RS232 převodníky - zkušenosti

Považujete RS232 ještě za perspektivní nebo je to mrtvola ?

  • Pro domácí bastlení i průmysl je to stále perspektivní rozhraní
  • V průmyslu už mrtvé, ale pro domácí bastlení OK
  • Podle mě se už dávno jedná o mrtvolu

0 voters

Ahoj

Úvodem:
Chci se podělit o pár zkušeností, které jsem nasbíral s RS232 převodníky/chipsety. Bohužel vývoj jde nezadržitelně dál a dnešní moderní PC (a především notebooky) už klasický sériový port nemívají. Pro jednočipaře má ale tento standard své kouzlo především v jednoduchosti a obvykle svými výkonostními parametry bohatě dostačuje. Proto si také myslím, že RS232 možná přežije i dnešní super rychlé (ale také super složité) standardy.

Na čem se testovalo:
Postavil jsem si dvě radiostanice pro přenos dat PC - PC, jejichž řízení zajišťuje Atmel Mega 32A, komunikace s PC je řešena sériovou linkou přes převodník MAX3232CPE - logika je napájena 3,3V a řízení přenosu je řešeno softwarově pomocí XON/XOFF (ke komunikaci tedy využívám pouze minimální zapojení RXD,TXD,GND). Programování a základní testování jsem prováděl na stolním počítači a testování v terénu pak pomocí notebooků.

Celkem jsem vyzkoušel tyto převodníky/čipsety:
A) Integrovaný RS232 na základní desce MSI P43T-C51
B) PCI-E karta Axago PCEA-PS
C) “Ali express” USB/RS232 “modrý” kabel HL-340
D) Express Card I-Tec Serial RS232 s čipsetem Oxford 952

Zjištění:
A) Integrovaný RS232 fungoval absolutně bez problémů na všech testovaných rychlostech (1200 - 57 600 Bd)
B) PCI-E karta také fungovala zcela bezchybně. Ovladače odzkoušeny pod Windows 7.
C) Levný čínský kabel byl problémový - jedna stanice komunikovala v podstatě bez problémů (myšleno sporadické chyby), druhá **nekomunikovala téměř vůbec. Co se ovladačů týče, ty jsou odzkoušeny pod Windows XP a 8.
D) Express Card byl řešením na problémy s “modrým” kabelem u notebooku - funguje naprosto spolehlivě, i pro Windows 8.

Samozřejmě mi to nedalo, proč něco jde a něco ne a hned jsem měl podezření na napěťové úrovně, což se také potvrdilo. Nejprve jsem změřil klidové napětí na linkách jednotlivých převodníků, čipů. Viz: prevodniky_klidove_napeti.jpg.
Jak je patrno, A) si držístabilní úroveň 10,5V, B) a D) pak 5,5 až 6 V a C) tak ten propadl - naindukoval síťový brum 50 Hz, ačkoliv notebook nebyl vůbec připojen k síťovému adaptéru :slight_smile:
V dalším kroku jsem pak změřil průběhy napětí na pinech 3 a 5 u převodníku MAX3232CPE, které náleží kondenzátorům pro nábojové pumpy integrovaného zdroje převodníku, viz: HL-340_napeti_MAX3232CPE.jpg. Zde je ukázáno, proč jedna stanice komunikovala a druhá ne. V prvním případě došlo k rozkmitání nábojové pumpy na 480 kHz a ta evidentě pracuje správně. V druhém případě k rozkmitu nedošlo. Na vině mohou být nekvalitní kondenzátory případně jiná chyba (převodníky jsem zkoušel prohodit a výsledek byl vždy stejný).
Vzhledem k tomu, že oba převodníky jak na integrovaném čipsetu RS232, tak na PCI-E kartě pracovali správně, tak jsem zkusil na problémový převodník použít Express Card I-Tec a změřit napětí na pinech 3 a 5. A výsledek ? ITEC_napeti_MAX3232CPE.jpg. Došlo k alespoň částečnému rozchození nábojové pumpy asi díky tomu, že I-Tec převodník (stejně A) a B)) umí dodat alespoň “nějaké” napětí a ne jen bordel ze sítě.

