ATTINY15L - Desulfátor (oživení olověné baterie)

Pánové měl bych dotaz - prosbu. Nikdy jsem nepsal žádný program pro mikrokontroler, nemám tušení jak moc je to náročné, tak bych se chtěl zeptat zda by se nenašla nějaké dobrá duše která to ovládá a nenapsal by domnívám se že jednoduchý program? Mám USB-ASP programátor a k němu bych zbastlil nějakou desku s paticí na programování ale nemám program…

Jedná se o desulfátor olověných 12V baterií, který dává krátké vybíjecí pulzy až 80A. Tím dochází k očištění olověných desek a kapacita zase vzroste a vnitřní odpor klesne. Např. motoristé zahodí údajně až v 80% případech zbytečně baterii, jelikož je již v zimě líná (olověné desky jsou přitom zdravé, jen jsou v podstatě zaizolované sulfátem). Je mi známo že existuje ještě druhá metoda která dává místo vybíjecích pulzů pulzy nabíjecí, dokonce to i používám ale nyní bych potřeboval také tuto variantu jelikož u nabíjecích pulzů jsou napěťové špičky i přes 100V, takže se to nedá používat s připojenou baterií, jelikož to může něco odstřelit… Musí se tedy vyndat.

Potřebuji použít ATTINY15L který by na výstupu ADC2-PB3-pin3 hodil jednou za 30s pulz o délce 100μs (který následně otevře FET a hodí vybíjecí pulz). To jako takové by mě v podstatě stačilo… Pokud by dobrá duše byla ochota si s tím pohrát více, tak by to mělo dělat ještě následující…

Pokud bude vstupní napětí na ADC0-PB5-pin1 větší než 13,3V mělo by to dávat uvedené pulzy do ADC2-PB3-pin3 (jednou za 30s pulz o délce 100μs), k tomu jako optická signalizace (LED) v podstatě to samé do ADC3-PB4-pin2, jen by měl být pulz dlouhý cca 0,5-1s tak aby se led stihla rozsvítit a člověk to zaregistrovat.

Pokud by si s tím někdo ještě víc pohrál mohla by tam být ještě signalizace napětí z ADC0-PB5-pin1 tak že PB2 svítí LED pod 10,8V (baterie zcela vybytá), PB1 svítí pokud je tam 10,8V - 13,3V (běžné napětí), a PB0 nad 13,3V tj. probíhající nabíjení + aktivovaná desulface. Ve skutečnosti je na vstupu PB5 dělič takže napětí je pod 5V, to by se muselo přepočítat v případě že by to opravdu někdo dělal.

Schéma zapojení je viz. příloha a je otestované (jen chybí software). PCB bych následně nakreslil.

Pokud to bude fungovat tak jako případnou odměnu mohu nabídnout vyrobení uvedeného desulfátoru.

Najde se někdo? Nebo je to moc náročné a mám příliš bláhovou představu že by do toho někdo šel?