ATTINY15L - Desulfátor (oživení olověné baterie)

Mikop: Děkuji za nabídku PICu ale na to programátor nemám (nemohl bych jich vyrobit dle aktuální potřeby více kusů) a také nevím jak moc by byl slučitelný s uvedeným schématem, proto bych uvítal spíše ten ATTINY15L (navíc mám 2 ks již koupený).

jenda25: Z mé zkušenosti je potřeba představit si dva základní scénáře. V tom horším případě se již rozpadají olověné desky (např. 10let stará) a desulface to může ještě urychlit, jelikož kus olova co vypadne může zkratovat desky a baterka umře zcela. Je potřeba si ale uvědomit že to je stav který by tak jako tak nastal a taková baterie by stejně brzo umřela. V tom lepším případě jsou desky zdravé (např. 2 roky stará) a jsou v podstatě jen „zaizolované“ sulfátem, tím stoupne vnitřní odpor, klesne proud který je baterie ochotna dát, klesne kapacita i napětí. Desulfací se část usazenin může rozpustit a vrátit do původního skupenství (stoupne hustota) a zbytek spadne dolu kde ničemu nevadí, není potřeba to hned vylévat, je dobré zkontrolovat výslednou hustotu a hladinu pokud to lze. Je pravda že v případě „údržbové“ baterie lze dosáhnout asi lepších výsledků. U silného deulfátoru jako je ten Matějovo je tím pádem výsledek nejistý – záleží na výchozím stavu baterie do které člověk ale nevidí.

Anonymní: Nechci být nezdvořilí ale vidím to asi takto… Většina komerčně prodávaných desulfátorů jsou hračky a zdaleka nenabízejí parametry které slibují. Proto je mnoho z nás staví. Vy máte své zkušenosti/názor (neberu vám to), já mám své zkušenosti/názor (30 let baterií, mimo klasiky od knoflíkových aku, přes NiFe, NiZn, RAM přes RC baterie, po malé solární elektrárny, stavba mnoha nabíječů, vybavení od CPU nabíječů/vybíječů, reflexní po různé měřiče vnitřního odporu, startovacího proudu atd.). Nicméně z mé zkušenosti zdaleka nejúčinnější na olovo je Matějovo (resp. původně Alastair Couperovo) desulfátor na který sem dal odkaz Mikop. Jenomže ten je nebezpečné používat na zapojené baterii v provozu kvůli nabíjecím napěťovým pulzům (cca 30A) které mají víc než 100V (může odpálit připojenou elektroniku) – měla by se vyndat na stůl min. na 2 týdny (používám ho také). To v některých případech není možné a proto jako druhá metoda zdaleka ne tak efektivní, je desulfátor který chci stavět nyní. Provádí pouze vybíjecí pulzy (kolem 80A) tj. má tu výhodu že může být permanentně zapojen k zřízení, tudíž nevadí tedy že to bude trvat mnohem déle (stačí že baterii bude držet čistou), umí se sám vypnout pokud není baterie dobíjena. Na třetí místo bych zařadil chemickou desulfaci, kdy se baterie vylije a propláchne roztokem který sulfát rozpustí – bohužel rozpouští i olověné desky, takže tato metoda je dost nebezpečná, o to více tím že na desky pořádně nevidíme a z baterie třeba taky nic nezbyde pokud to nevylejete včas (používalo se spíš dříve). Na konec bych osobně zařadil transformátor s žárovkou o které jsem již napsal co si o něm myslím (má nevhodnou frekvenci a pokud se to dá nazvat pulzem, tak pulzy jsou spíš v mA). Sám jsem jich postavil několik a pro někoho kdo nemá/nechce investovat je to lepší než nic ale celé to spíše slouží k udržování nabité baterie (zejména v zimě). O efektu všech uvedených metod jsem se sám mnohokrát přesvědčil ale bez ohledu na moje či vaše výsledky/názory jste nepochopil jednu zásadní věc. Cílem tohoto nápadu je postavit desulfátor, který může být trvale připojen na spotřebiči který olověnou baterii používá (auto, UPS, či cokoliv dalšího) tj. bez odpojování baterie z provozu (proto ne Matějovo), desulfátor který se sám vypne pokud není baterie dobíjena, desulfátor který nepotřebuje zásuvku - pro ty co to chtějí např. do auta u paneláku (proto ne transformátor s žárovkou). Pokud chcete diskutovat či znáte lepší metodu splňující tyto kritéria, klidně mě to pošlete do SZ, nebo založte jiné vlákno ale tady bych uvítal držet se tématu na toto vlákno pro mikrokontrolery tj. o tom jak naprogramovat ATTINY15L který případně umožní dál experimentovat s četností a délkou pulzů (na výstupu se dá s variacemi FETů také různě experimentovat). To je něco co neovládám a doufal jsem že se najde nějaký dobrák, který s tím pomůže.