RS232 převodníky - zkušenosti

Myslím, že otázka na úvod je trochu zavádzajúca :slight_smile:
Podľa mňa by bola lepšia v tvare

“Považujete UART ještě za perspektivní nebo je to mrtvola ?”

Tam by som musel všetkými desiatimi odpovedať jednoznačne áno, UART je stále veľmi perspektívne rozhranie ako pre domáce bastlenie, tak aj pre priemysel.

Ale moc by som sa neohliadal po rozhrani RS232 (+/- taká trošku mrtvolka aj tam a aj tam, aj keď v domácnosti trochu menej) ale určite RS485/RS422.

  • rozhranie je primárne navrhované do priemyslu z hľadiska spoľahlivosti a odolnosti

  • je veľmi robustné a omnoho odolnejšie voči rušeniu ako RS232

  • je určené na prenosy do/cez 10Mbit/s a na vzdialenosti cez 1 kilometer. V mojej “priemyselnej” praxi viem o spoľahlivých dlhoročných prenosoch cez 7km “pavúčiu” sieť pri 9600Bd.

  • budiče sú menšie (8pin) a velice že lacné

tme.eu/cz/details/sn65176bd/ … struments/

približne na úrovni ceny MAX232

  • budiče nepotrebujú toľko pomocných súčiastok (kondenzátory na spínané zdroje výstupných napätí), lebo prenos prebieha na úrovni (cca) +/-5V, čo je zároveň aj napájacie napätie

  • na prenos stačia dva vodiče-jedna dvojlinka (jeden krútený pár)

  • pomocou jedinej dvojlinky je možné komunikovať s veľkým počtom staníc

  • ak by predsa len niekomu vadila potreba prepínanie smeru pre RS485, či poloduplexný prenos, kľudne môže použiť rozhranie RS422 s tými istými budičmi (a samozrejme výhodami) ako pre RS485.

Napríklad existuje šváb SN75179B v kusovej cene pod 7Kc, ktorý v 8 pinovom puzdre obsahuje jeden diferenciálny prijímač a jeden diferenciálny vysielač.

tme.eu/cz/details/sn75179bd/ … struments/

  • na strane PC používam (po skúsenostiach s rôznymi výrobcami švábov) výlučne hotové kábliky s integrovaným prevodníkom USB/RS485 od FTDI, alebo niečo s galvanickým oddelením

Rozhodne je rozhranie UART dostatočne jednoduché, výkonné a zrozumiteľné, že mu prajem ešte mnoho desiatok rokov nerušeného nasadzovania ako doma, tak aj do priemyslu.

Jediná nevýhoda týchto USB/UART prevodníkov (jedno či RS232 alebo RS485) je prípadná možná zmena čísla COM portu. Konkrétnemu kábliku sa síce v konkrétnom PC dá nastaviť preferované číslo COM portu, to ale už nebude automaticky rovnaké v inom PC. Zas aj tam sa dá ručne na konkrétny káblik nastaviť.