniku a programování mám jako hobby už léta. Je to zapojený standartně. Zatím na nepájivém poli. Moduly chráním odporem 10 OHM a zenerkou 4,7V kdyby Lkový stabilizátor hodil místo 5V 8 V. Stabilizátor dělá 5V z 8V. Zem je jedna, nIRQ je navěšeno na EXT přerušení 0. AT89C2051 má svůj X-tal 6 MHz. Používají se pull-up odpory protože AT89C2051 má otevřené kolektory. Přes SPI jsem už ovládal X věcí, ale takovéhle problémy jsem neměl nikdy s ničím. Už si připadám jak BLB. Vždycky jsem do 3 dnů všechno “rozlousknul”. Je to jak zakletý… je to ale datasheety. Spousta věcí tam není zodpovězená. Je to jasný jen konstruktérům modulu. Mám pocit že už jsem vystřílel všechny náboje. Ptej se na detaily.

Jestli neznáte assembler napíšu vám co jednotlivými instrukcemi dělám. Já zase moc neznám C.

Schema zapojeni je na: uloz.to/x8zLzfra/output-pdf Sem to nejde dát. Ačkoliv to má jen asi 150 kB hlásí mi to překročení kvóty 50 MB !!!

Napadá mně, že by to mohlo být tím, že nejsi zaregistrovaný/přihlášený.

Daří se mi pouze poslat přes sběrnici povel - přejít na určitý kmitočet a změnit vysílací výkon. Stále jen se vysílá nosná. Pořád se mi nedaří aby vysílač vysílal data. Data mu zkouším posílat oběma v datasheetu popsanými způsoby a to jak přes sběrnici SPI, tak přes pin FSK. Na přijímači - spektrálním analyzátoru se objeví křivka se středem na požadovaném kmitočtu a šum spadne na nulu. Toť vše. Sluchem nezaznamenám přítomnost jakési FSK modulace - přítomnost vysílaných dat. Nejspíš dělám něco blbě, ale co? Poradí mi někdo? Uvítám každou odpověď…