forum.mcontrollers.com - hlavní stránka forum.mcontrollers.com - fórum

 

.: fórum - hlavní stránka :.
Technology Stronghold by Rudolf Vesely
How to build Microsoft System Center hosted cloud series
FAQFAQ HledatHledat Seznam uživatelůSeznam uživatelů Uživatelské skupinyUživatelské skupiny RegistraceRegistrace
ProfilProfil StatistikaStatistika Soukromé zprávySoukromé zprávy PřihlášeníPřihlášení

 
Detekce sepnutí okruhu
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů
 
alongo
Profesionál
Profesionál


Založen: 16.8.2012
Příspěvky: 115

PříspěvekZaslal: 31 říjen 2015, 18:29    Předmět: Citovat

Ahojte trochu sa votriem do tejto temy kedze riesim nieco podobne.

Spravil som si v panelaku pomocou atmegy El. vratnika cize ked zvoncekom zdola vytukam nejaky kod otvori mi dvere aby som nemusel stale kluce vytahovat.

Spravil som si to provizorne na univerzalny plosak vsetko ide ako ma. Ale kym si dam vyrobit plosak chcem sa spytat ako najlepsie ochranit optoclen. Optoclen je pripojeny paralelne na bzuciak (vlastne len na kable bzuciak je odpojeny).Na internete som nasiel spusta zapojeni ale nie je mi jasne ktore by bolo najlepsie pouzit.

Ja to mam zatial bez ochrany len zrazaci odpor ako je na prvom obrazku. Je nutne dat tam zenerku a transil? alebo len zenerku ci len transil?

Pri vypocte predradneho odporu s akym ubytkom napatia treba pocitat na zenerke ktora je zapojena opacne?

Vdaka



eagle.JPG
 Komentář:
 Velikost:  34.15 kB
 Zobrazeno:  4210 krát

eagle.JPG


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Mikop
Profesionál
Profesionál


Založen: 22.2.2009
Příspěvky: 267

PříspěvekZaslal: 01 listopad 2015, 13:11    Předmět: Citovat

Taky používám jen optočlen (PC817) se srážecím odporem. Ale pokud je na vstupu střídavé napětí nebo nevím jakou má polaritu, tak používám např. LTV814 (K20101D). Má na vstupu 2 antiparalelně zapojené vysílací diody, tak nemusíš používat diodový můstek. Tedy pokud nepotřebuješ tu střídavinu usměrnit pro delší interval. Používám to i pro detekci nuly, např. u PWM řízení 230V. Například u analogových telefonů je to zapojeno tak, že v sérii s odporem je ještě kondenzátor, protože střídavé napětí se moduluje na trvalou stejnosměrnou složku linky. U těch Tvých dalších zapojení se zenerkou, to lze také a pro výpočet proudu: (Uvst - Uzener)/odpor = I. Samozřejmě se dá počítat i s úbytkem napětí na diodovém můstku. Záleží, jaké máš minimální a také maximální napětí na vstupu. Schválně jsem se podíval do zapojení jednoho mého časovacího spínače, který denně spíná asi 1000x. Mám tam pro 12V stejnosměrných odpor 1K a optočlen PC817 a u druhého, protože jsem to nezapojoval já, tak K20101D. Jede to už asi 6 měsíc a vše je zatím v pohodě.
PS. A kdyby něco, tak mám ty optočleny v patici. Ale nikdy jsem je nepotřeboval měnit. Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
alongo
Profesionál
Profesionál


Založen: 16.8.2012
Příspěvky: 115

PříspěvekZaslal: 01 listopad 2015, 16:16    Předmět: Citovat

Usmernovac je tam len kvoli optoclenu. Povodne som chcel pouzit optocoupler urceny na AC input, no mam momentalne v zasobach spusta klasickych optoclenov aj usmernovacov..Tak som pouzil tie. Sice na plosaku to vychadza len tak tak ale da sa Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1455

PříspěvekZaslal: 02 listopad 2015, 12:24    Předmět: Citovat

Schema je sice teoreticky Ok, ale je tam vazna skryta vada.
Paralelne k diodam optoclenu musis dat odpor. Kludne aj 100k, ale odpor.
Ak totizto budes mat dlhsie sibezne vefenie s tymito vstupmi, cez diodovy mostik sa bude nabojat kondik. Ten sa ale nema ako vybit, okrem samovybijania. Kazdy rusivy impulz i s malou hodnotou zacne prispievat k tomuto napatiu, az toto dosiahne prah vybitia cez optoclen. To sa prejavi fantomovym "impulzom" na vystupe optoclena.

