Chyba programování PICKIT 3 + IPE 3.10 + MPLAB 8.xx

Ahojte.
Narazil jsem na dost zásadní chybu při programování PICKITEm 3 při použití IPE z MPLABu 3.10.
Protože teď v práci dávám dokupy větší projekt, tak používám na jedné desce PIC18F26K22 a program je psanej v MPLABX, naprogramuji přes IPE a aplikace funguje v pohodě.
Abych nemusel připojovat a odpojovat PICkit z USB, jinak se MPLAB 8.92 nechytne, tak přepínám IPE na PIC24FJ64GA306, načtu hex vytvořenej v MPLAB 8. V pohodě se to naprogramuje, ale aplikace se chová dost podivně. Nefungují některé kanály A/D převodníku a rozsypává se mi komunikace po UARTu.

Když IPE zavřu a naprogramuju to přes MPLAB 8, nepřekládám projekt znovu, jen dám programovat, tak se PIC24 chová úplně normálně a bez jediné chyby to chodí !!!

Bacha na to, dost mě to nasralo, protože jsem lovením domnělých chyb v programu strávil opravdu hodně času.

Díky za info… bohužel se mi tím opět potvrdilo, že spoléhat na Pickit při programování z MPLABu se opravdu nemusí vyplatit (jak jsem tu na fóru kdysi již několikrát uváděl).

Co je na tom smutnější - narozdíl od Windows se výrobce na samostatné aplikace k programátoru pro jiné operační systémy tak nějak vyfláknul (a na starší programátory obecně bohužel taky), takže asi nezbyde jiné cesty než je právě MPLAB X a PK3, protože kvůli novým obvodům to bude za čas naprostá nutnost.

Chápu že MPLAB8.92 je již poněkud starší věc, ale nemáte náhodou dostupné nějaké informace, jestli se třeba ICD3 chová v tomto ohledu korektněji?

Bohužel MPLABX je taková pomalá a nefunkční slátanina, že dokud to půjde tak zůstávám u MPLAB 8.92 .

ICD nepoužívám.

Na hromadné programování používám Presto od ASIXu, ale tam začali programátoři brát nějaký drogy a ovládací sw neustále mrzne a mrzne…

Tyjo tak to je fakt „úžasný”, to jsem zvědav čím (a v čem) budem za chvíli programovat, když to všichni vedou takhle od deseti k pěti… Taky mám MPLAB 8.92 (moc ho nepoužívám, předhazuju většinou z kommandlajny přímo MPASMu, ale někdy sem tam ho pustím) a zůstal jsem u PK2, protože PK3 jsem byl zhnusen hned po vybalení a otestování a vrátil jsem ho ještě během čtrnáctidenní lhůty. Pomýšlel jsem právě na Asix a jejich Forte, ale vzhledem k tomu co jsi napsal to ještě hodně zvážím (ovládací SW je s Prestem stejnej).

Není to jenom nějaká lokální anomálie, to mrznutí? Nebo je to od nějakého jejich updatu?

Nevim co pouzivate za PC ale nemuzu souhlasi, ze je pomaly a nefunkcni. Delam v nem od zacatku (v1.0 alpha) a nemam problem. Jedina chyba je ,ze pouziva moc RAM, ale to je dan za lesi GUI (sice nefandim Jave kvuli Linuxu to zkousnu). MplabX vychazi z netbeans a ten take neni pomaly a nefunkcni … Asi se Microchip pustil jinou cestou nez podporovat nekolik let stary PK2 a stare pomale PC s plotnovym HDD. Myslim, ze MplabX byl jeden z lepsich kroku od tehle firmy. Konecne muzu pracovat i na PC s Linuxem a ne pod widlema ->pro me je Linux o dost pohodlnejsi a rychlejsi.

Nevím, ale používám jenom Presto (nic jiného nemám), ale že by mi ovládací software neustále mrznul a mrznul jsem si nějak nevšiml. Za celou dobu (cca 6 let) mi tento SW ještě nespadnul. A to ani na WinXP, ani na W7HP 64-bit.

Možná budeš překvapenej, ale taky jedu na linuxu (MPLAB 8.92 přes Wine, povětšinou jenom SIM jednou za čas, proto předhazuju programy MPASMu ručně), ale MPLAB X mě teda kdovíjak neuchvátil (i když nainstalovanej ho mám taky, verzi 1.30; konkrétně jsem tam strašně bojoval s watchem, a nevybojoval), stejně jako mě neuchvátil přístup Microchipu za poslední dobu (nemám u jakékoliv firmy rád jednání stylem „Tady máte řešení a zvykněte si, protože ostatní možnosti jsme zařízli”). Ale zpět, řešili jsme programátory:

V žádném MPLABu ovládání PK2 přímo z IDE nikdy pořádně nefungovalo, jak je to s MPLABem X a PK3 nemám vyzkoušený protože u PK3 mě zhnusilo už to, že se to přii každé změně rodiny přeflashovává („Co to jako má bejt??”), nicméně MPLAB X podporuje PK2 jen částečně. Do budoucna je zřejmě jediná slušnější varianta ICD3 (doufám že to zvládli a mají aspoň jeden nástroj na úrovni a neřešií se tam podobný kraviny) nebo jinej výrobce programátoru (debug nepoužívám, protože nikdy pořádně nefungoval, ovšem pokud by to aspoň na tom ICD3 jelo jak má tak by na něj asi došlo - nicméně tam asi zas bude problém se starým MPLABem 8.92 :confused: ) - ovšem zvěsti o tom, že jediná slušná myslitelná varianta začíná jít taky do h**en mě teda dostala. Mám Microchip rád, jsou to celkem dobrý čipy s dobrou dokumentací, ale tohle všechno okolo co musíme vystát… ach jo.

EDIT:

No v to právě doufám, že je to jen nějaká jeho lokální anomálie!

Mimochodem - Presto lze provozovat i pod Linuxem : asix.cz/supp_linux.htm#up250

Presto mi šlapalo korektně naposledy ve verzi 3.13, do té doby to šlapalo naprosto fantasticky. Na noťasu mám nějakou ještě starší verzi a šlape to bez chyby.