Resumé:
Pokud máte ještě integrovaný RS232 na základní desce, tak si jej hýčkejte. Od teď už to bude jenom horší. PCI-E karta Axago funguje dobře, stejně jako I-Tec, dokonce jsou i za podobnou cenu (500 až 600 Kč) a jeden představuje spolehlivé řešení do stolního PC (celkem jsou to 2 sériové linky + paralelní port :slight_smile: a druhý do notebooku (pouze 1x sériový port), včetně podpory moderních OS.
A levný kabel z Číny ? Jako pokud už máte svoje zařízení vychytané a víte, že RS232 vám spolehlivě chodí, tak to můžete zkusit (cena cca. 40 Kč s free shiping je lákavá), ale pokud nějaké zařízení teprve stavíte, tak ruce pryč, jinak můžete při hledání “záhadných chyb” příjt o nervy a je úplně jedno, že nepoužíváte HW řízení toku DTR/DSR, RTS/CTS což u tohoto číňana bude asi kapitola sama pro sebe…

Bylo by fajn, kdyby se i někdo další podělil do diskuse se svými zkušenostmi, přeci jen těch převodníků je celá řada takový přehled co jde a co ne určitě příjde vhod.
To jest:

Používám čipy od FTDI (různé) a nic neřeším, pracují naprosto bez problémů.

Používám CP2102 a CP2104 a zatím jsem neměl problém.
CP2102.jpg

Myslím, že otázka na úvod je trochu zavádzajúca :slight_smile:
Podľa mňa by bola lepšia v tvare

“Považujete UART ještě za perspektivní nebo je to mrtvola ?”

Tam by som musel všetkými desiatimi odpovedať jednoznačne áno, UART je stále veľmi perspektívne rozhranie ako pre domáce bastlenie, tak aj pre priemysel.

Ale moc by som sa neohliadal po rozhrani RS232 (+/- taká trošku mrtvolka aj tam a aj tam, aj keď v domácnosti trochu menej) ale určite RS485/RS422.

  • rozhranie je primárne navrhované do priemyslu z hľadiska spoľahlivosti a odolnosti

  • je veľmi robustné a omnoho odolnejšie voči rušeniu ako RS232

  • je určené na prenosy do/cez 10Mbit/s a na vzdialenosti cez 1 kilometer. V mojej “priemyselnej” praxi viem o spoľahlivých dlhoročných prenosoch cez 7km “pavúčiu” sieť pri 9600Bd.

  • budiče sú menšie (8pin) a velice že lacné

tme.eu/cz/details/sn65176bd/ … struments/

približne na úrovni ceny MAX232

  • budiče nepotrebujú toľko pomocných súčiastok (kondenzátory na spínané zdroje výstupných napätí), lebo prenos prebieha na úrovni (cca) +/-5V, čo je zároveň aj napájacie napätie

  • na prenos stačia dva vodiče-jedna dvojlinka (jeden krútený pár)

  • pomocou jedinej dvojlinky je možné komunikovať s veľkým počtom staníc

  • ak by predsa len niekomu vadila potreba prepínanie smeru pre RS485, či poloduplexný prenos, kľudne môže použiť rozhranie RS422 s tými istými budičmi (a samozrejme výhodami) ako pre RS485.

Napríklad existuje šváb SN75179B v kusovej cene pod 7Kc, ktorý v 8 pinovom puzdre obsahuje jeden diferenciálny prijímač a jeden diferenciálny vysielač.

tme.eu/cz/details/sn75179bd/ … struments/

  • na strane PC používam (po skúsenostiach s rôznymi výrobcami švábov) výlučne hotové kábliky s integrovaným prevodníkom USB/RS485 od FTDI, alebo niečo s galvanickým oddelením

Rozhodne je rozhranie UART dostatočne jednoduché, výkonné a zrozumiteľné, že mu prajem ešte mnoho desiatok rokov nerušeného nasadzovania ako doma, tak aj do priemyslu.

Jediná nevýhoda týchto USB/UART prevodníkov (jedno či RS232 alebo RS485) je prípadná možná zmena čísla COM portu. Konkrétnemu kábliku sa síce v konkrétnom PC dá nastaviť preferované číslo COM portu, to ale už nebude automaticky rovnaké v inom PC. Zas aj tam sa dá ručne na konkrétny káblik nastaviť.

Pod tohle se podepíšu !
Martine, mám pocit, že některé FTDI převodníky umožňují aby si uživatel naprogramoval vlastni signaturu zařízení.