Detekce sepnutí okruhu

Schema je sice teoreticky Ok, ale je tam vazna skryta vada.
Paralelne k diodam optoclenu musis dat odpor. Kludne aj 100k, ale odpor.
Ak totizto budes mat dlhsie sibezne vefenie s tymito vstupmi, cez diodovy mostik sa bude nabojat kondik. Ten sa ale nema ako vybit, okrem samovybijania. Kazdy rusivy impulz i s malou hodnotou zacne prispievat k tomuto napatiu, az toto dosiahne prah vybitia cez optoclen. To sa prejavi fantomovym “impulzom” na vystupe optoclena.

Viem o com pisem, na jednej rozsiahlej zakazke som musel problem nahodolych impulzov cez noc analyzovat a hlavne vyriesit. Tak som do rana letoval asi tak sto odporov paralelne k optooclenom. Paralelny odpor zaroven robi delic so zrazacim odporom a tak nepotrebujes zenerku, lebo pomerom si vyladis spinane napatie. Ak pouzijes ako optoclen PC814 s dvoma antiparalelnymi optodiodami, usetris mostikovy usmernovac. A tym padom je tam aj ten kondik od veci. Ak ho silou mocou potrebujes a nevies si vyfiltrovat 50/100Hz softverom (co je inak velmi jednoduche), tak si ho daj za tranzistorovu stranu optoclena. Kondik moze byt fyzicky omnoho mensi, lebo bude na nizsie napatie.

Ale Tvoj argument o vlastneni prislusnych optoclenov samozrejme beriem.
Aj ked jednoduchsie je pre snimanie striedaveho napatia dat antiparalelne k diode optoclenu dalsiu diodu (aj s tym odporom samozrejme). Nie je dovod prenasat obe polvlny striedaveho napatia.