Výpočet odporů proudové ochrany

Zdravím, potřeboval bych poradit (nasměrovat odkazem), jak vypočítat odpory v zapojení proudové ochrany. Pro někoho možná triviální, já umím tranzistor použít jako spínač, víc jsem zatím nepotřeboval. Na vstup je přiveden log. signál TTL. Pokud je log. 0, mělo by být na výstupu 5V (4,3 s úbytkem na tranzistoru). Potřeboval bych spočítat hodnoty odporů pro určitý maximální proud. Obvod je převzatý a výpočet ani hodnoty ve schématu nebyly. Původně jsem tam měl prostý spínač s P-MOSFETem (IRLML9301TRPBF), ale bohužel se odebral do křemíkového nebe … Nevím, jestli to bylo tím, že D byl při vypnutém stavu ve vzduchu (teď jsem tam přidal 10k proti GND) nebo kvůli zkratu na výstupu. Na výstup jsou připojeny vstupy 3 optočlenů s omezovacíma odporama. Laboroval jsem s tím v simulátoru, ale pořád mi nějak unikají souvislosti…

Předem děkuju za snahu.
ProudovaOchrana.png

Zdravím, pokud mohu posoudit R1 a Q1 dělá proudovou ochranu, jestliže úbytek na R1 překročí ca 0.7 V otevírá se Q1 a začne omezovat buzení do výstupního tranzistoru a tím i výstupní proud. Nic jiného bych v tom neviděl. Jestli máš ještě nějaké nejasnosti dej vědět.

R1 = 0,6[V]/zelany_prud[A]

0.6 je napatie na prechode BE tranzistora. Toto napatie ciastnocne zavisi od teploty a od prudu BE a preto v praxi namerias cca 0.5V - 0.7V. Toto napatie je dane fyzikálnymi vlastnostami kremika. Pre germaniovy tranzistor by to bolo cca 0.3V. Pre FET je to dosledne zavislosti od toho ktorého typu. Daju sa najst FETy, kde sa otvaracie napatie pohybuje v okoli 2.5V. Preto je aj z energetického hladiska nevyhodne pouzit na mieste Q1 PFET. Pre zacatie obmedzovania by totizto na R1 muselo byt az cca 2.5V.

Tranzistor Q1 sa uz bude pootvarat aj pri Ube 0.4V a potecie nim nejaky prud ktory bude “trochu” obmedzovat prud do B spínacieho traznistora.

Odkial beries hodnotu 4.3V?

Napatie CE na spinacom traznistore bude s malou vystupnou zatazou (vysokym zatazovacim odporom) blizke nule. Preto sa aj pouziva ako spinac. Pri nejakom "rozumnom"prude to bude max. 0.1V. To si uz ale treba pozriet v tom ktorom katalógovom liste, pri akom prude je aky ubytok na prechode CE v otvorenom stave.

Ak sa vsak bude prude cez tranzistor bude zvacsovat, zvacsovat sa bude aj ubytok na R1 az do tej hodnoty cca 0.6V.

Od tohto okamihu sa zacne spinaci tranzistor dalsim zvysovanim zataze (znizovanim zatazovacieho odporu) uzatvarat a ubytok na nom zacne stupat tak, aby vysledny prud dany v serii zapojenými odpormi Rz a Rce bol rovny:

cca 0.6/R1 = (Un - 0.6V)/(Rz + Rce)

Vykonova strata na spinacom tranzistore potom bude

Ptot = IIRce

Potom bude samozrejme na vystupe aj nizssie napatie ako 4.3V. Dokonca na vystupe moze byt pri skrate aj nulove napatie a 4.3V bude na CE spínacieho tranzistora. Pokail sa vsak bude obvod pohybovat hlbsie pod hranicu limitného prudu

Pri skrate na vystupe bude vykonova strata
I = 0.6/R1;
Ptot = I * I * ((Un - 0.6)/I) = 0.6/R1 * (Un - 0.6) = (0.6*Un - 0.36)/R1

Děkuji.