výběr MCU, programáoru a SW

V první řadě to chce zachovat chladnou hlavu. Píše že začíná - ATmega8 je tak nejspíš jeden ze základních typů o kterém se první dozví, protože je na trhu dlouho a nejvíc lidí tak o něm ví že existuje, mluví o něm atd atd. To samé je i u ostatních výrobců, např. od Microchipu se na netu do začátku nejvíc doporučuje dinosaří PIC16F84A (už se myslím ani nevyrábí) nebo obstarožní PIC16F628A, který se sice vyrábí (dlouho), ale na trhu už je spousta levnějších a líp vybavených typů.

Je to ale jedno! Do úplného začátku mu dobře poslouží jakýkoliv MCU, protože začátky nejsou o typu MCU, ale o vůli a touze se něco naučit. Elektronika je relativně levný koníček, z pohledu dnešních příjmů je téměř jedno jestli zaplatí za brouka 50,- nebo 80,- Kč, určitě ho to existenčně nezlikviduje. Lepšího brouka si může koupit až usoudí, že ho potřebuje - nebo si ho může koupit hned, když se od někoho dozví že existuje (čiliže tím chci říct, že nemám nic proti tvé radě), ale taky je důležité aby 1. věděl co s ním, když je úplný začátečník 2. někdo mu příliš „osobitou” radou nevzal nadšení - taky bych se nehrnul do oboru, kde by to už podle prvních reakcí okolí vypadalo, že „je to tam samý hulvát” (nic osobního, je to jen pokračování předchozí závorky - čiliže nemám nic proti tvé radě, je ale nutné umět ji podat diplomatickým stylem).

Ty starší typy prostě mají na webu vetší „promo” a navíc bývají zpravidla méně vybavené, tedy jednodušší, což je pro začátečníka jistá výhoda. Určitě se na něj tedy nelze zlobit proto, že si vybral ATmegu8, navíc na tom do úplného začátku nezáleží, důležité je pochopit princip jak MCU pracuje.