Viem o com pisem, na jednej rozsiahlej zakazke som musel problem nahodolych impulzov cez noc analyzovat a hlavne vyriesit. Tak som do rana letoval asi tak sto odporov paralelne k optooclenom. Paralelny odpor zaroven robi delic so zrazacim odporom a tak nepotrebujes zenerku, lebo pomerom si vyladis spinane napatie. Ak pouzijes ako optoclen PC814 s dvoma antiparalelnymi optodiodami, usetris mostikovy usmernovac. A tym padom je tam aj ten kondik od veci. Ak ho silou mocou potrebujes a nevies si vyfiltrovat 50/100Hz softverom (co je inak velmi jednoduche), tak si ho daj za tranzistorovu stranu optoclena. Kondik moze byt fyzicky omnoho mensi, lebo bude na nizsie napatie.

Ale Tvoj argument o vlastneni prislusnych optoclenov samozrejme beriem.
Aj ked jednoduchsie je pre snimanie striedaveho napatia dat antiparalelne k diode optoclenu dalsiu diodu (aj s tym odporom samozrejme). Nie je dovod prenasat obe polvlny striedaveho napatia.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
alongo
Profesionál
Profesionál


Založen: 16.8.2012
Příspěvky: 115

PříspěvekZaslal: 02 listopad 2015, 16:32    Předmět: Citovat

Martin vdaka za cenne info. Pre istotu som nakreslil schemu ci si to takto myslel.

Urcite nechcem do aplikacie silou mocou pchat usmernovac. Takze rada dat antiparalenne diodu ma pre mna cenu zlata Smile. Cele si to este vyskusam na kontaktom poli.
Co sa tyka osetrovania tych zakmitov momentalne mam osetrene ze tl. musi byt stlacene dlhsie ako 20mS a az potom sa berie do uvahy ze bolo stlacene. Lenze ja tam este ratam dobezne hrany a zrejme tam mi to robilo problem. Nevadi s tym sa este pohram.
Vyskusam si obe verzie s anitparalenou diodou bez filtrovania 100Hz.
druhu variantu s usmernovacom bez kondika s filtrovanim 100Hz.
A s toho poskladam tretiu variantu s antiparalenou diodou bez usmernovaca s filtrovanim 100Hz.
A este prikladam screenshot ako to vyzeralo na vystupe optoclena s usmernovacom bez kondika.



Snímka1.JPG
 Komentář:
 Velikost:  20.24 kB
 Zobrazeno:  4114 krát

Snímka1.JPG



screenshot.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  screenshot.jpg
 Velikost:  197.93 kB
 Staženo:  114 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

 
Martin
ATmega pouzivatel
ATmega pouzivatel


Založen: 5.1.2008
Příspěvky: 1455

PříspěvekZaslal: 02 listopad 2015, 17:00    Předmět: Citovat

Presne takto som to myslel.
Ak robis test tlacitka napriklad 1x za 1ms, za stlacene ho povazuj ak je zopnute napriklad 4-5ms a rozopnute, ak nie je stlacene napriklad 40-100ms.
Ak tam das kondik podla Tvojej schemy, ktatke impulzy s dostatocnou intenzitou aj tak nevyfiltrujes, lebo tie Ti rychlo nabiju kondik a ten ten impulz iba predlzi.
Myslim, ze je to zbytocne, ale zbezpecnit by sa vyhodnotenie dalo tak, ze budes pocas napriklad 100ms pocitat pocet ms v ktorych bolo tlacitko zopnute. Ak bude ich pocet napriklad 20, tlacitko je zopnute.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra mcontrollers.com -> Elektronika bez mikrokontrolérů, procesorů Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
 
Strana 3 z 3
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
 



Num Lock Holder - app to hold Numlock
Copyright © 2017 Rudolf Veselý, mcontrollers.com.
Je zakázáno používat části tohoto webu bez souhlasu autora. || Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group - with RedSquare DoubleJ(Jan Jaap)